Radar · Djurrätt

L tar ställning för minkförbud: ”Dags att avveckla svenska minkfarmer”

En bild från en svensk minkfarm, tagen av Djurrättsalliansen under deras besök på sjutton av Sveriges minkfarmer i syfte att dokumentera förhållandena.

Riksdagsliberalerna vill att de svenska minkfarmerna avvecklas på sikt. Det beslutet tog partiet i dag. ”Det här steget öppnar upp även för andra partier”, säger Djurrättsalliansens ordförande Daniel Rolke.

Efter Vänsterpartiet och Miljöpartiet har nu Liberalerna också tagit ställning i frågan om de svenska minkfarmernas framtid. Under fredagen beslutade partiet att ställa sig bakom en avveckling av minkfarmerna, om än på sikt.

Nina Lundström (L), liberal riksdagsledamot och talesperson för miljö- och jordbruksutskottet, uppger att partiet landat i att det rimliga är ett förbud eftersom minkarna som hålls i burar på farmerna inte får en god livsmiljö. De som drabbas ekonomiskt av ett eventuellt förbud bör erhållas kompensation, tillägger Lundström.

– Vi har bestämt oss för att det är dags att avveckla de svenska minkfarmerna. Covid och pandemiläget gör att det i år är totalstopp för valpning under 2021 och då menar vi på att vi måste ge besked om hur det kommer att se ut efter 2021. Vi menar på att det då ska ske en avveckling under en omställningstid, säger hon till Sveriges radio.

Organisationen Djurrättsalliansen som länge aktivt har drivit frågan om förbud mot pälsdjursfarmning, välkomnar beskedet och hoppas att det öppnar upp för fler politiska partier att också ta ställning.

– Under många år har en majoritet av det svenska folket oberoende vad de röstar på velat se att minkfarmerna stänger och att Liberalerna nu tar det här steget öppnar upp även för andra partier, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen till Syre.

L, Mp och V har nu tagit ställning i frågan. Hur ser ni på övriga politiska partier som ännu inte gjort det?

– Vi har märkt att det finns ett större intresse för att närma sig ett liknande beslut som Liberalerna även i andra partier, inte minst bland socialdemokraterna. Dels för djurens skull, men även för folkhälsan när det nu avslöjats att minkar sprider covidviruset, säger Daniel Rolke.

En underskrift för varje mink

Sedan 2018 har organisationen drivit en namninsamling för att de svenska minkfarmerna ska stängas. Inom några veckor kommer namninsamlingen att lämnas över till landsbygdsminister Jennie Nilsson och riksdagen. Målsättningen är att till dess ha nått 90 000 underskrifter, samma antal som antalet avelsminkar på de svenska minkfarmerna.

– Minkfarmining innebär djurplågeri vilket är något vi själva bevittnat då vi dokumenterat och offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer de senaste tio åren. 2001 stängde den sista rävfarmen i Sverige och 2014 den sista chinchillafarmen, så tiden är verkligen inne att förbjuda djurplågeriet och stänga minkfarmerna, säger Daniel Rolke.

En bild från en svensk minkfarm, tagen av Djurrättsalliansen under deras besök på sjutton av Sveriges minkfarmer i syfte att dokumentera förhållandena
En bild från en svensk minkfarm, tagen av Djurrättsalliansen under deras besök på sjutton av Sveriges minkfarmer i syfte att dokumentera förhållandena. Foto: Djurrättsalliansen.

Läs mer:

Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna

Djurens rätt: Stäng svenska pälsdjursfarmer

Coronavirus på ytterligare nio svenska minkfarmar


Fontänminkar ska få minkfarmar att stänga: ”Positivt mottagande”

Beslutat: Nya kullar av mink förbjuds i år