Radar · Djurrätt

Alla danska minkar ska avlivas

Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge.

Alla danska minskar ska avlivas. Det meddelade Danmarks statminister Mette Fredriksen på en extrainsatt pressmöte under onsdagen.

Den danska regeringen har fattat beslut om att samtliga minkar i landet ska avlivas, då man är rädd för att coronaviruset, som tagit sig in på danska minkfarmer, ska muteras genom djuren.

Beskedet kom efter uppgifter i Politiken om en rapport från Statens serum institut. Rapporten, som ännu inte offentliggjorts, pekar på mutationsrisken när smitta överförs från mink till människa.

Hittills uppges tolv personer ha smittats med muterat virus enligt Ritzau, uppger TT.

Coronasmitta har upptäckts på 207 av de 1 1 39 minkfarmerna som finns i landet. På 67 av dessa har samtliga minkar avlivats, enligt den danska myndigheten Fødevarestyrelsen.

Smitta i Blekinge

Coronasmitta har nyligen också upptäckts hos både personal och minkar på en minkfarm i Blekinge. Men där såg man ingen anledning att avliva de smittade minkarna.

– De flesta minkar som smittas med Sars-CoV-2 får vanligen bara en övergående och lindrig sjukdom. Vi ser i nuläget ingen anledning att avliva djuren i den smittade besättningen, men den är belagd med restriktioner för att förhindra smittspridning, sa Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till Svt.