Radar · Djurrätt

Kräftor utan lagskydd mot djurplågeri

Kräftor blir stressade av att vara i närheten av andra kräftor och bör avlivas så snart som möjligt, enligt forskaren Lynne Sneddon.

I flera länder är det i dag förbjudet att koka kräftor levande, men i Sverige är det fritt fram. Detta trots att forskning visar att kräftor är medvetna varelser med förmåga att känna smärta, precis som däggdjur.

I den politiska debatten framställs ofta Sverige som ett föregångsland på djurskyddsområdet. Men under senare tid har man hamnat på efterkälken på flera områden. I dag är det till exempel förbjudet att koka kräftor levande i många andra länder. Schweiz var först ut med ett förbud mot att koka kräftor och humrar levande, redan 2018. Sedan dess har bland andra Norge, Nya Zeeland och Österrike följt efter och Storbritannien införde förbud så sent som i år.

Enligt brittiska veterinärförbundet kan det ta upp till 15 minuter för en hummer att dö i det kokande vattnet och under tiden är den vid fullt medvetande.

På exklusiva topprestauranger har man sedan länge använt speciella elektriska apparater som bedövar djuren innan de hamnar i grytan. Till The Observer säger stjärnkocken Giorgio Locatelli att det inte bara är inhumant att koka kräftdjur levande, smaken blir dessutom bättre om djuren är medvetslösa och oförmögna att känna något.

– Kokas de levande producerar de stresshormoner som gör smaken på köttet sämre, förklarar han.

Saknar lagskydd

Att synen på kräftdjuren inte är i takt med forskningen i Sverige visar även det faktum att de saknar lagskydd i djurskyddssammanhang.

Zoologen Lynne Sneddon, forskare vid Göteborgs universitet, är en internationellt erkänd auktoritet på vattenlevande djurs smärtuppfattning och har tidigare bland annat kunnat visa att fiskar har förmåga att uppleva smärta.

Nyligen har hon inlett ett forskningsprojekt om just kräftor där hon ska försöka ta reda på vilken avlivningsmetod som är mest human.

Till forskningsrådet Formas tidning Extrakt säger hon att den juridiska processen för att inleda projektet varit ovanligt enkel. Enligt svensk djurskyddslag krävs en etikprövning för att få utföra djurförsök, men lagen omfattar inte kräftdjur.

– Det är ganska talande för synen på dem och deras välbefinnande. Kräftdjur värderas högt som mat, men lågt som levande varelser, vi skulle till exempel aldrig koka en kyckling levande.

Vill inte tro

Att många har svårt att acceptera att kräftor kan känna smärta tror hon beror på att många helt enkelt inte vill tro på det.

– Om vi accepterar det innebär det att vi måste ändra på en urgammal tradition i svensk kultur, kräftskivan. Och att vi måste erkänna att vi inte har behandlat djuren så väl som vi borde.

Hon hoppas att det fyraåriga forskningsprojektet ska bidra till ökat engagemang hos konsumenterna.

– Om konsumenterna kräver smärtfria bedövningsmetoder kommer industrin att tvingas möta det, säger hon.

Hon hoppas också att kunskapen om kräftdjurs förmåga att känna smärta ska sätta fart på lagstiftarna, precis som när det handlar om hanteringen av fiskar. Inom EU förslogs till exempel nya riktlinjer som innebär att fiskar måste bedövas innan de dödas redan 2004.