Radar · Djurrätt

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna

Influencern Therese Lindgren vill att Sverige stänger minkfarmerna.

(Uppdaterad måndag 30.11) Efter att influencern Therese Lindgren la ut en film på Instagram tidigare i veckan, kraschade organisationen Djurrättsalliansens hemsida av alla som ville in och skriva på mot minkfarmerna. Senare delade även Greta Thunberg uppropet.

Therese Lindgren är en av Sveriges största influencers. Hon är dessutom vegan och engagerad i djurrättsfrågor. Att anlita henne för samarbeten är inte billigt – men ibland gör hon insatser utan att ta betalt, för att hon själv är så engagerad i frågan.

Så är fallet med minkfarmerna och Djurrättsalliansens namninsamling för att få politikerna att stänga ned dem.

Therese Lindgrens story på Instagram fick Djurrättsalliansens webb att krascha
Therese Lindgrens story på Instagram fick Djurrättsalliansens webb att krascha. Foto: Therese Lindgren, skärmklipp från Instagram

– Jag mår så jävla illa när jag ser hur vi i det här landet behandlar våra djur och hur vi behandlar våra minkar … Det är så fruktansvärt, sa influencern i en film på Instagram stories, och fortsatte med att visa Djurrättsalliansens rörliga bilder från minkfarmerna.

På bilderna ses hur minkar piper och klättrar runt i sina små burar. Några attackerar varandra. Bland annat ses minkar med stora sår.

Minkar på en svensk minkfarm
Minkar på en svensk minkfarm. Foto: Djurrättsalliansen

Bilder som fick influencern att börja gråta.

– De har inga golv att stå på, de är så stressade att de har utvecklat en massa konstiga repetitiva beteenden som gör sig själva och varandra illa, de tuggar på varandra, de saknar öron, svans, ben, sa hon och torkade tårarna.

Therese Lindgren brättade i filmen på sitt Instagram att åtta av tio svenskar vill stänga minkfarmerna och uppmanade alla att skriva på protestlistan för att få politikerna att  stänga dem, precis som man gjort i många andra länder.

Minkarna får panik i de små burarna och attackerar varandra
Minkarna får panik i de små burarna och attackerar varandra. Foto: Djurrättsalliansen

Therese Lindgren har en miljon följare på Instagram och när hon la ut filmen på torsdagskvällen kraschade Djurrättsalliansens hemsida av trycket. Men det åtgärdades dagen efter.

Även artisten Danny Saucedo la upp en film på sin Instagram där han uppmanade alla att skriva på namnlistan, och senare följde Miss Li, Dotter, Mian Lodalen och Greta Thunberg efter och delade Djurrättsalliansens inlägg om minkfarmarna och uppropet.

Antalet namn på protestlistan hade på torsdagskvällen stigit från 40 000 dagen före till 60 000.

Läs också i Syre: Tre nya minkfarmar coronasmittade i Sverige och
Corona – slutet för minkindustrin?