Zoom

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister

Högerextremister uppmanar till infiltrationer och uthägningar av aktivistorganisationen  Extinction rebellion.

Den högerextrema mediesajten Exakt24 har inlett en uthängningskampanj mot klimataktivister. I chattrum fyllda av följare med nazistiska symboler och nazistisk retorik om rasförrädare uppmanas till infiltration och att söka boende hos en ungdomsgrupp.

”Anmäl er! Uppge gärna att ni vill ha bostad så jag kan se vilka som huserar klimatextremister”, skriver den högerextrema mediesajten Exakt24:s mest profilerade reporter Christian Peterson i sin chattgrupp på meddelandeappen Telegram med över 700 följare.

Christian Peterson har blivit en fixstjärna tvärsöver den högerextrema miljön i Sverige. Han är reporter på mediesatsningen Exakt24, som ägarna till Nya tider startat, och har gjort sig känd för uthängningar av personer som han påstår är vänsterextremister. Parallellt med sin reporterroll ställer han upp i riksdagsvalet och kommunvalet för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Partiet bildades ur Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund och verkar för etnisk rensning av i synnerhet muslimer i Sverige.

Peterson rör sig också sömlöst inom den svenska vit makt-miljön som gäst i nazistiska och rasideologiska poddar. Förra året vann han den högerextrema Svenska bok-mediemässans pris som ”årets journalist”.

Nu har Peterson siktet inställt på vad han och Exakt24 kallar ”klimatextremister” och har de senaste månaderna framför allt riktat in sig på aktivistorganisationen Extinction rebellion.

”Nu är det uppenbart att klimatextremisterna är ett hot mot Sveriges infrastruktur, räddningstjänst och ordningsmakt. Det är dags att vi börjar granska företrädarna bakom kampanjen”, skrev Peterson på sin telegramkanal den 26 april.

”Jag har fotat ansikten på samtliga klimatextremister. Nu börjar det ihärdiga kartläggningsarbetet. Deras identitet behöver offentliggöras (…) Många av dem är typ ’snälla tjejer´ som inte har koll på fakta men det finns många vänsterextremister och övriga former av extremister som behöver offentliggöras”, skriver han ett par dagar senare.

Under samma tidsperiod genomförde Extinction rebellion ”Fossilupproret” med ickevåldsaktioner av civil olydnad i Stockholm. Christian Peterson uppdaterade frekvent sina följare om aktionerna. Hans följare, som innefattar profiler med nazistsymboler och den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsens logotyp och i chatten gör utspel om ”rasförrädare”, uppdaterades i realtid om var Extinction rebellion genomförde sina aktioner, deras interna kommunikationskanaler och om var aktivister övernattar.

Samlingsplats attackeras

Kvällen 27 april rapporterade Extinction rebellion att de angripits av fem maskerade personer och att en aktivist fått sparkar mot sig.

Cirka en timme efter attacken dyker Christian Peterson upp med vad han själv beskriver som en studiolampa.
”De var inte så pratsugna igår kväll när jag kom förbi med studiolampa och allt…”,

I ett senare inlägg ifrågasätter Peterson att attacken mot Extinction rebellion ägt rum, men tillägger att han tar avstånd från händelsen ”om det är sant”.

På Exakt24 publicerades under perioden flera inslag om Extinction rebellions aktioner.

Uppmanar till ny infiltration – nu i ungdomars hem

Christian Peterson uppmanar sina över 700 följare att infilitrera Extinction rebellions ungdomsorganisation (Foto: skärmdump)
Christian Peterson uppmanar sina över 700 följare att infilitrera Extinction rebellions ungdomsorganisation (Foto: skärmdump)

Extinction rebellions ungdomsavdelning mobiliserar för nya aktioner i Göteborg om ett par veckor. Det har fått Christian Peterson att uppmana sina följare till handling.

”Anmäl er! Uppge gärna att ni vill ha bostad så jag kan se vilka som huserar klimatextremister”, skriver han i sin telegramkanal.

Till Tidningen Syre förklarar Peterson att han vill ha hjälp med research inför granskningar för Exakt24 räkning, och menar att han inte kan ta ansvar för vad de som hörsammar hans uppmaning hittar på.

– Jag skriver att man kan kolla vilka som upplåter boende till de här klimatextremisterna. Jag vill ha den informationen för min journalistik.

Du har många följare här. Du vet inte vilka de här. Många har nazistiska symboler som profilbild. Hur ser du på ditt ansvar när du uppmanar folk att i hemlighet ta sig in i folks hem?
 
– Det gör jag absolut inte. Jag skriver att man kan ta reda på vilka de är som har de här bosättningarna eller vad man nu har. Jag säger inte att man behöver åka dit. Men sedan om någon vill ta reda på det och åka dit så kan inte jag göra något åt det, säger Peterson.

Exakt24:s chefredaktör och ansvarig utgivare den tidigare sverigedemokraten Erik Almqvist sanktionerar Christian Petersons arbetsmetoder i ett mejlsvar till Syre.

Har ni övervägt riskerna för dem som ni granskar när ni uppmanar okända personer att infiltrera rörelser och folks hem?

”Om Sverige skulle ha stora generella problem med våld riktat mot vänsterpersoner baserat på deras åsikter så hade vi nog behövt väga in den risken mer. Men realiteten är ju att politiskt våld i Sverige nästan enbart riktas mot oppositionellt engagerade personer – inte vänstern eller andra försvarare av regimen.”

Informationsutbytet 

Christian Peterson (AFS/Exakt24) hyllar nazistisk uthängningssajt i sin telegram-kanal
Christian Peterson (AFS/Exakt24) hyllar nazistisk uthängningssajt i sin telegram-kanal.

Exakt24 har varit i centrum för en rad högerextrema kampanjer. Allt ifrån lärare och sjuksköterskor, arbetsgivare och vanliga demonstranter har hängts ut. Videor från när mediesajten konfronterar personer i sina hem eller på väg till arbetsplatser läggs ut på sajten.

Sahlgrenska sjukhusets säkerhetschef beskrev upplevelsen av Exakt24:s drev mot dem förra året som en ”allvarlig påverkanskampanj”. 

Publiceringarna på Exakt24 plockas snabbt upp av andra av ytterhögerns alternativmedier och uthängningssajter. Och har lett till rena trakasseringskampanjer där grannar till uthängda kontaktats, falska anmälningar har gjorts till socialtjänsten och uthängda har vittnat om en flod av obehagliga telefonsamtal.

Banden är täta till varandra i den högerextrema mediemiljön. Med sajter som Exakt24 som ingår i medieetiska systemet och som bedyrar att de följer mediebranschens pressetiska regelverk till rent nazistiska uthängningssajter som Avmaskerat.

– Jag har såklart pratat med Avmaskerat ett par gånger. De har ju skrivit om situationen kring mig. Jag har också skannat en förundersökning om NN och skickat den till Samhällsnytt, Fria tider, och Avmaskerat. Jag la nog till och med ut förundersökningen själv, säger Peterson.
På Petersons kanaler på sociala medier sprids annonser från Avmaskerat och han har till och med lagt upp en bild.

”Jag + Avmaskerat = hjärta”
”All kärlek till Avmaskerat och jag uppmanar alla att dela, stödja samt donera till projektet.” fortsätter han.

Christian Peterson dementerar att han ska ha någon inblandning i Avmaskerat. Men informationen som Peterson tar fram i sin research flödar från Exakt24 ut till hans andra kanaler, ofta med känsliga personuppgifter. I högerextrema poddar uppmanar han till regelrätta-kampanjer i samband med publiceringar från Exakt24.

”Jag kommer publicera fullständiga instruktioner om hur man kan gå tillväga om man vill sätta press på tjänstemän på Sahlgrenska”, förklarade han i samband med uthängningen av en sjuksköterska på Sahlgrenska i en högerextrem podd och förklarade vidare att han inte nöjer sig för ”vi fått honom sparkad”.

Peterson säger till Syre att han har en definition av vilka han betraktar som vänsterextremister.

– Om du ska skriva en artikel om detta skulle jag säga att det inte är korrekt att ta ett exempel från min rapportering om vänsterextremister och dra en direkt parallell till hur jag resonerar kring publiceringar av klimatextremister. Jag ser det inte som samma typ av rörelse.

Peterson ser de som han menar är kopplade till Antifascistisk aktion eller Syndikalisterna som legitima att förfölja.

– Spelar man på en slags demokratisk planhalva så tycker jag att man kan bemöta den personen som man egentligen borde bemöta alla. Men i dag går det inte med just vänsterextremister. Jag tycker inte att man ska förfölja andra personer på det sättet som man ska göra med vänsterextremister.

Förföljer utvalda personer

Men en av dem som under en längre tid varit utsatt för Exakt24 och Petersons ”granskningar” är en antirasistisk profil som lever under en hotbild. Peterson var med och finansierade en resa för en man som öppet trakasserat antirasisten och som meddelat att han ville bege sig till antirasistens bostadsort.

Dagar efter att polisen stoppat männens resa till antirasistens hemort, begav sig Peterson för Exakt24:s räkning till hans hem. Konfrontationen publicerades också på Exakt24, tillsammans med samtal till hans arbetsgivare. Sedan dess har drönare skickats för att fotografera mannens hem och för att sedan läggas ut på en annan högerextrem mediesajt. Bara för några dagar sedan lade Peterson ut på telegram var den antirasistiska profilen befann sig med sin familj.

– Jag la ut det men censurerade hans barn. Jag gjorde det för att jag tror och uppfattar det som att han ljuger om sin verkliga hotbild. Har du en hotbild så lägger du inte ut bilder från din vardag.

Högerextrem stiftelse finansierar register

Nyligen gick Christian Peterson ut med att han och Exakt24 fått finansiering av den högerextrema finansiären Carl Lundström och det högerextrema Nätverkets frontorganisation den blågula insamlingsstiftelsen, där Erik Almqvist själv ingår i styrelsen. Finansieringen ska enligt Peterson användas för att bygga en databas.

”Ett jäkligt omfattande register med händelser, organisationer och personprofiler. Där allt finns, all data, som en intern wikipediasida, där man kan tagga folk i artiklar. När man går på en person så ser man att xx omnämns i de här förundersökningarna och de här person- och organisationsprofilerna”, förklarar Peterson till vit makt-veteranerna på Svegot.

Erik Almqvist skriver till Syre om databasen.
”Vi använder endast databasliknande system för att effektivisera vårt researcharbete och vårt interna material har ingen utanför Exakt24 tillgång till.”

Men för Peterson är det inte lika självklart att registret ska förbli stängt.

– Jag skulle eventuellt kunna tänka mig att det kanske skulle kunna bli offentligt. Jag skrev om det för att det var en tanke jag hade och att jag kanske skulle kunna få lite feedback på det. Det är någonting som jag diskuterar med folk, är detta rätt? Ska allt vara offentligt om vad man gjorde för 30-år sedan eller ska det inte vara det? Det här är en fråga som jag funderar på och det kanske är en anledning att det inte är offentligt kanske.

I Svegot kommer det fram att Christian Peterson fått material från det ökända och nedlagda nazistiska aktivistnätverket Info14 som bland annat kartlade syndikalisten Björn Söderberg innan han mördades och som i sin publikation med samma namn hyllade polismorden i Malexander.

– Jag mötte inte upp info14 i en gränd och tog emot de hemliga dokumenten. Jag fick skickat till mig lite dokument och så var det en mapp som hette info14. Typ en PDF med ett register på vänsterextremister. Det var inte så mycket data per person, det var typ någon passbild, namn, efternamn och personnummer. Jag är intresserad av att kartlägga vänsterextremister i första hand. Vem datan kommer ifrån bryr jag mig inte om, säger Peterson till Syre.

Pengaregn från staten

Medieombudsmannen Caspar Opitz är kritisk till att det medieetiska systemet har kopplats till mediebidrag vilket kan locka till sig oseriösa aktörer
Medieombudsmannen Caspar Opitz är kritisk till att det medieetiska systemet har kopplats till mediebidrag vilket kan locka till sig oseriösa aktörer.  (Foto: Jonas Hellsén/pressbild)

Flera av ytterhögerns så kallade alternativmedier är anslutna till det medieetiska systemet vilket underlättar ekonomiskt stöd från Myndigheten för press, radio och tv, som beviljar mediestöd (MPRT).  Medieombudsmannen Caspar Opitz har identifierat att det kan finnas problem med att vissa medier ansluter sig till det självsanerande mediesystemet just för att ta det del av statliga bidrag. Han har också medverkat till att uppdatera regelverket med en uteslutningsparagraf. Medieombudsmannens granskning av publiceringar kan även innefatta ett mediers officiella kanaler som Twitter, Facebook och Instagram.

Opitz öppnar för att på eget bevåg inleda egna granskningar av medier som inte respekterar medieetiken.

– Det finns i stadgarna att jag kan ta initiativet till en granskning. Det är väldigt ovanligt att det händer, men jag är inte främmande för att använda det här verktyget om jag ser att pressetiken verkligen håller på att kantra och det är något allvarligt som händer, säger Caspar Opitz till Syre.

– Nu utreds mediestödet och vi har sagt att vi vill ha bort kopplingen till statligt stöd och det medieetiska systemet. Det skulle betyda att för att få mediestöd så behöver man inte vara med här. Om den kopplingen tas bort vore det väldigt bra. Om de kommer göra att en del drar sig ur det vet jag inte. I den bästa av världar är de kvar i systemet och lär sig bedriva god medieetik, fortsätter Opitz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV