Energi · Syre förklarar

Syre förklarar: Äggindustrin

5 000 000 tuppkycklingar avlivas på svenska kläckerier varje år.

Äggbranschen använder sig av olika formuleringar för att framhäva djurskyddet. Att djuren hålls frigående, i bur eller ekologiskt kan framgå på äggkartongen. Men vad betyder det för hönorna egentligen?

Varje ruta motsvarar en kvadratmeter
Varje ruta motsvarar en kvadratmeter.

Kläckeriet

Föräldrarna till hönorna i äggfabrikerna lever frigående i stallar med tusentals andra tuppar och hönor. De befruktade äggen skickas till ett kläckeri, där de först ruvas i en maskin och sedan kläcks i en annan. De nykläckta kycklingarna sorteras efter kön. Tuppkycklingarna, som inte kommer lägga några ägg, dödas direkt med koldioxid. Resten av kycklingarna skickas till en gård där de får växa till sig, innan de som har överlevt även den anhalten skickas till äggården där de lever resten av sina liv.

Tre kläckeriföretag finns i Sverige, som kläcker fram hönor till både svenska och utländska gårdar
Tre kläckeriföretag finns i Sverige, som kläcker fram hönor till både svenska och utländska gårdar.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Slakteriet

När hönorna är ca 1,5 år slaktas de. Ungefär hälften skickas till ett slakteri där de avlivas genom att halspulsådern skärs av efter bedövning. De som inte skickas till slakterier dödas på gården. Då pumpas gas in direkt i stallarna, vilken kväver hönorna till döds. Det finns även mobila slakterier som dödar hönorna med koldioxid, och som sedan direkt maler ner hönorna till djurfoder. Den kycklingsort som äts av människor är inte samma som den som används i äggindustrin.

10 000 hönor inom äggindustrin dör varje år i transporterna på väg till slakt
10 000 hönor inom äggindustrin dör varje år i transporterna på väg till slakt. Foto: Livsmedelsverket

8 miljoner...

…hönor hålls i den svenska industriella äggindustrin.
Källor: Jordbruksverket, Svenska ägg, Djurens rätt och Djurrättsalliansen