Zoom

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

En riksdagskandidat för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, Afs, och reporter på Exakt24 kartlägger kurdiska aktivister i en chattgrupp med representanter från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

En riksdagskandidat för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige och reporter på Exakt24 kartlägger påstådda ”kurdiska våldsbejakande vänsterextremister”. Informationen sammanställs till turkiska myndigheter. Det samtidigt som Turkiet bedriver flyktingspionage i Sverige.

– Kurder har flytt till Sverige för att få en fristad och nu jagas de igen av högerextremister. Det är mer än allvarligt, säger människorättsförespråkaren Kurdo Baksi till Syre.

Syre har tidigare rapporterat om Christian Peterson, reporter på den högerextrema mediesajten Exakt24 och riksdagskandidat för Alternativ för Sverige. Ett högerextremt parti vars huvudfråga är deportation av hundratusentals svenska medborgare.

Petersons och Exak24 arbetsmetoder går ut att på hänga ut personer som betraktas som ”vänsterextremister”. Nyligen var fokuset inriktat på miljöaktivister och på kommunikations-appen telegram uppmanade Peterson sina närmare 800 följare att infiltrera Extinction rebellions ungdomsorganisation.

Planen: Sammanställa infon för turkiska myndigheter

Skärmdump från riksdagskandidaten och reportern Christian Petersons  telegramkanal
Skärmdump från riksdagskandidaten och reportern Christian Petersons  telegramkanal.

Nu har Peterson publicerat en ny uppmaning till sina följare som består av kända nazister i den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen och en rad anonyma konton med högerextrema profilbilder.

Den 18 juni berättade han att han mejlat två videoklipp till turkisk media som ska visa på ”kurdiska våldsbejakande vänsterextremister”. Peterson förklarade också att han vill göra kartläggningar för att vidarebefordra till turkiska myndigheter.

”Planen är att göra en tråd samt sammanställa infon för turkiska myndigheter”, skriver Peterson.

Peterson pekar ut en kurdisk aktivistorganisation som han påstår är kopplad till Antifascistisk aktion och skriver:

”Jag vill bara att Turkiet ger sig på vänsterextremisterna.”

Till Syre säger Peterson att han är intresserad av en specifik kurdisk aktivistorganisation.

–  Jag ser att det finns en väldigt stark koppling mellan vänsterextremister och de här. Det är en kommunistisk grupp som stöder PKK som ju är terrorister. Jag tipsar framför allt turkisk media. Men om turkisk media uppmärksammar så kommer nog turkiska myndigheter också att se det. Det är väl bra att de har koll på individer som har kopplingar till deras land.

Har du samröre eller samverkan med turkiska myndigheter eller underrättelsetjänst.

– Jag har inget samröre med dem, jag vill bara använda alla lagliga medel för att slå ned de vänsterextrema strukturerna. Jag fick idén om att man skulle kunna tipsa både turkisk media och myndigheter om terrorkopplade individer som springer runt i Sverige och trakasserar folk.

Efter intervjun skickar Peterson ett sms där han vill förtydliga att han inte stöder ”Turkiet eller deras medier på grund av deras attacker mot Sverige och Europa”. Peterson syftar på Turkiets ”islamism” och att de använder ”migranter som påtryckningsmedel”.  
Han skriver också  ”personerna som jag pekar ut definitivt ska utvisas från Sverige”. ”Varken kurder eller turkar hör hemma i Sverige”.

Skärmdump från riksdagskandidaten och reportern Christian Petersons  telegramkanal
Skärmdump från riksdagskandidaten och reportern Christian Petersons  telegramkanal.

Turkiska exiljournalister misshandlade i Sverige

Att högerextremister börjat kontakta turkiska medier och myndigheter utgör ett reellt hot. Den senaste tiden har två turkiska exiljournalister misshandlats vid sina hem i Sverige.

”Arton månader efter att den turkiska exiljournalisten Abdullah Bozkurt blev överfallen och misshandlad i Stockholm hände i helgen samma sak för landsmannen och ex-kollegan Ahmet Dönmez.” rapporterade Journalisten den 22 mars.

Svenska kurder och turkiska oppositionella är utsatta för den turkiska säkerhetspolisens intresse. För ett par år sedan avslöjades att Turkiet bedriver flyktingspionage i Sverige.

Konsekvenserna för att hamna under den turkiska säkerhetspolisens radar drabbar inte bara de utpekade utan även deras familjer.

– Släktingar till svenska kurders telefoner har avlyssnats, anhöriga har kallats till förhör och har till och med häktats i dagar utan någon grund. De straffas på det sättet, säger Kurdo Baksi.

Kurdo Baksi har i årtionden engagerat sig för människorättsfrågor och följer utvecklingen i Turkiet noga. Han säger att kartläggningen och kontakterna med turkiska medier och myndigheter utgör ett direkt hot.

– Att högerextrema kartlägger kurder är allvarligt, men det blir riktigt farligt när de också informerar turkiska myndigheter och informationen når den turkiska säkerhetstjänsten MIT,

– När man skickar iväg information om aktiva kurder finns en risk att dessa råkar ut för misshandel eller till och med mördas. Turkiets president Erdoğan kämpar hårt för att överleva politiskt och turkisk säkerhetspolis kartlägger för fullt oliktänkande som har lämnat Turkiet.  Det är en väldigt farlig tidpunkt som detta sker på, det är den värsta på 100 år, fortsätter Baksi.

Till Syre uppger att Christian Peterson att han just nu bara ”skickar ut mejl över våldsamma vänsterextremister”, men att han funderar på att göra ett reportage på Exakt24. En mediesajt som erhållit statligt redaktionsstöd.

– Kurderna har blivit kartlagda under århundraden så detta väcker mycket starka känslor. Tidningar som ägnar sig åt hat och hot och kartlägger minoriteter ska inte erhålla någon form av statliga bidrag. De förföljer svenska medborgare, säger Kurdo Baksi.

Säpo: "Säkerhetshotande verksamhet"

Den svenska säkerhetspolisen, SÄPO, skriver i ett uttalande till Syre att de utreder ”säkerhetshotande verksamhet” och att det innefattar ”flyktingspioneri”.

”Säkerhetspolisen utreder brott mot Sveriges säkerhet, till exempel terroristbrott eller spioneri. Generellt vet Säkerhetspolisen att ett flertal länder bedriver säkerhetshotande verksamhet däribland kartläggning av ’regimmotståndare’. I de fall de rör sig om brottslig verksamhet (tex flyktingspioneri) utreder Säkerhetspolisen detta.”

Alternativ För Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand skriver i ett mejl till Syre att han inte är ”insatt i ärendet” och uppger att han inte vill lämna några ytterligare kommentarer då Christian Peterson redan uttalat sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV