Radar · Djurrätt

Fontänminkar ska få minkfarmar att stänga: ”Positivt mottagande”

Skara är en av 21 städer som fått fontänminkar nu på morgonen.

“Minkar vill leva i vatten – inte i burar”. Med det budskapet i fontäner runtom i Sverige vill Djurrättsalliansen väcka opinion för att stänga de 37 pälsdjursfarmar som finns i Sverige.

Hundratusentals minkar sitter just nu instängda i gallerburar på pälsdjursfarmerna. De får aldrig spendera tid i vatten, något som minkar i det vilda gör. Genom att placera fontänminkar i fontäner i 21 städer vill Djurrättsalliansen uppmärksamma att Sverige fortfarande har minkfarmar medan många andra länder stängt ned sina eller är på väg att stänga ner hela minkindustrin. Och att livet i minkfarmen är allt annat än naturligt.

Livet i en liten bur är allt annat än naturligt för minkarna
Livet i en liten bur är allt annat än naturligt för minkarna. Arkivbild. Foto: Djurrättsalliansen

– Livet instängd i en minimal nätbur utan tillgång till bland annat vatten att aktivera sig i är raka motsatsen till minkens liv i frihet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Ni satte upp fontänminkar igår kväll och tidigt i morse i 21 städer. Hur har det tagits emot av allmänheten?

– Det kommer fram människor och frågar om fontänminkarna. Många är förvånade över att det fortfarande finns 37 minkfarmar i Sverige år 2020. Vi fick ett stort genomslag när vi avslöjade hur minkarna hade det i farmar för tio år sedan; många tror att farmarna stängdes efter det.

Sverige långt efter

För tio år sedan offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från svenska minkfarmar, och hade en liknande aktion som nu med fontänminkar. Under två år dokumenterade organisationen livet på 17 av landets då omkring 75 minkfarmar. Bilderna fick stor uppmärksamhet och ett resultat är att antalet farmar minskat från 75 till nuvarande 37, enligt Djurrättsalliansens senaste granskning av svenska minkfarmer.

Men medan många andra länder har förbjudit minkfarmning och flera är på gång i coronapandemins spår, finns inga sådana planer i Sverige.

– Sverige ligger långt efter. Norge är ett av alla länder som har förbjudit pälsdjursfarmar och för bara några veckor sedan beslutade Finlands socialdemokrater att deras linje ska vara att pälsdjursfarmar i Finland förbjuds. Det är jättestort för pälsdjursindustrin i Finland är mycket större än den i Sverige. Det sker mycket just nu kring pälsdjursfarmarna, säger Malin Gustafsson.

"Minkar vill leva i vatten, inte i burar"
"Minkar vill leva i vatten, inte i burar". Även Tomelilla fick fontänminkar på onsdagen. Foto: Djurrättsalliansen

Argumentet för att stänga minkfarmarna är att minkarna tvingas till plågsamma, onaturliga liv. De lever hela sina liv på gallergolv, i nätburar. De har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren. Minkarna får sår och skador, stereotypa beteenden, blir ibland apatiska och kan ibland äta upp varandra, enligt Djurrättsalliansen.

Vad kan jag som medborgare göra för att stoppa minkfarmarna?
– Det finns mycket! Köp inte päls, sprid informationen om minkarnas situation, engagera dig i en djurrättsorganisation, kontakta riksdagspolitikerna och fråga vad de tänker göra åt pälsdjursfarmningen.

Fontänminkarna syns under dagen i 21 svenska städer, se faktaruta!

Här kan du skriva under en namninsamling för att stänga minkfarmarna.

Läs mer om den senaste utvecklingen inom minkfarmning i Syre:
Corona tvingar minkuppfödarna att slå igen för gott i Nederländerna , 9 september 2020
Svensk mink överklagar större burar – har inte råd under corona, 3 augusti 2020
Coronasmitta på minkfarmer: internationellt krav på stängning, 10 juni, 2020
Länsstyrelsen i Blekinge JO-anmäld för minkfarmar, 2 juni 2020

Här finns Sveriges sista minkfarmar:

Skara, Västra Götaland: 5
Värsås, Västra Götaland: 3
Nossebro, Västra Götaland: 1
Ydre, Östergötland: 1
Vaggeryd, Jönköping: 2
Skillingaryd, Jönköping: 1
Tingsryd, Kronoberg: 1
Sölvesborg, Blekinge: 19
Kristianstad, Skåne: 2
Tomelilla, Skåne: 1
Glommen, Halland: 1
Totalt: 37 minkfarmar