Radar · Djurrätt

Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?

En mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge Foto: Patric Söderström/TT.

Efter liknande beslut i Nederländerna och Danmark i fjol kom i dag besked från den svenska regeringen om att all minkuppfödning i landet stoppas under 2021, på grund av risk för ökad smittspridning. Ett beslut som enligt organisationen Djurens rätt kan vara början på slutet för den svenska pälsindustrin.

Redan i fjol beslutade Nederländerna och Danmark att stoppa minkuppfödningen i länderna efter att det nya coronaviruset spred sig mellan människor och minkar. I Danmark avlivades flera miljoner minkar till följd av att viruset muterat hos djuren.

Coronaviruset har också konstaterats på flera svenska minkfarmer, det första fallet upptäcktes redan i oktober, men industrin har fortskridit – fram till nu. Under en pressträff under dagen berättade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att all minkuppfödning på alla svenska gårdar stoppas under 2021, på grund av risken för smittspridning mellan minkar och människor.

Slutet för pälsindustrin?

Enligt organisationen Djurens rätt, som länge har riktat hård kritik mot uppfödningen av minkar och arbetat för ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige, kan dagens beslut, trots att det är temporärt, innebära ett permanent slut för hela pälsdjursindustrin i Sverige.

– Allt tyder på att detta är slutet för pälsindustrin i Sverige, men vi kommer självklart att följa upp och fortsätta kämpa för att det blir så. Vi ser det här som början på slutet för lidandet för minkarna på de svenska pälsdjursfarmerna, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt.

Flera länder hade redan innan coronapandemin tagit beslut om att avveckla sin pälsindustri permanent, däribland Österrike, Norge och Storbritannien. Nederländerna fattade beslutet 2013, men tidigarelade avvecklingen i samband med pandemin. Ett sådant beslut finns ännu inte i Sverige.
 
– Självklart är det beklagligt att vi ligger så mycket efter, men dagens beslut gör att vi tar stora kliv framåt till en modernt och värdigt djurskydd. 8 av 10 svenskar vill se en total avveckling så det är verkligen på tiden.

Inte heller Danmark har fattat beslut om minkfarmernas framtid. Men inga nya kullar kommer att födas upp i år, varken i Sverige eller Danmark.

Blir coronapandemin slutet på Europas minknäring?
 
– Det verkar så. Vi har länge vetat att det här inte är en framtidsbransch och det är bra att beslutsfattare nu också inser det, säger Camilla Bergvall.

Läs mer om coronaviruset och minkindustrin: 

Beslutat: Nya kullar av mink förbjuds i år

Danska minkfarmare blickar mot Sverige

Klart: Minkuppfödning förbjuds i Danmark

Danska minkar hot mot coronavaccin

Alla danska minkar ska avlivas

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna

Coronavirus på ytterligare nio svenska minkfarmar

Fontänminkar ska få minkfarmar att stänga: ”Positivt mottagande”

Corona slutet för minkindustrin?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV