Radar · Utrikes

Danmark: Minkskandal blev nyval

Statsministern Mette Frederiksen (S) har utlyst val i Danmark efter ett utdraget minkdebacle.

Vid en presskonferens i dag meddelade Danmarks statsminister Mette Fredriksen att hon utlyser nyval i landet. Bakgrunden är skandalen kring de miljontals minkar som avlivades under coronapandemin.

Under coronapandemin blev minkuppfödning en infekterad fråga i Danmark, i dubbel bemärkelse. I november 2020 fattades beslut om att stänga minkfarmarna och avliva alla minkar, sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts. Beslutet, som saknade laglig grund, mötte stark kritik och har nu lett till att statsminister Mette Fredrikesen utlyst nyval i landet.

Kraven på nyval började höras från stödpartiet Radikale venstre i våras, efter att minkkommissionens slutrapport presenterats. Den hade granskat hur regeringen hade hanterat situationen med de coronasmittade minkarna. Departement och myndigheter var medvetna om det lagvidriga i avlivningarna och Mette Frederiksen (S) och tidigare livsmedelsministern Mogens Jensen fick en reprimand av folketinget.

Men alla var inte nöjda med det. Radikale venstre hotade med misstroendeförklaring, och högeroppositionen menade att rapporten skulle kunna utgöra grund för att genomföra en riksrättsprocess mot statsministern. Radikale venstre sällade sig till högerpartiernas krav på granskning, medan de övriga stödpartierna menade att markeringen mot statsministern räckte, skriver SVT.

I ljuset av allt detta har statsminister Mette Frederiksen (S) i dag alltså utlyst folketingsval, som ska hållas tisdagen den 1 november. Ett ordinarie val skulle annars hållits senast sommaren 2023, då det danska valsystemet tillåter statsministern att när som helst utlysa val under den fyraårsperiod som följer efter tillträdet. Enligt TT öppnar Frederiksen för en regering över blockgränsen.

Samtidigt har den danska regeringen nyligen gett klartecken till minkuppfödning när det tillfälliga förbudet upphör efter nyår, vilket Syre rapporterat om. Enligt branschorganisationen Danske Minkavlere är det dock troligen få minkuppfödare som vill återstarta. I Sverige har både politiker och experter konstaterat att det inte är tillåtet med minkuppfödning, men verksamheten fortgår ändå. 

Läs mer:

Minkfarmerna stängs inte: ”Ekonomin går före lagen”

Snart fritt fram för danska minkar igen

Danska minkfarmar blickar mot Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV