Zoom

Förbud mot minkfarmning het fråga inför S-kongress: ”Tror den går upp till votering”

Trots att frågan varit uppe på flera partikongresser har S-ledningen inte ställt sig bakom ett förbud av minkfarmningen i Sverige.

Flera motioner till Socialdemokraternas partikongress – som drar igång i dag – handlar om att avveckla minkfarmningen i Sverige. Trots att partiledningen har yrkat på avslag på motionerna vill många S-medlemmar se ett förbud. ”Det är dags för oss att ta ett beslut”, säger Malin Lauber, S kommunalråd i Växjö.

Blir Sverige bli sist i EU att avskaffa pälsdjursindustin? Så kan det bli. Under de senaste åren har allt fler länder infört förbud mot att djur föds upp, hålls i burar och dödas enbart för att människan ska köpa deras päls. Men i Sverige gasas fortfarande omkring en halv miljon minkar ihjäl årligen och man har ännu inte tagit något beslut om att avveckla pälsdjursindustrin för gott. Det tillfälliga avelsförbudet av minkar som fattades under pandemin löper ut i december.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sedan tidigare deklarerat att de vill se en avveckling av den svenska minkindustrin. I mars gick även Liberalerna ut med att de vill se ett förbud. Men i Socialdemokraterna har partiledningen hittills vägrat ta ställning för en permanent avveckling av industrin. Detta trots att många partimedlemmar vill att pälsindustrin fasas ut. Till årets kongress har hela åtta arbetarkommuner och partidistrikt motionerat för en avveckling eller ett förbud av minkindustrin. Malin Lauber, S kommunalråd i Växjö, har skrivit en av motionerna.

– Det är väldigt konstigt att vi föder upp djur bara för vår fåfängas skull. Jag tycker att det är en industri som är hemsk i sig och det är dags att vi avvecklar den och att de som i dag ägnar sig åt minkfarmning får hjälp så att de kan ägna sig åt något annat, säger Malin Lauber (S).

Trots att Socialdemokraterna redan under partikongressen 2001 tog beslut om att Sverige på sikt skulle avskaffa minkfarmerna, är linjen i dag inget som drivs av partiledningen.

– Jag tror att det är en väldigt uppdelad fråga inom socialdemokratin, vi har haft diskussion om detta på många kongresser. Min känsla är att ungefär hälften är emot, men jag hoppas såklart att det är fler socialdemokrater som inser det bisarra i att vi föder upp djur bara för att ta deras päls och skinn, för vår fåfängas skull, säger Malin Lauber (S).

Nästan åtta av tio svenskar vill i dag att minkfarmerna avvecklas. Motsvarande siffra för de som sympatiserar med Socialdemokraterna är 88 procent, enligt en Novus-undersökning som genomfördes på uppdrag av Djurens rätt i april 2021. Men S partiledning har även i år yrkat avslag på motionerna. Bland argumenten finns att minkfarmningen är en näring och att man inte kan ge människor näringsförbud. Partiledningens linje har istället varit att stärka djurskyddet för att minkarna ska få rätt till sitt naturliga beteende, något som är reglerat i den svenska djurskyddslagen. Men de svenska minkarna lever hela sina liv i små gallerburar, uppställda tätt intill varandra.

–  Att stärka djurskyddet så att minkarna får det bättre, har inte gått så bra hittills. Jag vet inte hur man ska ge en mink rätt till sitt naturliga beteende om man håller den i en bur. Jag har väldigt svårt att se att det ens är möjligt, säger Malin Lauber (S).

Men trots partiledningens ställning är chansen för att frågan går upp till votering under veckans kongress ändå stor på grund av engagemanget bland S-medlemmarna.

 Folket vill inte att vi ska ha minkuppfödning för pälsens skull och det säger ganska mkt tycker jag. I samband med covid-19 har vi ju dessutom en lucka, jag känner att vi har ett bra läge nu. Många andra partier har tagit ett beslut och det är dags för S nu också.

–  Vi har mycket att ta ställning till under kongressen men jag tror ändå att frågan går upp till votering, säger Malin Lauber (S).

Malin Lauber, Socialdemokraternas kommunalråd i Växjö, är bland de som motionerat för ett nationellt förbud av minkfarmning
Malin Lauber, Socialdemokraternas kommunalråd i Växjö, är bland de som motionerat för ett nationellt förbud av minkfarmning. Foto: Privat

Djurrättsorganisationer hoppas på beslut

Framträdande svenska djurrättsorganisationer som Djurrättsalliansen och Djurens rätt, som driver opinion för ett förbud, har länge följt frågan inom den svenska politiken.

– Vi har svårt att förstå varför Socialdemokraterna inte förespråkar en avveckling. Majoriteten av svenska folket vill att minkfarmerna ska stängas och det finns knappt 25 farmer kvar i Sverige, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen, som under förra veckan stod utanför Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm och delade ut flygblad för ett förbud.

Under tisdagen befinner de sig på plats utanför S kongress i Göteborg för att manifestera och föra dialog med ombuden.

– Vår förhoppning är att Socialdemokraterna återigen ställer sig på
minkarnas, och folkets, sida och förespråkar en avveckling av de sista
minkfarmerna i Sverige. Som Sveriges största parti skulle
S ha en avgörande betydelse och mycket att vinna på
att få igenom en lagstiftning. Sverige ligger efter då flera länder i
Europa redan avvecklat, eller håller på att avveckla,
pälsdjursfarmerna, säger Daniel Rolke och fortsätter:

– Att stänga in rovdjur som i det vilda
vandrar långa sträckor varje dag och spenderar en stor del av sin tid
i vatten i små gallerburar är en stor skam och inget annat än
djurplågeri.

Även Djurens rätt följer kongressen och ifrågasätter den svenska självbilden om att Sverige är bland de bästa på djurskydd inom EU – när vi samtidigt är en av få länder inom unionen där det fortfarande bedrivs pälsdjursfarmning.

– Det går inte ihop. Vi vet att det finns en stark opinion inom S för att avveckla minkfarmerna, frågan har varit omdebatterad länge. Utöver de omfattande djurskyddsproblemen kan minkfarmerna nu också vara en riskfaktor för fortsatta mutationer av SARS-CoV-2. säger Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig på Djurens rätt.

Ett eventuell partibeslut i veckan räcker i teorin för att regeringen ska ändra i djurskyddsförordningen, då Miljöpartiet som andra regeringsparti redan tagit ställning i frågan. Men i dagsläget ser det svårt ut att det går hela vägen – utan ett omställningsstöd eller ekonomisk kompensation till berörda.

– Å andra sidan har partiledningen i S varit relativt tydliga med att de inte har något intresse av att betala en eventuell kompensation till minkfarmerna vid en avveckling, så det är troligt att de skulle förhala processen, tyvärr, säger Anna-Clara Acevedo.

Djurrättsalliansen manifesterar utanför Socialdemokraternas partikongress i Göteborg för att partiet ska ställa sig bakom ett förbud av minkfarmningen i Sverige
Djurrättsalliansen manifesterar utanför Socialdemokraternas partikongress i Göteborg för att partiet ska ställa sig bakom ett förbud av minkfarmningen i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen

Läs mer:

L tar ställning för minkförbud: ”Dags att avveckla svenska minkfarmer”
Historiskt beslut i Estland: ”Stor seger för pälsdjuren”
Svenskarna emot minkindustrin – stor oro för smittspridning
Beslutat: Nya kullar av mink förbjuds i år
Danska minkfarmare blickar mot Sverige
Klart: Minkuppfödning förbjuds i Danmark
Therese Lindgren engagerar sig för minkarna
Coronavirus på ytterligare nio svenska minkfarmar
Fontänminkar ska få minkfarmar att stänga: ”Positivt mottagande”
Corona slutet för minkindustrin?

Pälsdjursfarmning i Europa

Följande Europeiska länder har förbjudit eller beslutat om slutdatum för att avveckla pälsdjursfarmning:
Storbritannien
Nederländerna
Belgien
Österrike
Slovakien
Slovenien
Kroatien
Tjeckien
Serbien
Bosnien Herzegovina
Montenegro
Nordmakedonien
Irland
Norge
Estland
Frankrike har infört förbud mot minkfarmning.
I Litauen, Polen och Ukraina diskuteras eventuella förbud.
I Tyskland har all pälsdjursfarmning fasats ut.
I Spanien får inga nya minkfarmer startas.
Källa: furfreealliance.com, Djurrättsalliansen.

S-motioner till kongressen om minkfarmning

Följande socialdemokratiska partidistrikt och arbetarkommuner har motionerat för en avveckling eller ett förbud mot minkfarmning:
Gävle arbetarkommun
Avanti S-förening (Enskild, Karlskrona arbetarkommun)
Stockholms partidistrikt
Karlstad arbetarkommun
Kalix arbetarkommun
Partille arbetarkommun
Lunds arbetarkommun
Växjö arbetarkommun

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV