Radar · Inrikes

Tre nya minkfarmar coronasmittade i Sverige

Efter att Covid-19-viruset muterats på minkfarmer i Danmark har SVA trappat upp sitt testarbete i Sverige.

Ytterligare tre minkfarmar i Sverige har konstaterat coronasmitta, enligt statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det betyder att smitta har hittats på nästan hälften av de minkfarmar som provtagits hittills.

Totalt har 13 av 29 minkfarmar smittats med Sars-CoV-2, viruset som hos människor orsakar sjukdomen Covid-19.  Smittan upptäcktes i samband med en övervakning som inleddes efter att flera minkbesättningar i bland annat Nederländerna och Danmark bekräftats smittade, under sommar och höst 2020, berättar SVA.

Landets minkfarmare uppmanas att skicka in döda minkar för provtagning och analys för att SVA kan genomföra sitt övervakningsarbete. Provtagningar sker även i samband med de besök som genomförs av veterinär på minkfarmarna

SVA berättar att en viss ökad dödlighet har noterats i smittade besättningar men i övrigt har djuren inte uppvisat några märkbara symtom på sjukdom.

Detta överensstämmer med erfarenheter från andra länder, där majoriteten av smittade anläggningar identifierats genom sjukdomsövervakning som baserats på provtagning av självdöda djur, enligt SVA.

Sedan tidigare har minkar även smittats i USA. I Danmark har det beslutats om att alla minkar ska avlivas sedan viruset har muterats och spridits till människor på norra Jylland.

Inget nedläggningsbeslut

I Sverige har inget liknande beslut fattats. Det motiveras dels med att den svenska minknäringen är mycket mindre, dels med att 80 procent av alla tamminkar ändå kommer att avlivas i den så kallade pälsningen som sker i november varje år.

Under torsdagens utfrågning i riksdagen sade statsminister Stefan Löfven att den svenska minknäringen inte kommer att läggas ner med anledning av coronasmittan.

– Vi ska se till att begränsa smittspridningen så mycket det går, men det finns inga rapporter om överföringar till människor här, sade statsministern, rapporterar Ekot.