Radar · Djurrätt

Skarp kritik mot Furuviks schimpansskjutningar

Schimpanshannen Santino, som blivit känd sedan det visat sig att han samlade stenar på hög i sitt hägn för att kunna kasta mot hotfulla besökare i Schimpanshuset i Furuviksparken.

Skjutningen av flera schimpanser i Furuviksparken har upprört en hel värld och nu vittnar en före detta anställd om missförhållanden som pågått under lång tid. Enligt henne har situationen med de förrymda aporna hanterats på sämsta sätt och skjutningen av flera individer är i det närmaste att likna vid onödiga avrättningar.

– Det är för mig helt obegripligt hur dåligt man hanterat den här situationen. Inte bara själva skjutandet utan även efteråt när man inte kunnat hjälpa de skadade schimpanserna och inte kunnat ens ge dem omvårdnad i form av mat och värme. Därför anser jag Park och Resorts ska ha djurförbud. Detta får inte hända igen. Detta företag ska inte vara i närheten av djur! säger den före detta anställde, som inte vill framträda med namn och bild, men som kallar sig Maria.

Under namnet Maria har hon också tagit initiativet till en namninsamling som redan fått tusentals att skriva på kravet om att ge företaget som driver Furuvik, Park and Resorts, djurförbud.

Maria berättar att hon är uppvuxen i Gävle och har besökt parken varje sommar sedan hon var barn. Från början tillhörde Furuviksparken Gävle kommun.

Sommarjobbade i parken

– Vi barn kunde köpa ett billigt sommarkort på den tiden och jag och mina kompisar var där flera gånger i veckan, berättar hon.

– I tonåren hade jag sommarjobb där. Aporna har alltid legat mig varmt om hjärtat. Vi är nog många som känner att vi har en personlig relation till dem.

En av de dödade schimpanserna, Santino, blev för 13 år sedan världsberömd, då han visade att han klart och tydligt kunde planera för framtiden (se faktaruta). Han var 44 år när han sköts till döds i samband med det som Furuviksparken beskriver som en ”schimpansincident”.

– Santino var en individ med en personlighet som vi lärde känna och vi lärde även känna hans ap-familj. Vi var väldigt stolta över dem och som barn såg man upp till schimpanserna och hur Furuvik jobbade med dem. Man såg samspelet mellan schimpans – människa och att de mådde bra. Det präglar än idag min syn på djur och djurhållning. På den tiden sågs de heller inte som farliga eller ”högriskdjur” som det visst heter nu. Jag är uppvuxen med att se Ing-Marie umgås med dem och jag har tagit flera av dem i hand.

Unik relation

Ing-Marie som Maria refererar till heter Persson i efternamn och var i 32 år schimpansskötare på Furuviksparken. I dag är hon pensionär och hon har sett flera av de nu ihjälskjutna schimpanserna växa upp. Hon hade en unik relation till aporna, inte minst Santino, och säger att schimpanserna var nära vänner och som hennes barn. Nyligen riktade även hon kritik mot hanteringen av aporna i Furuvik och sammanfattade det hela som ”en massaker på oskyldiga djur”, en beskrivning som även Maria ger:

– När jag hörde att de rymt och att man skjutit dem brast det i hjärtat. Jag kan inte förstå hur man kan skjuta i den situationen överhuvudtaget, hur man kan tycka det var nödvändigt. För mig blev det tydligt att de inte vet vad de sysslar med och att de varken har kunskap eller kompetens för att bedriva djurpark. Det här är inte vilda apor, de är apor uppvuxna med människor. Det är apor som rymt förr och alltid gått tillbaks.

Enligt Maria är Furuviksskjutningen ett talande exempel på hur skötseln av parken utvecklats under många år. Det har varit en nedåtgående spiral där ägarna, som även driver Skara sommarland, Kolmården och Gröna Lund, enligt Maria inte är särskilt intresserade av djurens väl och ve.

"Djur i bur"

– Man har genom åren sett hur hela djurdelen förfallit och att aporna inte verkar må bra. Det har blivit mer och mer en känsla av ”djur i bur” och förvaring. De verkar inte bry sig om djuren eller se deras värde och person, utan de är bara intresserade av att tjäna pengar och bedriva tivoli.

– Det har varit så många turer kring schimpanserna sedan Park and Resorts tog över och det har aldrig varit annat än elände för de stackarna. Inget verkar ha handlat om deras bästa. De har ju dessutom haft dispans från länsstyrelsen i flera år för att ens få ha schimpanserna kvar, eftersom aphuset är för litet och de inte vill bygga nytt. Det är så tydligt att de inte bryr sig, man har varit ledsen och känt sorg för dem länge. Det här blev droppen.

Namninsamlingen som Maria har startat har på bara ett par dagar fått tusentals underskrifter, något som hon inte hade väntat sig. Men hon tror att Furuviksparkens agerande, inte minst i efterhand, har upprört många.

– Många upplever det som att de bara ljuger och försvarar sitt beteende. Att världens schimpans-experter säger att de handlat fel och att de hade kunnat få in schimpanserna utan att skada dem tror jag också hjälpt namninsamlingen. Jag tror det är många som precis som jag känt länge att Parks and Resorts inte bryr sig om djuren och inte klarar av att bedriva djurpark och att det är nog nu!

Treåring skjuten

Enligt henne är förtroendet för Furuviksparken och dess ägare fullständigt förbrukat i mångas ögon:

– Jag tycker att de verkligen visat att de inte kan hantera djur, de har själva skapat situationen genom att agera helt fel när aporna rymde. De verkar ha agerat i panik och de verkar inte veta vad de pysslar med, de säger ju olika saker hela tiden.

Att skjuta schimpanserna var enligt Maria totalt onödigt. Att dessutom skjuta treåriga schimpansungen Torsten, som fortfarande diade, beskriver hon som ”fruktansvärt”.

– Han var en diande apa som inte utgör något hot alls. De små sprang omkring lösa med blöjor på sig ”backstage” på Ing-Maries tid, berättar Maria.

Har känslor

Hon beskriver sig som en person som månar om djuren, men hon är inte engagerad i någon förening eller annan organisation. Hon gör medvetna val som konsument, skänker pengar till olika föreningar som arbetar med att höja djurens värde och hjälper dem på olika sätt.

– Jag vill inte bidra till människans utnyttjande där man behandlar djur som saker. Djur är som vi, de har också känslor.

Maria hänvisar till svensk djurskyddslagstiftning som säger att man inte får utsätta djur för onödigt lidande eller stress. Ändå är det enligt henne precis det som Furuviksparken och dess ägare gjort. Och det handlar inte enbart om de dödade schimpanserna:

– Att de låtit Santino ligga skadad och plågas till döds i över ett dygn i ett kallt hus är ett lagbrott. Att de låtit Selma gå med skador utan att få vård i nästan två dygn är ett lagbrott. Att de utsatt Linda som var skotträdd för skjutning är att utsätta henne för onödig stress.

Varm choklad ett hån

— De överlevande aporna måste ju också vara otroligt stressade och rädda. När de gick ut i pressen och sa att de ska ge dem varm choklad kändes det som ett hån! De har mördat hela deras familj, det går inte att släta över och trösta med lite varm choklad!

Det strömavbrott som gjorde att värmen stängdes av för schimpanserna påverkade även andra djur i aphuset under lång tid, eftersom någon reservström inte fanns att tillgå. Även detta är brott mot djurskyddslagen, enligt Maria:

– Det fins många tropiska djur och mindre apor i ”Regnskogen” som är en annan del av aphuset. Dessa djur har levt i ouppvärmda lokaler utan mat i nästan två dygn. Det är djurplågeri.

"Agerat helt fel"

Att schimpansernas rymning av Furuviksparkens ledning klassades som en högrisksituation har hon inte särskilt stor förståelse för.

– Det känns bara som ännu en bekräftelse på att något varit snett där väldigt länge. De kan ju inte ha tillräcklig kunskap om schimpanser eftersom de har agerat helt fel enligt alla experter. Parken är dessutom både inhägnad och stängd så det fanns inga gäster och barn i närheten. Bostadshusen är en bra bit bort. Det var -17 grader ute. Hade de hämtat den där varma chokladen då istället så hade de kanske kunnat leda dem tillbaks…

Maria har även reagerat på att personalen inte kunde se skillnad på aporna i parken.

– De kunde inte se om det var Manda eller Santino som låg orörlig inne i huset. De två aporna ser helt olika ut och till och med jag skulle se skillnad på dem.

Ingen relation

— Jag får uppfattningen att de inte känner dessa apor eller har nån relation till dem – de kan ju inte ens skilja dem åt. Kanske har de bara agerat på order uppifrån? För dem är det bara obetydliga ägodelar som man kan skjuta till döds utan att ens först försöka lösa situationen utan att skada dem. Det fanns alternativ. Men de valde att döda dem.

Ing-Marie Persson, som var den som kände schimpanserna i Furuviksparken bäst av alla, säger till TV4 att hon så fort hon fick kännedom om situationen tog kontakt med Furuviksparken och erbjöd sin hjälp för att få tillbaka schimpanserna till sitt hägn utan att någon kom till skada. Men hon fick aldrig något svar från Furuvik.

Tidningen Syre söker djurparkens företrädare för en kommentar, men har inte fått svar ännu.

Fakta om Santino

Vid lunchtid på lördagen meddelade Furuvikens djurpark att endast tre schimpanser överlevt efter en rymning, ett drama som pågått under flera dagar. Det är dock osäkert om en av de tre överlevande, Selma, kommer att överleva, då även hon blivit svårt skottskadad.

Tidigare har bekräftats att fyra schimpanser dödats, Linda, Torsten, Manda och Santino.

Just 44-årige Santino blev känd över hela världen sedan han visat att han hade förmåga att planera för framtiden, något som en del forskare menat varit något som bara människor klarar av.

Men Santino visade tydligt att han inte gillade att bli uttittad av djurparkens besökare. Han visste att de skulle återkomma dag efter dag och planerade därefter. Efter stängningstid gick han runt i sitt hägn och letade efter ”ammunition” i form av stenar och andra lösa föremål som gick att kasta. Han samlade föremålen i olika högar runt om i hägnet och när besökarna kom började Santino kasta stenarna på dem för att få vara i fred. När han fick slut på stenar, gick han till nästa hög och fyllde på med nya föremål som han kastade på besökarna.

Att beteendet berodde på att Santino ville vara ifred blev tydligt eftersom han dels endast samlade ihop till högar på den del av hägnet som vette mot besökarna. Under vintern, när parken var stängd och inga besökare kom dit, slutade han samla ihop stenar, för att sedan återuppta stensamlandet när djurparken öppnade för besökare igen.