Radar · Djurrätt

Uppmaning till Kristersson: Stäng minkfarmerna

Djurrättsorganisationen Peta har skrivit ett öppet brev till statsministern där han uppmanas att stänga minkfarmarna.

Djurrättsorganisationen Peta har skickat ett brev till Ulf Kristersson (M), där de uppmanar den nya statsministern att stänga ner Sveriges sista minkfarmer.

”Sverige åtnjuter ett rykte av att vara ett land med hög standard gällande djurens välfärd, men halkar efter alla de andra länder där pälsfarmning redan förbjudits, däribland Belgien, Estland, Irland, Italien, Japan, Luxemburg, Norge, Österrike, Slovakien, Slovenien och Storbritannien”, skriver djurrättsorganisationen Peta i ett brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson i dag.

I brevet uppmanar de Kristersson att som ett av de första beslut han tar som ny statsminister stänga ner de kvarvarande minkfarmerna i Sverige. I början av 2021 förbjöds minkuppfödning temporärt efter att flera minkfarmar haft utbrott av covid-19.

Miljövinst

”Att återöppna dessa anläggningar, där djur hålls tätt ihop i nätburar och kroppsvätskor som urin, avföring, var och blod enkelt överförs mellan individer, är som att rulla ut röda mattan för coronaviruset och andra farliga zoonotiska patogener som får mutera och spridas vidare”, skriver Peta i brevet.

Ett beslut om att stänga ner minkfarmarna skulle inte bara kunna förhindra smittspridning av covid-19 och andra eventuella framtida virus. Det skulle också vara en miljövinst, menar organisationen och beskriver en industri som släpper ut ”mängder av växthusgaser, förorenar mark och vattendrag genom avrinning och slukar en massiv mängd land, vatten, grödor och energi.” Pälsarna som produceras måste dessutom behandlas med en giftig soppa av farliga kemikalier för att inte ruttna, tillägger de.

Framförallt är minkuppfödning etiskt förkastligt, menar Peta:

”Det har gjorts inspektioner på Sveriges minkfarmar där djuren funnits tätt ihoppackade i nätburar, flera med obehandlade öppna sår. Ett antal minkar hade tagit till kannibalism, ett tecken på grav psykologisk stress. Dessa djur dödas ofta genom att gasas ihjäl.”

Syre söker Ulf Kristersson för kommentar, hittills utan framgång. 

Läs mer:

Danmark: Minkskandal blev nyval

Minkfarmerna stängs inte – ”Ekonomin går före lagen”

L tar ställning för minkförbud: ”Dags att avveckla svenska minkfarmer”

S går emot minkfarmsförbud – ”för kostsamt”

Minkfarmer kan läggas ned efter avelsstopp

WHO: Hög risk att pälsdjursfarmer sprider corona

Oviss framtid för minkar på svensk farm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV