Radar · Politik

Paludan fick ingen uppmärksamhet – brände sig på handen

Högerextremisten Rasmus Paludan är på plats under Almedalsveckan i Visby, men få bryr sig.

Högerextremen Rasmus Paludan brände två koraner under tisdagen – men hans eget följe var större än åskådarantalet.

Den dansk-svenske provokatören och ledaren för högerextrema partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, har fått mycket uppmärksamhet under våren eftersom flera av hans manifestationer har lett till våldsamma upplopp i bland annat Norrköping, Linköping, Örebro och Rinkeby i västra Stockholm.

Under Almedalsveckan i Visby är det få som bryr sig.

Den här gången har han inte fått några tillstånd till manifestationer, likt koranbränning, som han gjort sig känd för tidigare. Istället han har dykt upp på seminarier som åhörare och ställt frågor.

Bland annat i måndags då Humanisterna hade bjudit in Jacob Rudenstrand från Svenska Evangeliska Alliansen och Sakine Madon, liberal politisk skribent på bland annat Upsala Nya Tidning, för att tala om religionsfrihet och yttrandefrihet.

Paludan räckte upp handen under frågestunden och frågade om inte demokratin är starkare om man gör som i USA, där de inte har en lag om hets mot folkgrupp.

– Jag bad honom berätta om vilka uttalanden han i Danmark har dömts för, för just hets mot folkgrupp. I Sverige har nämligen somliga felaktigt utgått ifrån att han skulle ha dömts för koranbränningar. Paludan beskrev vad han hade uttryckt och åtminstone i det ena fallet – ett uttalande om iq och ANC i Sydafrika – svarade jag att det är rasistiskt, skriver Sakine Madon.

Paludan brände sig

I dag tisdag gick Paludan ut på sociala medier och sa att han skulle debattera med Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Debatten skulle ske i Medborgerlig samlings tält.

Men Medborgerlig samling stoppade honom och sa att han inte var välkommen.

Och Johan Pehrson dök aldrig upp.

Istället gick Rasmus Paludan ned till havet med sitt lilla följe och brände en koran, och sjöng en sång.

Sex personer tittade på.

Det var dagens andra koranbränning. Vid den första fanns fyra åskådare på plats.

Och Rasmus Paludan brände sig.