Radar · Djurrätt

Svensk mink överklagar större burar – har inte råd under corona

En minkfarmare i Sölvesborg måste ge djuren större burar, enligt länsstyrelsen. För dyrt, anser branschorganisationen Svensk mink som överklagat.

En minkbur måste vara minst 80 centimeter på längden och 45 centimeter på höjden, enligt Jordbruksverkets föreskrifter. En farmare i Sölvesborg måste nu bygga större burar åt minkarna, enligt ett beslut av länsstyrelsen, rapporterar Natursidan. Men tillsammans med Svensk mink har farmaren överklagat beslutet med hänvisning till att coronakrisen slagit hårt mot pälsdjursnäringen och att investeringen därför skulle vara allt för kostsam.

Djurens rätt och andra kritiker av minkuppfödning pekar på forskning som visar på olika typer av beteendestörningar hos minkar som hålls i fångenskap. Det handlar bland annat om att djuren biter i sin egen päls eller att de upprepar rörelsemönster som att vanka av och an längs burväggen.

I samband med arbetet med den nya djurskyddslagen som trädde i kraft 2019 utredde Jordbruksverket om djurskyddskraven på minkfarmer skulle skärpas. Myndigheten pekade då på att minkarna fått mer utrymme i och med krav på bland annat burar i två våningsplan som infördes 2017 och menade att det inte fanns skäl till nya regelförändringar eller ett förbud. Samtidigt tillstod rapportförfattaren Karin Åhl i Ekot att man inte kunnat klarlägga om minkar i bur kan göra saker som är viktiga för dem och att det krävdes mer forskning för att ta reda på det.