Radar · Djurrätt

Oviss framtid för minkar på svensk farm

Minkar på en svensk minkfarm 2010 som togs av Djurrättsalliansen i samband med en kartläggning av den svenska pälsindustrin.

En av Sveriges största minkfarmer är försatt i konkurs till följd av coronapandemin. Vad som kommer att hända med det okända antal minkar som just nu befinner sig på farmen, är dock oklart.

Under fjolåret infördes ett tillfälligt förbud mot att föda upp nya minkar i Sverige då coronaviruset konstaterades på flera minkfarmer – både i Sverige och i andra länder runt om i EU – och risken för smitta mellan människor och minkar ansågs vara stor. Den aktuella minkfarmen i Skara, som är bland Sveriges största, fick hela 7,5 miljoner kronor i stöd från staten under 2021, en summa som baseras på antalet pälsar från de flådda minkar som sålts åren innan. Men trots det försattes företaget tidigare i veckan i konkurs, vilket NLT var först att berätta om. Något som enligt Vd:n Christoffer Jern beror på att stödet var för litet och kom försent.

– Beslutet om kompensationen togs i januari 2021 och pengarna kom i december. Pandemin har också gjort att marknaden för päls har fått en stor smäll, framför allt i Kina, USA och Europa. Folk som sitter isolerade behöver inget varmt att ha på sig, säger han i en kommentar till GT.

Vad som kommer att hända med de minkar som i dag finns kvar på farmen, är dock oklart. Företagaren och den tidigare S-politikern Jan Emanuel Johansson har gått ut med att han har kontaktat konkursförvaltaren för att köpa upp och avveckla farmen.

– Man vet om att man plågar andra varelser, och bara för att, som i det här fallet, någon överklasstant ska få sätta på sig en päls. Minkar är vilda djur som stoppas in i små, små burar. Det är ett lidande som är svårt att ta in, säger han i en kommentar till GT.

S emot avveckling

Omkring en halv miljon minkar gasas årligen ihjäl i den svenska minkindustrin, enbart för deras päls. Under de senaste åren har listan på europeiska länder som förbjudit eller tagit beslut om att permanent fasa ut sin pälsdjursindustri blivit allt längre. Frågan blev än mer aktuell under pandemin då flera länder, däribland Sverige, pausade aveln av nya minkkullar till följd av spridning av coronaviruset, och svenska djurrättsrörelsen uttryckte förhoppningar om att avelsstoppet kunde bli permanent. Även Sveriges veterinärförbund, SVF, uttryckte sitt stöd för en avveckling.

– Även om man inte förbjöd uppförökning av mink av djurskyddsskäl, utan av smittskyddsskäl, så finns det starka djurskyddsskäl för att inte fortsätta med uppfödning av mink, sa Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på SVF, i en tidigare kommentar till Syre.

Men Socialdemokraternas partiledning vägrade än en gång ta ställning för att avveckla industrin, trots att flera motioner till S-kongressen i november lyfte frågan. Slutligen röstade en majoritet i kongressen att gå på partiledningens linje och inte arbeta för ett förbud av minkindustrin. Kort därefter gav Jordbruksverket grönt ljus för att minkaveln i Sverige kunde återupptas.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sedan tidigare ställt sig bakom en avveckling av den svenska minkindustrin och i mars gick även Liberalerna ut med att de vill se ett förbud.

Läs mer:

Avelsförbud för mink hävs: ”Svek och stor skam”S går emot minkfarmsförbud – ”för kostsamt”
Förbud mot minkfarmning het fråga inför S-kongress: ”Tror den går upp till votering”
Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?
L tar ställning för minkförbud: ”Dags att avveckla svenska minkfarmer”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV