Radar · Inrikes

Högerextrema Paludan vill bränna koran utanför Turkiets ambassad

Bild från en annan av Paludans misslyckade koranbränningar, i Visby under Almedalsveckan.

I helgen planeras en stor demonstration i Stockholm i protest mot Sveriges Nato-ansökan och kraven från Turkiets president Erdogan. Nu uppger den högerextrema provokatören Rasmus Paludan att han vill bränna koranen utanför Turkiets ambassad i samband med demonstrationen.
– Jag är osäker på om han lyckas kuppa det här, säger Daniel Poohl, chefredaktör och vd på Stiftelsen Expo.

Strålkastarljuset har än en gång riktats mot Turkiet och Sveriges Nato-ansökan, efter att en Erdogan-docka hängdes upp utanför stadshuset i Stockholm förra onsdagen. Den turkiska presidenten reagerade starkt på händelsen och en talesperson för Erdogan har krävt att ansvariga ska ställas till svars.

Dockan ledde också till att Turkiet ställde in ett besök som Sveriges och Finlands talmän skulle ha gjort i det turkiska parlamentet i veckan.

”Intressant om jag eldade koranen”

På lördag höjs röster mot Sveriges Nato-ansökan igen, då Allians mot Nato demonstrerar i Stockholm under paroller som ”Nej till Nato” och ”Ingen allians med fascister”.

Nu berättar högerextremisten Rasmus Paludan, som under förra året gjorde sig känd efter flertalet uppviglingsförsök och koranbränningar, att även han planerar en manifestation på lördag.

– Det är några svenskar som gärna vill att jag eldar en koran framför turkiska ambassaden på lördag. Det ska hållas en vänsterextremistisk demonstration på lördag i Stockholm, och då tyckte man att det vore intressant om jag eldade koranen framför ambassaden, säger han till den SD-vänliga sajten Samnytt, som nyligen valt att lämna det medieetiska systemet

”Så jävla genialiskt
”Så jävla genialiskt.” Skärmdump från högerextremisten Christian Petersons Telegram.

Polisens presstjänst uppger på måndagen att något tillstånd för Paludans manifestation inte har utfärdats.

”Vill piska upp en stämning”

Enligt Daniel Poohl, chefredaktör och vd på Stiftelsen Expo, går hela Paludans aktivism ut på att skapa publicitet och rubriker. 

– Jag tror inte att det är så mycket svårare än att Paludan i första hand ser det här som en chans att återigen hamna i strålkastarljuset. Och sekundärt försöka få Turkiet och islam att framstå som intolerant och avskyvärt på alla tänkbara sätt, säger han.

Den här koranbränningen skiljer sig dock från Paludans tidigare uppviglingsförsök, menar Daniel Poohl.

– Det hamnar i ett annat ljus nu på grund av att det sker efter en annan slags protest mot Erdogan, med den upphängda dockan. Det Paludan är ute efter är att piska upp en stämning som gör det möjligt att etablera en antimuslimskt diskurs och jag är inte säker på att det blir samma logik nu. Nu blir det kanske en annan dynamik än tidigare, eftersom att Erdogan redan har protesterat mot dockan. Så jag är osäker på om Paludan lyckas kuppa det här, säger han.

Läs mer:

Kristersson: ”Förhandlingarna går bra”

Statlig turkisk media publicerar uppgifter från nazistsajt

Paludan fick ingen uppmärksamhet – brände sig på handen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV