Radar · Djurrätt

Minkfarmer kan läggas ned efter avelsstopp

På intresseorganisationen Svensk mink tror man att minkfarmer kommer att lägga ned på grund av de inte haft någon produktion i gång i år.

Coronaviruset ledde till att produktionen av minkpäls tillfälligt stängde ned i Sverige. Stoppet kan nu leda till att farmer stängs ned för gott. Men hur många är för tidigt att säga, enligt Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink.

Ungefär 120 000 minkar bor i burar i Sverige för att sedan dödas och bli till päls. Men i januari i år vädrade den svenska djurrättsrörelsen morgonluft när minkfarmerna tillfälligt förbjöds att avla fler minkar. Detta efter att covid-19 hade visat sprida sig mellan människor och minkar. Bland annat drev Djurens rätt på för att minkfarmerna skulle stängas ned för gott.

– Allt tyder på att detta är slutet för pälsindustrin i Sverige, men vi kommer självklart att följa upp och fortsätta kämpa för att det blir så. Vi ser det här som början på slutet för lidandet för minkarna på de svenska pälsdjursfarmerna, sade Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt då till Syre.

Men något förbud mot minkfarmarna blev det inte, vilket Syre skrivit om tidigare. I november hävdes avelsförbudet och regeringen har nu lovat att minkfarmerna ska få ekonomisk ersättning i december.

Färre ägare och större farmer

Men trots detta kan en del minkfarmer behöva lägga ned, uppger Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink.

– Hur många gårdar som lägger ned i vinter är omöjligt att svara på. Det vet jag först om en månad men som det ser ut i dagsläget handlar det om enskilda gårdar som upphör, säger han till ATL.

Orsaken är dels den uteblivna produktionen och osäkerheten under året, dels att ägarna blir allt äldre. Minkfarmerna drivs ofta som familjeföretag, och det är få i den yngre generationen som vill ta över dem. Utvecklingen har sett ut så under många år, men samtidigt har inte antalet minkar som dödats minskat, utan istället blir det färre ägare som äger större minkfarmer.

Sverige riskerar bli bland de sista i EU som fortfarande bedriver pälsdjursproduktion, efter att den förbjudits eller fasats ut i allt fler europeiska länder. Senast ut är Frankrike där all industri som föder upp djur för deras pälsars skull förbjuds, inklusive minkfarmning.

Läs mer:

Avelsförbud för mink hävs: ”Svek och stor skam”

Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?

Beslutat: Nya kullar av mink förbjuds i år

Danska minkfarmare blickar mot Sverige

Klart: Minkuppfödning förbjuds i Danmark

Danska minkar hot mot coronavaccin

Alla danska minkar ska avlivas

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna

Coronavirus på ytterligare nio svenska minkfarmar

Fontänminkar ska få minkfarmar att stänga: ”Positivt mottagande”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV