Zoom

Alternativsajten Exakt24 i samröre med vit makt-miljön

En reporter skriver öppet på sociala medier om att han med hjälp av Exakt24 sitter på en databas med över tusentalsnamn.

Den högerextrema sajten Exakt24 är en central hubb i uthängningar och trakasserier av vad som i den våldsbejakande högerextrema miljön ses som politiska fiender. Med sitt utgivnings­bevis kan tidningen upprätta databaser och  register. Personuppgifter sprids systematiskt till anonyma uthängningssajter, vit makt-veteraner och våldsbejakande aktionsgrupper. Samtidigt pratar en reporter på sajten om att ”vänsterradikala ska bli sönderslagna”.

”Jag stöder civilsamhälls­organisationer som vänsterkollen. Det handlar om vem som vinner styrke­mätningen. Från att vänstern har gjort det här systematiskt, så har högern skalat upp och gjort det på industriell nivå. Det finns en orsak till det, en orsak och verkan”.

Exakt24 är inloggat med sitt Twitterkonto på på spaces
Exakt24 är inloggat med sitt Twitterkonto på på spaces. Bakom kontot sitter reportern Christian Peterson och berättar hur han stöttar vänsterkollen och om att de satt i system att göra orosanmälningar till socialtjänsten.

Den 10 februari var nyhetssajten Exakt24:s Twitterkonto inloggat på Twitter spaces. På Twitter spaces sker offentliga samtal. Det var Exakt24:s mest profilerade reporter Christian Peterson som satt bakom kontot och förklarade att ”högern” på en ”industriell” nivå okynnesanmäler personer som de betraktar som politiska motståndare till socialtjänsten.

Vänsterkollen, som Peterson visar sitt stöd för, är en våldsbejakande högerextrem aktionsgrupp som i dagarna hyllade en politiskt motiverad misshandel i Danmark.

”Ingen trygghet åt vänsterextremister”, deklarerade den högerextrema och våldsbejakande sajten Vänsterkollen och länkade till nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, som rapporterat om misshandeln i Danmark.

Från Vänsterkollen organiseras regelrätta personförföljelser, med uthängningar av familjer och barn. Kampanjer med falska orosanmälningar, kontakter med arbetsgivare och massutskick av brev till drabbades grannar.

Mediesajten Exakt24 grundades 2019 av ägarna till den högerextrema sajten tidningen Nya tider. Den tidigare SD-politikern Erik Almqvist är sajtens chefredaktör.

Exakt24 producerar videomaterial med fokus på filmade intervjukonfrontationer och i det arbetet är Christian Peterson central för sajten. Exakt24 skriver under på de pressetiska reglerna, men klandrades så sent som förra året av medieombudsmannen för att ”utan tillräckliga belägg pekat ut en person som terrorist”.

Förutom videosajten Exakt24 är även den presstödsfinansierade tidningen Insikt24 kopplad till sajten.

Mellan 2020 och 2023 har Exakt24 och Insikt24 beviljats 7,6 miljoner kronor i presstöd och redaktionsstöd.

Christian Peterson rekryterar mnedarbetare till nazistiska Avmaskerat
Christian Peterson rekryterar mnedarbetare till nazistiska Avmaskerat.

Samröre med vit makt-miljön

Syre har tillsammans med researcher Patrik Hermansson gått igenom tusentals nu bortplockade Twitterinlägg. Materialet visar att redaktionen på Exakt24, genom sin reporter Christian Peterson, i sitt kartläggningsarbete samverkat med personer som funnits i vit makt-miljön i decennier och som redan under 90-talet kartlade vad de betraktade som politiska motståndare.

Peterson är också en central aktör i att organisera personförföljelser tillsammans med den våldsbejakande vit makt-miljön. Främst synkroniseras kampanjerna mellan Peterson, Vänsterkollen och den nazistiska uthängningssajten Avmaskerat. Peterson kommunicerar även på sociala medier med ledande aktivister i Nordiska motståndsrörelsen.

Avmaskerat drivs av personer i och runt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Nazistorganisationens redaktion används för att beställa flera av de offentliga handlingar som senare publicerats på Avmaskerat.

Förtalskampanjer

Kampanjer mot personer inleds inte sällan efter Exakt24:s ”reportage”. Christian Peterson delger regelbundet de högerextrema sajterna känsliga personuppgifter om personer han ”granskat” för Exakt24:s räkning.

Reportern ger även de anonyma aktörerna direktiv.
”@avmaskerat Civilsamhället bör även konfrontera Annonsdax VD NN.”, skrev Peterson på Twitter i september 2021.

Samma år uppmanade han sina följare i en nu borttagen tweet att haka på Vänsterkollens och Avmaskerats ”informationskampanjer”:

”Skapa så stort tryck mot alla personer som är kopplade till vänsterextremism. Alla metoder som vänsterextremisterna själva använder har min välsignelse.”

”Kul att Vänsterkollen Gbg startas snart. NN blir en perfekt person att sprida information om”, skrev Peterson på Twitter.

Regelbundet delar trion dessutom varandras inlägg på sociala medier.

”De ska bli sönderslagna”

Ofta framförs de mest hotfulla och kränkande inläggen av Vänsterkollen. Men Peterson har själv flera gånger gett uttryck för våldsbejakande högerextrem retorik.

”Vänsterradikala ska inte våga göra någonting för de ska bli sönderslagna. De ska inte våga hota folk”, sade Exakt24 profilerade reporter Christian Peterson, i ett samtal på Twitter spaces i december förra året när han motiverade varför han systematiskt hänger ut känsliga personuppgifter som adresser.

”Jag tycker också att man borde göra det man kan för att förstöra vänster­extremisters liv” skrev Peterson i ett Twitterinlägg i oktober förra året.

Och:

”Rättigheter är något man tar. Det är ointressant vad vänsterextremisterna gör utan det viktiga är att de krossas. Försök till samtal och till nedtrappning är sedan länge förbi”, skrev Peterson i ett annat inlägg.

Som en röd tråd beskriver Peterson sitt kartläggnings- och uthängningsarbete som ett verktyg för att skrämmas och som ett verktyg för att hindra människor från att engagera sig politiskt.

”Det är ett sätt att trycka tillbaka en hel rörelse. Man ger sig på nya medlemmar och får folk att inte våga delta i vänsterextrema sammanhang”, skrev han i ett annat Twitterinlägg förra året.

I ett Twitterinlägg på samma tema skrev han:

”Att ge sig på lägre medlemmar leder till ökad oro och ofta till att de golar. Det finns det flera exempel på. Dessutom sprider det panik över hela rörelsen.”

”Hoppas du lär dig en läxa”

 Den våldsbejakande uthängningssajten Vänsterkollen publicerade ett hånfullt montage där antirasisten Henrik Johanssons familj och barn hängs ut med bilder
 Den våldsbejakande uthängningssajten Vänsterkollen publicerade ett hånfullt montage där antirasisten Henrik Johanssons familj och barn hängs ut med bilder. Montaget sprids av Christian Peterson som själv lagt ut bilder på Johanssons familj.

Syre kan även visa att Peterson varit mer involverad i en händelse från 2021 än vad som var tidigare känt. En 34-årig man som under en längre tid trakasserat antirasisten Henrik Johansson hade samlat in pengar för vad han beskrev som en ”expedition” till Johanssons hemort.

34-åringen omhändertogs av polis redan när han anlände till orten.

Christian Peterson stöttade insamlingen genom att sprida, uppmana andra att donera, men också genom att själv skänka pengar. Enligt 34-åringen skulle pengarna från insamlingen gå till: ”framtida eventuella skadestånd, alkoholkostnader och den stroke som (Henrik Johansson) har jobbat på sakta men säkert i ett år nu.”

Peterson har flera gånger dementerat att han sponsrade resan för att Johansson skulle utsättas för något allvarligt.

”Jag tänkte att 34-åringen kanske skulle göra sig skyldig till något obetydligt brott, kanske förtal eller något annat”, har Peterson sagt till Syre om händelsen.

Men på Twitter skrev Peterson innan han skickade pengar till 34-åringen att Johansson inte ”skulle spela dum” ifall 34-åringens resa slutade med att Johansson blev misshandlad. Peterson påstod felaktigt att Johansson själv uppviglat till att Peterson skulle bli misshandlad.

”Hoppas att du lär dig en läxa istället för att uppvigla till misshandel mot till exempel mig. Då ska du inte spela dum om du själv blir utsatt för brottsligheten som du själv uppmanar till.”

Veckorna efter att polisen stoppat 34-åringens resa till Johansson begav sig Peterson själv till antirasistens hem för Exakt24:s räkning. Den som körde Peterson till Johansson var en veteran i vit-makt-miljön och som fanns kring det nedlagda nazistiska nätverket Info14. I dag jobbar han med kartläggningar för den högerextrema tidningen Nya tider.

Johansson utsattes även för ytterligare ett hembesök som Peterson medgivit att han varit med och arrangerat. Då kördes en drönare över hans hus. Drönarbilderna publicerades senare på en högerextrem sajt. Strax efter inledde Vänsterkollen en förtalskampanj och skickade ut brev till Johanssons grannar.

Peterson har öppet hånat Johansson och hans barn för att barnen inte skulle vara Johanssons biologiska. Strax efter Petersons hån publicerades en film av Vänsterkollen där barnen hängdes ut med bild och texten: ”Därför har Henko inga egna barn”.

Peterson spred filmen bara minuter efter publiceringen med texten: ”Hahahahaha”. Även denna tweet är raderad i dag.

Hängdes ut för ”attityd”

Även om Peterson ofta påstår att hans aktivism riktar sig mot vänsterextrema är hans definition av vad som är vänsterextremt minst sagt bred. En gemensam nämnare för dem som drabbas är att de tagit ställning mot rasism.

Men det kan även räcka att kritisera Peterson för att bli utsatt för en hetskampanj.

Petersons uthängningar kan vid första anblick tyckas godtyckliga, men de följer inte sällan ett tydligt mönster. En första bedömning görs om en ”granskning” ska publiceras av Exakt24. Om inte, går Peterson ofta vidare med att antingen sprida personuppgifter i egna kanaler eller ge dem till det han kallar ”civilsamhället”. Det handlar om sajter som Vänsterkollen och Avmaskerat.

I praktiken kan det gå till så som det gjorde mot en anonym kvinna på Twitter i november. Peterson hade fått fram kvinnans namn och adress. Hon har inte haft någon offentlig ställning sedan hon i sina övre tonår skrev ett par inlägg på en blogg finansierad av Aftonbladet.

Peterson delgav först uppgifterna om kvinnan till en öppen nazist på Twitter spaces. Nazisten gjorde en första konfrontation med kvinnan och offentliggjorde hennes identitet.

Ett dygn senare hade Peterson, nazisten och Hampus Hellekant, även han med ett förlutet i vit makt-miljön, en publicistisk diskussion på Twitter spaces gällande om kvinnan skulle hängas ut mer.

Peterson ställde ett ultimatum till kvinnan – om hon inte svarar på specifika frågor kring sitt förflutna så kommer han att gå ut med hennes identitet brett på sina kanaler.

Dagen efter konfronterades kvinnan igen av Peterson. Han sa till kvinnan att hon borde bli sparkad från sitt arbete och straffas. Han uppmanade även de andra som lyssnade på Twitter spaces att sätta upp affischer på hennes skola om hennes tidigare liv . Han förklarade för henne att han skulle skicka hennes uppgifter till Vänsterkollen för att de skulle trycka upp dessa affischer.

Peterson hängde senare ut kvinnan på sina sociala medie-kanaler. Han motiverade uthängningen med att hon haft ”attityd” mot honom.

Hängdes ut för engagemang på 60-talet

Ett exempel på ”granskningar” som Peterson gjort och som publicerats på Exakt24 handlar om en kvinna i 70-årsåldern på en folkhögskoleutbildning och som har ett styrelseuppdrag för ett kommunalt reningsbolag.

Exakt24 hade deltagit anonymt vid ett introduktionsmöte på utbildningen.
I presentationen av sig själv för sina kurskamrater berättade kvinnan om sin historia inom politiken. Att hon för över femtio år sedan, i slutet på 60-talet, var aktiv i Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (KFML).

Denna korta passage omskrevs av Exakt24 till att kvinnan skulle ha finansierat folkmord i Kina. Bara minuter efter att Exakt24 släppte reportaget twittrade Vänsterkollen att man ska informera kvinnans grannar.

Genom att följa Petersons aktiviteter på flera sociala medie- och kommunkationsplattformar kan man se hur han tillsammans med högerextrema aktivister och organisationer, i skydd av Exakt24:s utgivarbevis, byggt upp personregister som används för de systematiska trakasserierna och uthängningarna av upplevda politiska motståndare.

Relativiserar mordet på Söderberg

En veteran i vit-makt-miljön som Peterson samverkat med och som har bidragit till Petersons kartläggningar är Hampus Hellekant. På Twitter har Peterson flera gånger haft kontakt med Hellekant. Peterson har även frågat Hellekant om hjälp med att få tag i personers identiteter.

”Har du koll på vad hon heter på riktigt?”, skriver Peterson 2020 till Hellekant på Twitter.

På Twitter spaces har Peterson senare pratat om att Hellekant ”bidragit med information”.

Även en av Petersons vänner har öppet på Twitter spaces pratat om att Peterson ”använt Hellekant mycket”

Hampus Hellekant var en av de som dömdes för mordet på den fackligt aktive Björn Söderberg 1999. Motivet för mordet var att Söderberg avslöjat att en nazist som var central i den våldsamma nazistorganisationen Info14 satt i en lokal fackklubbsstyrelse för Handels. Kort efter avslöjandet mördades Söderberg i sitt hem.

Vid tidpunkten för mordet ingick Hellekant i nätverket kring Info 14 och hade kartlagt Söderberg. Hellekant hade även kartlagt ett journalistpar i Nacka som innan mordet utsatts för ett bombattentat. Ingen har  kunnat fällas för  dådet.

På Twitter spaces hörs Peterson flera gånger relativisera och spela ner mordet på just Björn Söderberg.

”Att lyfta upp det här mordet till något politiskt martyrskap är historielöst”, hävdade Peterson och kallade det för ett ”påhittat politiskt mord” som vänstern använder för att attackera högern.

Databas med 1000-tals namn

Genom utgivningsbeviset på Exakt24 kringgår reportrar på sajten GDPR och lagar om hantering av personregister
Genom utgivningsbeviset på Exakt24 kringgår reportrar på sajten GDPR och lagar om hantering av personregister. Uppgifter från registret sprids dock öppet vid sidan av, på privata konton kopplade till Christian Peterson.

Enligt Petersons egna uppgifter sitter han och Exakt24 i dag på en databas med tusentals namn.

”Journalister omfattas inte av GDPR. Jag har tusentals namn i min/vår databas och det är helt lagligt då @exakt24 har utgivningsbevis”, skrev Peterson på Twitter.

Peterson återkommer ofta till att han betraktar sig som skyddad av Exakt24:s utgivarbevis när han publicerar och samlar in känsliga personuppgifter.

”Ett av de kinkigaste sakerna med journalistiken är man inte omfattas av GDPR. Förutom att man kan ha register med personuppgifter öppnar det även upp för kartläggningar av demonstrationer med drönare, typ årets 1 maj. Då kan man fota doldisar som gömmer sig i folkmassan”, skrev han på Telegram.

”Ansiktsigenkänning”

På Telegram har Peterson till och med lagt upp bilder från Exakt24:s register på en personkartläggning, där namnet på personen som kartlagts framgår. Han pratar även öppet på Twitter spaces om att han använder sig av biometriska uppgifter och kan slå i ett ”ansiktsigenkänningsprogram”. Vid ett tillfälle erbjuder han en person hjälp med identifiering genom att använda ansiktsigenkänning.

I oktober 2022 försöker Peterson även locka följare till sitt eget Telegram-konto genom att använda sig av Exakt24:s personregister. Peterson skriver att om han får över tusen följare ska han publicera mängder av bilder och identiteter på samtliga som misstänktes för brott vid koranbränningarna i Rinkeby.

De senaste åren har en rad personer blivit uthängda av Exakt24, men Peterson hänger även ut personer i egna kanaler och via ombud.
Inte sällan omfattar uthängningarna information om familjemedlemmar: ”Bor med barn vid xx”, skrev Peterson förra året om en känd antirasist. Han uppgav även vilket år barnet är fött.

Christian Peterson vill inte kommentera artikeln. När Syre når honom hotar han med att ansöka om kontaktförbud om han kontaktas igen.
Erik Almqvist, chefredaktör på Exakt24, dementerar att Exakt24 skulle ha något samarbete med våldsbejakande högerextrema grupper. Läs intervjun med Erik Almqvist här.

Fotnot: Mediernas etiknämnd klandrar Syre för publiceringen av denna artikel. Syre delar inte Mediernas etiknämnds bedömning men har för att uppfylla de rekommendationer som finns valt att i detta läge inte kommentera fällningen, utan har istället begärt ett möte med MO för förtydligande.  

Läs mer:
Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Ytterhögern reagerar på koranbränningen: ”We did it”

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister