Radar · Djurrätt

Rivstart för EU-initiativ mot päls

Ett EU-initiativ mot päls har fått drygt 60 000 underskrifter på två dagar.

På två dagar har mer än 60 000 personer gett stöd åt ett medborgarinitiativ i EU som går ut på att göra EU pälsfritt. Nu återstår 363 dagar för initiativet som behöver samla minst en miljon underskrifter för att komma upp på EU-kommissionens bord.

Det är Eurogroup for animals som tagit initiativet till petitionen. Eurogroup for animals är en samarbetsorganisation för drygt 80 nationella djurskyddsföreningar runt om i Europa. De svenska medlemmarna består av Djurskyddet Sverige, Djurens rätt, Svenska djurskyddsföreningen och svenska World animal protection.

Enligt initiativet Fur free Europe bör pälsfarmer förbjudas inom EU, liksom import av produkter som innehåller päls från pälsfarmer. I mars godkände EU-kommissionen initiativet som lades upp för namninsamling i onsdags.

"Djurplågeri av högsta graden"

Enligt iniativtagarna är pälsfarmning grym och många EU-medborgare är emot den. Man menar att de arter som hålls i burar på pälsfarmerna inte är domesticerade på samma sätt som exempelvis nötboskap eller fjäderfä utan är att betrakta som vilda djur och att det därför är djurplågeri av högsta graden att hålla dem i burar. Man anser det även oetiskt att föda upp och döda djur enbart för pälsens skull.

Man påpekar också att det redan finns ett förbud inom EU mot hund- och kattpäls och att flera EU-länder redan har förbjudit pälsfarmning. Dessutom understryker man farorna för folkhälsan med pälsfarmer. Under pandemin skedde exempelvis flera virusutbrott på minkfarmer runt om i Europa.

Om initiativet på ett år lyckas samla minst en miljon namnunderskrifter måste EU-kommissionen ta upp frågan. Man kan välja att gå vidare med ett lagförslag eller lägga ner ärendet, men måste oavsett vilket motivera sitt beslut.

Burförbud tas upp

Senast Eurogroup for animals lade ett medborgarinitiativ handlade det om ”End the cage age”, där man föreslog att EU skulle införa ett förbud mot lantbruksdjur i bur, inklusive fixeringsburar för suggor.

Det initiativet samlade 1,4 miljoner namnunderskrifter och ledde till att EU-kommissionen 2021 beslutade att ett burförbud ska ingå i den planerade revisionen av EU:s djurskyddslagstiftning. Lagförslaget, som även kommer att innehålla förslag på datum när ett eventuellt burförbud ska införas, beräknas vara klart i slutet av 2023.