Radar · Basinkomst

Bidens stödpaket möjliggör basinkomststudie i Minneapolis

Familjer i Minneapolis, USA, kan testa basinkomst om borgmästaren där får igenom sitt förslag.

Minneapolis sällar sig nu till rader av städer som vill testa basinkomst, även kallat medborgarlön. Ungefär 200 familjer med låga inkomster kan få 500 dollar i månaden. Detta tack vare att särskilt coronastöd som USA:s president Joe Biden delar ut.

För några månader sen klubbade USA:s president Joe Biden igenom ett stödpaket för att få den amerikanska ekonomin att återhämta sig efter coronapandemin. Paketet ”American rescue plan” innehåller bland annat kontantstöd till delar av befolkningen, men också stöd på delstats- och lokal nivå.

I Minneapolis har borgmästaren valt att använda delar av pengarna för att genomföra en basinkomststudie för fattiga familjer, rapporterar Minneapolis största tidning Star tribune.

Och han är inte ensam i USA om att vilja testa basinkomst. Demokraternas tidigare presidentkandidat Andrew Yang har länge förespråkat idén och i organisationen Mayors for a guaranteed income, finns minst 50 borgmästare som genomför eller planerar att genomföra basinkomststudier i sina städer. I flera delstater genomförs nu mindre studier där personer med lägre inkomster får en basinkomst, även kallat medborgarlön.

Hela tanken med basinkomst är att personerna själva vet bäst hur pengarna ska användas, och myndigheternas roll blir främst att dela ut kontanter. De genomför inga kontroller av mottagarna och har inga krav på att de till exempel ska söka jobb.

4 160 kronor i månaden under två års tid

I Minneapolis vill borgmästaren Jacob Frey att runt 200 familjer ska få 500 dollar i månaden (motsvarande ungefär 4 160 kronor) under två års tid. Han vill särskilt prioritera familjer som riskerar hemlöshet eller redan är hemlösa.

– Det här kommer vara en viktig hjälp när människor behöver det som mest, säger han till Star tribune, och tillägger att han vill att pilotstudien ska bli av “så snart som möjligt”.

Jacob Frey har också bett om att få bli medlem i organisationen Mayors for a guaranteed income.

Definitionen för basinkomst är egentligen att den ska delas ut till varje individ – inte till en familj som enhet. I skrivande stund låter det dock som att Jacob Frey tänker sig ett projektet där kontanterna delas ut till familjer, eftersom det är det ord han hela tiden återkommer till, även om han samtidigt använder sig av begreppet basinkomst.

Läs mer om basinkomst:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)

Läs om fler basinkomststudier i USA: 

Så vill Yang finansiera New Yorks basinkomst (Syre 17/3-2021) 

Här planeras nästa stora studie om basinkomst i USA (Syre 23/4-2021)

Nytt basinkomstförsök i Indiana (Syre 14/3-2021) 

Största testet av basinkomst i USA: ”Det är inte personer som misslyckas” (Syre 25/3-2021)

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3-2021)

Hon sjösätter en ny stor studie om basinkomst i USA (Syre 6/11-2020) 

Nu testas “basinkomst” i San Fransisco för spädbarns och mödrars hälsa (Syre 17/9-2020)

Anna Langseth