Lästips

Lästips från redaktionen


Sommaren är den stora lässäsongen för många och vad passar bättre än att återhämta dig med några av Syres mest intressanta artiklarna i hängmattan?  Läs några av våra mest intressanta Zoom eller varför inte använda sommaren till att lära sig mer om DCA-avtalet!

Radar: Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Syre kan avslöja att Chang Frick från Nyheter idag och SD:s sajt Riks betalat den högerextrema provokatören Rasmus Paludans polisansökan för att bränna koranen utanför den turkiska ambassaden på lördag. Men berättelserna om vem som egentligen organiserat Paludans Sverigebesök går isär. Chang Frick skyller på en reporter från Insikt 24/Exakt 24, som i sin tur säger att han endast agerat mellanhand åt Frick.

Zoom: Klimataktivist: ”Det känns som att lagföringen är en beställning”

När klimataktivismen eskalerade valde Storbritannien att inskränka demonstrationsfriheten. Är Sverige näst på tur? Det finns de som säger att det redan börjat. – Vi ser ett krympande utrymme för civilsamhället, säger John Stauffer, rättschef på Civil rights defenders.

Zoom: ”Fredsaktivister får alltid skit när det blir krig”

Hur ska vi tala om fred mitt under brinnande krig? Den frågan har dryftats flitigt sedan Rysslands invasion av Ukraina. Röster som förespråkar andra lösningar än de militära kallas ofta Putinkramare eller nyttiga idioter. Har debatten hamnat i en återvändsgränd, eller bevittnar vi ett krig utan behov av problematisering? Syre tittar närmare på en fredsrörelse i motvind. Artikeln publiceras i tre delar, detta är del 1.

Zoom: Färre lodjur får dödas i södra Sverige

Tre vargar återstår i skrivande stund i årets licensjakt och när den är avslutad är det dags för nästa rovdjur – lo. I södra Sverige minskar avskjutningen rejält, eftersom lodjuren blivit färre efter förra årets rekordstora jakt.

Zoom: Socialtjänsten nekar allt fler försörjningsstöd

Många tror att det är lätt att få försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. Men det stämmer inte. Det har blivit allt svårare att få. Dessutom har summorna minskat rejält.
– Det var omöjligt att göra rätt, säger Marianne, som hjälpte sin son Alex att söka.

Zoom: Nu avslöjas sanningen om statens övergrepp mot tornedalingarna

Tornedalingarna utsattes för liknande övergrepp och tvångsassimilering som samerna. Nu kommer den första delrapporten från en kommission som ska gå till botten med statens agerande. Syres Anna Langseth reste till Luleå och träffade Gunnel Mörtlund Särkimukka.
– Jag fick se min släkting avbildad som lägre stående ras. Det är fruktansvärt, säger hon när de ses i hennes lägenhet.

Under ytan: Vi har ett ansvar att sätta press på Israel

Några som inte får semester är invånarna i Gaza där terrorn fortsätter dag och natt. Annika Hirvonen reste till Israel och mötte israeler och palestinier som bara önskar fred och frihet. På Under ytan skriver hon om det och den israeliska regeringens folkmord på befolkningen i Gaza. Samt att Sverige och EU måste göra betydligt mer för att sätta press på Israel och lindra nöden i Gaza.

Zoom: Alla ser med sorg på Rafah men Eurovisions glädjedödare ger aldrig upp

I maj följde Syre har en aktivist från Malmö som har demonstrerat för ett fritt Palestina varje helg sedan oktober 2023. Han deltog även i de omtalade manifestationerna som ägde rum under Eurovisionveckan 7-11 maj mot Israels deltagande i tävlingen, och under tältprotesterna vid Lunds universitet.

Energi: Så fungerar DCA-avtalet

I juni röstades DCA-avtalet igenom i riksdagen, men vad innebär det egentligen, vad handlar kritiken om och hur länge ska det gälla?

Zoom: Klimatförnekarna – från fossilindustrin till extremhögern

Redan på 1980-talet skapade tankesmedjor misstro kring klimatforskningen, med understöd av fossilindustrin och starkt inflytande i Vita huset. Syre reporter Daniel Vergara tar oss med på en resa som visar hur extremhögern de senaste åren drivit kampen mot klimatforskningen.

Zoom: ”Konspirationsteoretiker kan inte uppfostras”

Somliga ser konspirationer överallt, men det är också problematiskt att överallt se konspirationsteorier. Enligt religionsforskaren Patrik Fridlund, som leder ett forskningsprojekt som undersöker konspirationsteorier och post-sanning, kan anklagelser om konspirationsteorier slå över och användas för att avfärda legitim kritik eller sunda spekulationer.

Energi: Mattias Gardell: ”Antifascismen börjar ses som en extremism igen”

Mattias Gardell är professorn i religionsvetenskap som inte är rädd för att sticka ut och vädra sina åsikter. I flera decennier har han både inspirerat och provocerat. Här berättar han om sin syn på koranbränningarna, Israels bombningar av Gaza och varför vår tid är så präglad av nostalgi.

Zoom: Snärjs i fisknät – kan tumlarna räddas från dödsdansen?

En av alla arter som hotas är östersjötumlaren, av den återstår endast en spillra. Varje år drunknar flera hundra tumlare insnärjda i fiskenät och ny forskning visar att populationen av bälthavstumlaren har halverats på 18 år. Syres miljöreporter Ossian Sandin har tittat om östersjötumlaren och bälthavstumlaren öde är beseglat eller om det finns en räddning i nöden.

Zoom: Kor hölls inomhus i studie – betesrätten utreds

Några som kanske inte alls kommer få uppleva sommaren i framtiden är mjölkkorna. Förra sommaren fick inte de 1 500 korna i LRF:s och Växas studie om beteskravet komma ut överhuvudtaget. Efter 18 månader inomhus har de dock denna sommar släppts ut på grönbete. Men samtidigt pågår en utredning som kan ta bort kornas lagstadgade rätt att vistas utomhus. Syres djurrättsreporter Stina Lagerkvist har tittat närmare på vad som händer med den alltmer hotade betesrätten.

Energi: Tio svenska hemestertip

Om du vill semestra med gott samvete i sommar så ska du förstås hålla dig på marken. Och vem behöver egentligen flyga när det finns så många fantastiska platser att upptäcka på nära håll? Här har vi valt ut några smultronställen i Sverige, från norr till söder.

Energi: Rätten att bli glömd på nätet

Önskar du att något som står om dig på internet ska tas bort? Vill du skydda dina personuppgifter eller är det en bild som du skäms över? Beslut inom EU har gjort det enklare att radera uppgifter som man inte vill ska synas publikt – men det gäller inte i alla sammanhang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV