Radar · Djurrätt

Coronavirus på ytterligare nio svenska minkfarmar

Olika varianter av muterat coronavirus från mink har spridits i Danmark.

Ytterligare nio svenska minkfarmar har konstaterats smittade av Corona. Alla i närheten av den första drabbade gården i Sölvesborg i Blekinge. 

Till skillnad från Danmark, som i onsdags beslutade att samtliga minkar i landet ska avlivas, har inte Jordbruksverket tagit motsvarande beslut i Sverige.

En orsak är att så kallad ”pälsning” alltid sker i början av november i Sverige, vilket innebär ungefär 80 procent av de minkar som hålls för pälsproduktion i Sverige avlivas under november månad för att pälsas. Kvar blir bara avelsdjuren.

– Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Fler muterade virusvarianter i Danmark

I Danmark ska samtliga 17 miljoner minkar omgående ska avlivas. Ett besked som kom efter en rapport från Statens serum institut om att coronaviruset muterat och överfört smittan till människor.  Under perioden juni till oktober har ett muterar coronavirus från mink hittats hos 214 personer i Danmark. 

En variant, som bedöms som mest allvarlig, kallas kluster 5, har hittats på fem minkfarmar och hos tolv människor. En mutation som skulle kunna påverka effekten av ett framtida vaccin. 

Men enligt Jordbruksverket har inga muterade virus hittats i Sverige:

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket till Jordbruksakutellt.

Djurens rätt: Stäng svenska pälsdjursfarmer

I går gick Djurens rätt ut och uppmanade regeringen bland annat att stoppa minkuppfödningen under pågående pandemi, skyndsamt utreda omfattningen av smittspridningen på svenska gårdar, utreda omställningsbidrag till minkfarmer som måste avvecklas samt ta fram en plan för avveckling.

– Det är ingen nyhet att storskalig djurhållning utgör en grogrund för pandemier och pälsdjursindustrin riskerar nu att försvåra kampen mot pandemin. För att minska riskerna för smittspridning och för en mutation av viruset bör Sveriges snarast agera och stänga ned Sveriges minkfarmer, sa Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt till Syre.