Radar · Inrikes

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Rasmus Paludan i Fittja centrum 2022.

Syre kan avslöja att Chang Frick från Nyheter idag och SD:s sajt Riks betalat den högerextrema provokatören Rasmus Paludans polisansökan för att bränna koranen utanför den turkiska ambassaden på lördag. Men berättelserna om vem som egentligen organiserat Paludans Sverigebesök går isär. Chang Frick skyller på en reporter från Insikt 24/Exakt 24, som i sin tur säger att han endast agerat mellanhand åt Frick.

– Reportern på Exakt 24 ringde och frågade mig om jag visste någon som kunde betala demonstrationstillståndet åt Paludan, som verkar vara en fattiglapp. Då sa jag till honom att han väl får lägga ut det och att han inte skulle blanda in mig. Men han var rädd att hans namn skulle kopplas till demonstrationstillståndet. Då sa jag visst, då kan jag betala det, men du får swisha tillbaka summan, säger Chang Frick till Syre.

På lördag planerar den högerextrema provokatören Rasmus Paludan en aktion utanför den turkiska ambassaden. För den rasistiska SD-närstående sajten Samnytt förklarade Paludan att han genomför aktionen efter att han kontaktats av ”några svenskar som gärna vill att jag eldar en koran framför turkiska ambassaden” .

Syre kan visa att Chang Frick, som äger alternativsajten Nyheter idag och som har ett återkommande program på Sverigedemokraternas mediekanal Riks, betalat Paludans avgift till polisen på 320 kronor för ansöka om demonstrationstillstånd.

Skyller på varandra

Chang Frick syftar på en reporter på högerextrema Insikt 24/Exakt 24 och ”hans gäng”. Frick menar att de engagerat sig för att få Paludan att genomföra koranbränningen. Frick menar även att han tidigare varit kritisk mot Exakt 24:s uthängningar av aktivistgruppen Rojavakommittéerna.

– Det är en grej bland dem. De granskar deras bankkonton. De håller på och tipsar turkiska medier och det ska vara något jävla angiveri. Jag tycker det är jävligt ofräscht och det är utifrån den punkten jag snackat med Exakt 24.

– De gick igång på det här. Då kläcktes idén om att det borde göras en protest utanför Turkiets ambassad. Då sade jag, jo, men gör det om ni vill göra det. Det är ett fritt land. Deras diskussion landade i Paludan. Jag sa: Ni gör vad ni vill, jag lägger mig inte i det. Detta är deras och Paludans projekt.

Men reportern på den högerextrema sajten Insikt 24/Exakt 24 ger en annan bild. Han uppger att Chang Frick varit drivande i att få Paludan till Sverige. Att Chang Frick betalat för Paludans ansökan om demonstrationstillstånd och även lovat att betala Paludans flygbiljetter.

– Det var ju Frick som ringde mig och ville komma i kontakt med någon som kunde bränna koranen. Jag förde samman Rasmus Paludan och Chang Frick. Nu försöker han skylla det här på mig. Det är väldigt konstigt, säger han till Syre.

– Jag ringde först en person som inte ville, sedan ringde jag Paludan och sa att Chang Frick kan tänka sig att betala flygbiljett och transport.

”Förvånad över att han skyller på mig”

Berättelserna om vem som varit pådrivande om att få Rasmus Paludan från Danmark till Sverige för att genomföra koranbränningen går alltså isär.

– Jag tyckte det var en bra idé att göra aktionen och jag kommer att vara där och filma. Men det är absolut inte jag som betalat eller arrangerat. Det är Chang Frick helt och hållet. Jag blir förvånad att han säger att det är jag som ligger bakom, säger reportern på Exakt 24.

När Syre når Chang Frick säger han först:

– Jag observerar bara vad som sker. Jag är en neutral betraktare. Jag snackade med NN på Exakt 24 om att jag kan bussa Paludan från flyget. Det är ju inga problem eftersom jag då kan passa på att intervjua Paludan. Då får jag 20 minuter med honom. Men själva demonstrationen har jag ingenting med att göra. Det är deras jävla cirkus.

”Som att bjuda dig på lunch”

När Syre når Chang Frick igen, bekräftar han att han betalat ansökan om demonstrationstillstånd till polisen, men uppger att han bara lagt ut pengar eftersom Exakt 24:s reporter inte ska ha velat ha sitt namn kopplat till demonstrationstillståndet.

– Paludan söker sitt tillstånd själv, det är inte jag som söker det. Jag står inte ens för kostnaden, för de får swisha tillbaka den. Exakt 24:s reporter ville bara inte stå med sitt namn som betalare. Det spelar väl ingen roll, det kan vara kungen själv som betalat. Detta är Paludans projekt.

Är det verkligen Paludans projekt? Du är ju involverad om du betalat demonstrationstillstånd?

– Om jag bjuder dig på en lunch är jag involverad i Syre då?

Du ser det som samma sak?

– Vad kostar en lunch på Stureplan, vad kostar det 250 spänn eller något? Det här handlar om 320 kronor. Plus att jag bad dem swisha tillbaka.

Har du även stått för flygbiljetterna?

– De får väl de lösa. Jag har inte betalat några flygbiljetter.

Reportern på Exakt 24 säger att du har ringt honom och frågat om han känner någon som kan bränna koranen?

– Nej det har jag inte gjort. Alla i Sverige vet vem som kan bränna koranen. Det behöver jag inte ringa och fråga om, ifall man säger så.

Reportern på Exakt 24 menar att Chang Fricks uppgifter om att han inte vill kopplas till demonstrationstillståndet stämmer. Han säger vidare att han inte samlat in eller betalat något för att få Paludan till Sverige.

– Ja, det stämmer att jag inte vill ha mitt namn kopplat till demonstrationstillståndet eftersom jag inte är arrangör. Säger Frick att jag ligger bakom detta så är det falskt och då skyller han på mig. Det kommer inte komma någon swish från mig till Frick för något demonstrationstillstånd. Han skulle betala för hela kalaset.

Syre har inte lyckats nå Paludan för en kommentar.

Texten uppdaterades 230119: Efter att Syre intervjuade Chang Frick gick han själv ut på Twitter och bekräftade att han betalat Rasmus Paludans ansökan om demonstrationstillstånd.

Läs mer:

Högerextrema Paludan vill bränna koran utanför Turkiets ambassad