Radar · Djurrätt

Danska minkfarmare blickar mot Sverige

I Sverige lever omkring 500 000 minkar på minkfarmer.

I år förbjuds dansk minkuppfödning, efter att muterat coronavirus spridits på danska minkgårdar. Men nu planerar danska minkägare att i stället etablera sig i Sverige.

Danmark har varit världsledande inom minkuppfödning, med 15–17 miljoner minkar på danska farmer. Fram till i fjol, då muterat coronavirus ledde till massavlivning och förbud mot att bedriva minkavel i landet under 2021. Beslut som väntas bli slutet för minknäringen i landet, och som har fått ett tiotal danska minkuppfödare att höra av sig till den svenska branschföreningen Svensk mink, för att undersöka möjligheterna att i stället etablera sig i Sverige. Det rapporterar Kvällsposten.

– Vi är självklart väldigt positiva till att danska uppfödare är intresserade. Dels för att vi har haft mycket samarbeten och utbyte med danska uppfödare under lång tid, dels för att de har lång erfarenhet och stor kompetens inom det här, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink till tidningen.

De danska minkuppfödarna vill både starta egna uppfödningar och ta över befintliga, berättar han. Etableringens eventuella omfattning vill Jörgen Martinsson enligt ATL ännu inte sia i, eftersom den beror på ifall Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten kommer att förbjuda de svenska minkarna från att para sig eller inte. Beslutet måste fattas före parningstiden runt månadsskiftet februari–mars.

Även Nederländerna och Frankrike har under år 2020 beslutat att stänga sina minkfarmer, och i Sverige har veterinärer, politiker, läkare och influencers som Therese Lindgren och klimataktivisten Greta Thunberg uppmanat Sverige att göra detsamma, något Syre tidigare skrivit om. I Sverige finns omkring 40 minkfarmer med uppåt 500 000 minkar. 

Organisationen Djurrättsalliansen har kampanjat aktivt mot minkfarmer under fjolåret, och skriver på sin Facebooksida angående de danska planerna på att etablera sig i Sverige: ”Vi kämpar för att stänga de minkfarmer som finns kvar i Sverige och kommer givetvis att göra vad vi kan för att hindra fler farmer att starta upp.”