Radar · Djurrätt

Djurens rätt: Stäng svenska pälsdjursfarmer

Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge.

Igår meddelade den danska statsministern Mette Fredriksen att all pälsdjursfarmning i landet stängs ner på grund av smittspridning på danska minkfarmer. Nu kräver organisationen Djurens rätt att  den svenska regeringen vidtar liknande åtgärder i Sverige.

Beskedet som kom från Danmark igår var tydligt: pälsindustrin i landet får näringsförbud ”under de kommande åren”. Detta efter att man upptäckt en muterad variant av coronaviruset på minkfarmerna, som smittat till människor. Enligt pälsdjursbranschen i Danmark innebär beslutet en avveckling av hela industrin, något som genomförts i rad andra länder på sistone.

Coronasmitta har också upptäckts på ett tiotal svenska minkfarmer, men i Sverige har man ännu inte fattat beslut om att sätta stop för pälsdjursfarmningen. I ett öppet brev till landsbygdsminister Jennie Nilsson uppmanar nu organisationen Djurens rätt den svenska regeringen att ta till liknande åtgärder även här.

– Det är ingen nyhet att storskalig djurhållning utgör en grogrund för pandemier och pälsdjursindustrin riskerar nu att försvåra kampen mot pandemin. För att minska riskerna för smittspridning och för en mutation av viruset bör Sveriges snarast agera och stänga ned Sveriges minkfarmer, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt.

I brevet listar organisationen ett antal åtgärder som man menar bör vidtas, bland annat att stoppa minkuppfödningen under pågående pandemi, skyndsamt utreda omfattningen av smittspridningen på svenska gårdar, utreda omställningsbidrag till minkfarmer som måste avvecklas samt ta fram en plan för avveckling.

Läs mer:
Corona slutet för minkindustrin?
Alla danska minkar ska avlivas
Minkfarmning – en omtvistad bransch