Radar · Djurrätt

Allvarligt när brister på slakterier inte åtgärdas

Vid några kontroller på landets slakterier upptäcktes bland annat att grisar drivits på med elfösare eller slagits med redskap.

Under de så kallade enkla täta kontroller, ETK:er, som genomförs på landets slakterier har det framkommit få brister, men de som upptäckts är allvarliga. Det rapporterar Veterinärmagazinet.

Sedan förra året har fler enkla och effektiviserade kontroller, ETK:er, börjat göras på landets slakterier. Nu visar en sammanställning att av totalt 15 864 ETK:er som gjordes mellan 1 september 2021 och 31 augusti i år så upptäcktes brister vid 367 tillfällen.

– ETK:erna ger en bra bild över hur det har sett ut på slakterierna. Det är glädjande att se att i förhållande till antalet kontroller, är andelen brister inte stor. Det är en signal om att djurskyddet ser ok ut vid landets slakterier, säger Anna Lindgren, veterinärinspektör på Livsmedelsverket, till Veterinärmagazinet.

Vid de flesta av de 367 tillfällena ska slakterierna ha åtgärdat bristerna, men vid 36 kontroller åtgärdade slakterierna inte bristerna, trots påpekande från den officiella veterinären.

Ett av dessa fall handlade om brist vid bedövning och ett annat om själva bedövningsutrustningen.

– Brister på dessa områden kan innebära risk för allvarligt lidande för djur. Så det faktum att det kvarstår brister utan åtgärd är allvarligt, säger Anna Lindgren till Veterinärmagazinet.

Dessa ärenden har skickats vidare till länsstyrelsen, fortsätter hon.

I åtta fall upptäcktes brister vid drivningen eller hanteringen av djuren.

– Det är inte jättefrekvent, men vi ser att grisar blivit drivna med elpåfösare genom märkena efter skållningen på slakteriet. Det är vanligare att vi hittar slagmärken på grisar från redskap, säger Anna Lind till Veterinärmagazinet, och konstaterar att det handlar om regelrätta slag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV