Radar · Djurrätt

S går emot minkfarmsförbud – ”för kostsamt”

Det är för kostsamt att förbjuda minkfarmer menar Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna blir inte det fjärde riksdagspartiet att ställa sig bakom ett förbud mot minkfarmer. Under helgens kongress har partiet röstat för att inte arbeta för ett förbud mot uppfödsel av specifika djur.

Kongressen valde att gå på partistyrelsens linje, där de menade att ett förbud mot uppfödsel av specifika djur inte är en lämplig eller effektiv åtgärd för att upprätthålla ett gott djurskydd.

”Förbud mot att föda upp enskilda djurslag skulle enligt grundlagen och Europakonventionen innebära rätt till omfattande och för samhället mycket kostsamma ersättningskrav,” står det i förslaget som röstades igenom.

De menar istället att den djurskyddslag som partiet tidigare tagit fram och de kontrollsystem som finns är tillräcklig.

Kritiska

Organisationen Djurrättsalliansen har varit motståndare till partiets förslag och uppmanat Socialdemokraterna att arbeta för att avveckla de minkfarmer som finns i Sverige.

– Medvetenheten om det djurplågeri som pälsdjursfarmerna innebär är i dag stor och pälsindustrin är på nedgång. Land efter land väljer att förbjuda och avveckla pälsindustrin, så Sverige ligger efter. Allt fler av de internationella stora modehusen tar ställning genom att bli pälsfria. Här i Sverige har opinionsundersökningar visat att så många som 8 av 10 svenskar vill att minkfarmerna ska förbjudas, och politikerna bör lyssna på folket, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

I dag finns det omkring 25 minkfarmer i Sverige.

Tre partier för avveckling

Frågan om minkindustrins vare eller icke vara i Sverige har pågått länge.

2003 gav en statlig utredning möjligheten för minknäringen att utvecklas så att de 2010 skulle följa lagarna om djurrätt. Om detta inte skedde skulle farmerna avvecklas. 2010 släppte Djurrättsalliansen bilder som visade situationen på svenska minkfarmer. Bilderna visade djur med stora bitskador, kannibalism, stereotypa beteenden samt skadade, stressade och döda djur.

Efter avslöjandet kontrollerade myndigheter minkfarmerna där det visade sig att 85 procent bröt mot djurskyddslagstiftningen.

Tre av riksdagens partier har ställt sig för en avveckling av minkfarmerna i Sverige. Under 2021 ändrade Liberalerna ståndpunkt och vill nu se en långsiktig avveckling av minkfarmerna. Sedan tidigare vill både Vänsterpartiet och Miljöpartiet stänga minkfarmerna. Socialdemokraterna beslutade på sin kongress 2001 att minkfarmerna i Sverige på sikt skulle avskaffas – ett beslut de därefter inte fortsatt att driva.

Läs mer:

L tar ställning för minkförbud: ”Dags att avveckla svenska minkfarmer”

Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna

Djurens rätt: Stäng svenska pälsdjursfarmer