Radar · Nyheter

Statlig turkisk media publicerar uppgifter från nazistsajt

Turkisk nyhetsbyrå publicerar uppgifter från den högerextrema sajten Fria Tider som i sin tur plockat upp en artikel från en nazistisk uthängningssajt.

Den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu agency påstår att de i Turkiet terrorstämplade organisationerna PKK och YPG har ett bankkonto hos SEB. Nyhetsbyrån hänvisar till den högerextrema sajten Fria tider som publicerat uppgifter från en nazistisk uthängningssajt. Syre har tidigare rapporterat om att högerextremister i Sverige kartlägger svenska kurder.

”Till och med när Sverige är pressat att göra terroristorganisationer ovälkomna på sin mark så har terroristerna PKK/YPG ett aktivt konto i en av landets största banker, SEB, rapporterar svensk media”, skriver Anadolu Agency och hänvisar till den högerextrema sajten Fria Tider.

”Fria Tider beskriver bankens misslyckande att stänga ned terroristerna PKK/YPG:s konton som hyckleri”, skriver den turkiska nyhetsbyrån vidare.

Fria tider publicerade den 14 januari en artikel med rubriken ”Här samlar PKK in pengar via konton i SEB”. I artikeln hänvisar Fria tider i sin tur till en nazistisk uthängningssajt med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Fria tider och den nazistiska uthängsningsajten har publicerat  aktivistgruppen Rojavakommittéerna donationskonto. De lyfter fram att Rojavakommittéerna bland annat säljer T-shirts med det kurdiska arbetarpartiet PKK:s symbol och att Rojavakommittéerna donerar till YPG och YPJ.

PKK är terrorstämplade i EU. Den kurdiska milisen YPG och kvinnobrigaden YPJ är inte terrorstämplade i EU utan har varit nära allierade med Nato och USA mot Islamiska staten (IS) i Syrien. Även Sverige har stöttat YPG.

Den 5 november, inför statsminister Ulf Kristerssons besök i Turkiet för att möta Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, tog den svenska regeringen dock avstånd från YPG.

På Twitter uppmanar ytterligare en högerextrem uthängningssajt, i samma ekosystem som den nazistiska uthängningssajten, sina följare att kartlägga de som uppger att de vill köpa kläder av Rojavakommittéerna, ”så ska vi granska dom sen på vår webbplats”. Inlägget sprids vidare av Christian Peterson på den högerextrema sajten Insikt24/Exakt24.

Högerextremister tipsar turkiska medier

I juni 2022 uppmanade Peterson till kartläggning av ”kurdiska våldsbejakande vänsterextremister”, något som Syre tidigare rapporterat om.

”Planen är att göra en tråd samt sammanställa infon för turkiska myndigheter”, skrev Peterson på den sociala medie-appen Telegram och berättade att han mejlat videoklipp till turkisk media som ska visa på ”kurdiska våldsbejakande vänsterextremister”.

Till Syre sa Peterson:

”Jag ser att det finns en väldigt stark koppling mellan vänsterextremister och de här. Det är en kommunistisk grupp som stöder PKK som ju är terrorister. Jag tipsar framför allt turkisk media. Men om turkisk media uppmärksammar så kommer nog turkiska myndigheter också att se det. Det är väl bra att de har koll på individer som har kopplingar till deras land.”

Och:

”Personerna som jag pekar ut ska definitivt utvisas från Sverige.” ”Varken kurder eller turkar hör hemma i Sverige.”

På lördag planeras en demonstration i Stockholm mot Sveriges planer att ansluta sig till Nato och mot Turkiets krav på Sverige i samband med Natoansökan, något som Christian Peterson uppmärksammat på Telegram.
”På lördag är det kurddemo dessutom. Känns som julafton just nu”.

Läs mer: 

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister