Zoom

Almqvist: ”Våldsbejakande retorik är inte acceptabelt”

Den tidigare SD-toppen Erik Almqvist som idag är chefredaktör hos Exakt24 kommenterar Syres avslöjande om redaktionella kontakter med vitmakt-miljön.

Erik Almqvist, chefredaktör på Exakt24, kommenterar i Syre hur han ser på sin journalistik och de uppgifter som Syre tagit fram om redaktionella kontakter med vit-makt-miljön, trakasserier av politiska motståndare och våldsbejakande retorik. Almqvist känner inte igen sig i den bild som Syre presenterar. Han tar avstånd från antidemokratiska metoder och säger sig värna om pressetik.

– Jag tycker att de pressetiska frågorna är viktiga. Jag vet att vi tänjer gränsen lite och det har varit vårt koncept lite också. Framför allt sedan Google stängde ned oss. Vi försökte först köra mer seriösa, kanske lite tråkigare, men djupare teman i början. Men de kanalerna stängdes för oss och då fick vi titta på vilken journalistik som vi kan göra. Som når igenom mediebruset och som får stor spridning trots att vi saknar de stora plattformarna. Då blir det mer delningsvänlig och konfrontativ journalistik.

– I och med att vi tagit det steget har vi behövt en löpande dialog kring var gränserna går. Detta är viktiga frågor, säger Erik Almqvist om journalistiken på Exakt24.

Erik Almqvist har en bakgrund som en av Sverigedemokraternas mest framträdande politiker. Sedan 2019 har Erik Almqvist dock varit chefredaktör på den högerextrema mediesajten Exakt24.

Syre har kunnat visa kopplingar i Exakt24:s redaktion till den våldsbejakande vit-makt-miljön. Den profilerade medarbetaren Christian Peterson rör sig sömlöst mellan politisk högerextrem aktivism, där han organiserar kampanjer mot vad han betraktar som politiska motståndare, sprider känsliga personuppgifter och pratar öppet om att skrämma politiska motståndare.

Erik Almqvist undviker under intervjun att direkt kommentera mycket av det som Peterson gett uttryck för och hänvisar till att han inte själv har kunnat verifiera eller känner till de uppgifter som Syre presenterar för honom.

Peterson säger att  ”Vänsterradikala ska inte våga göra något, för de ska bli sönderslagna. De ska inte våga hota folk” och ”Rättigheter är något man tar. Det är ointressant vad vänsterextremister gör för de ska krossas. Försök till nedtrappning och samtal är sedan länge förbi”. Han uppmanar nazistiska aktörer som Avmaskerat och vad han beskriver som civilsamhället att agera på hans uthängningar.  Vad tycker du om den här typen av retorik? Är den våldsbejakande?

– Jag har inte hört eller sett detta själv. Jag skulle behöva höra det i sin helhet för och kunna bilda en uppfattning om det. Det jag kan säga generellt när det gäller Christian Peterson är att han började göra journalistik på egen hand som tonåring, sedan började han jobba för oss. Han har blivit utsatt för våld och hot och jag kan tänka mig att man blir färgad av det.

– Då blir man kanske mer konflikt­inriktad när det handlar om ens be-
lackare. Jag känner igen det själv från när jag var ordförande i SDU 2007. När man fick sitt hem sönderslaget och blev jagad på stan av beväpnade vänsterextremister. Då blir man ju mindre nyanserad i sin syn på den radikala vänstern. Men jag kan inte recensera exakt vad han sagt för jag har inte hört det.

– Christian är ingen våldsam person. Vi pratar dagligen och jag vet att han inte gillar när det går till våld. Han stöttar inte på något sätt högerradikala grupper som ger sig på vänsterextremister fysiskt eller på ett olagligt sett. Däremot har han en läggning att granska och han är ganska konfrontativ.

Han använder Exakt24:s konto och pratar om att ”högern” börjat orosanmäla i industriell skala. Han uppmanar till olika former av aktioner mot vad han betraktar som vänsterextrema. Tittar man på vilka som utsatts är många knappt politiskt aktiva. Hur tänker du kring att man sitter och pratar från Exakt24:s konto om dessa strategier?

– Vad som sagts där vet jag inte, men att sitta med Exakt24:s konto tycker jag inte är korrekt och det har inte jag noterat att han har gjort. Jag undrar om det kan varit misstag så fall. Jag har sett han sitta med eget konto. Jag har inte noterat Exakt24, det får jag nog ta upp i så fall för så ska det inte vara.

Om man  inte använder ert konto, är det då fritt fram? Lägger du dig inte i om man rör sig i den våldsbejakande högerextrema miljön? Avmaskerat är ju direkt kopplat till Nordiska motståndsrörelsen och man ber dem att agera?

– Sådant här blir svårt för mig att bedöma. Jag vet inte någonting om vilka som ligger bakom Avmaskerat. Om de är kopplade i sin tur till NMR. Det är svårt för mig att värdera den uppgiften. Hur ser den kopplingen ut och hur ser i så fall vår koppling ut till dem? Jag kan inte svara på det.

– Kontakter med Avmaskerat är ingenting som jag känner till. Jag har noterat att de har publicerat information efter att vi har granskat någon. De har gjort ytterligare granskningar på det. Det är klart att det finns någon sorts naturlig dynamik där de som jobbar med att granska vänstern och vänsterextremism kommer att snappa upp när vi gör det och spinna på det.
 
Hur tänker du själv om att ha någon form av politiskt arbete som går ut på att orosanmäla folk?

– Återigen är det något jag själv måste sätta mig in i och höra vad han säger.

Men det känner du väl till? Han pratar ju väldigt ofta om det?

– Det låter som något som vänstern brukar ägna sig åt. Jag blir förvånad om den aktiviteten sker från vår sida och den systematiken har inte jag noterat. Vänstern har alltid jobbat så på industriell skala.

Om det nu är så, innebär det att man kan använda den metoden? Legitimerar det någonting?`

– Nej det tycker jag inte. Det blir hypotetiskt, men jag tycker inte att man ska orosanmäla om det inte finns skäl till det. Jag tycker inte att man ska stoppa någon från att få uttrycka sina åsikter eller från att få ha ett politiskt engagemang oavsett politisk färg.

Var går din gräns? Det är en aktivism där man uppmanar ”civilsamhället”, som man kallar det, att kontakta arbetsgivare. Man uppmanar till orosanmälningar, man hotar personer att hänga ut dem?

– Det finns gränser för vad jag tycker är lämpligt kring vad man säger och gör som medarbetare för oss även om man inte agerar i tjänst på ett generellt plan. Men återigen jag kan inte kommentera det du presenterat utan att ha sett det.

– Våldsbejakande retorik är absolut inte acceptabelt, men jag har inte sett att någon av våra medarbetare jobbat eller agerat våldsbejakande. Absolut inte i tjänsten och inte heller privat, vad jag har kunnat se.

Peterson lägger personuppgifter, domar och liknande på sociala medier. Det känner du säkert till?

– Jag har inte koll på allt han skriver där, men när han jobbar med olika granskningar så brukar han tycka han att det är kul att kommunicera öppet kring det han hittar.

Hur ser du på det?

– Ja det där är ju svårt. Vi har löpande diskussioner kring det pressetiska. Till exempel vilka personer som är offentliga, ska personen anonymiseras och vilken typ av information är relevant att publicera. Men i sådana fall som du nämner, så blir det också en fråga om vad vi enbart vill publicera på Exakt24 och vad är okej att journalister lägger ut på egen hand. Det är en löpande diskussion.

– Men det är klart att man kan inte jobba så att man jobbar pressetiskt som media och sedan arbetar medarbetare vid sidan av utanför det pressetiska regelverket och drar på det ett varv till.  Men jag har som sagt inte upplevt att det har varit ett sådant generellt problem. Jag har noterat att tongången kan vara högre omkring oss på framför allt Twitter. Och det är inte bara från vår sida, det är från alla sidor. Jag har inte sett konkreta fall där någon ska trätt över tydliga gränser. Att personer ska ha drabbats på det ena eller andra sättet.

Identifierar du dig fortfarande med Sverigedemokraterna?

– Ja, framför allt om man tänker på SD som rörelse. Jag har personliga kopplingar till SD och det är där jag har min emotionella koppling partipolitiskt. Men eftersom jag varit borta från partipolitiken så känner jag mig inte så partilojal på det rent politiska planet kring hur jag väljer att formulera mig och mina politiska ställningstaganden.  Där behöver jag bara ta hänsyn till mig själv.

SD säger sig ändå vilja hålla sig borta från antidemokratiska högerextrema delar?

– Det vill jag också. Men även där blir det ju en gränsdragning kring vad det innebär i praktiken. Det är klart att jag inte byter buss om det sitter en antidemokrat på den. Men när jag verkar journalistiskt eller opionionsmässigt så tycker jag det är viktigt att ha en gränsdragning.

Du skulle inte vilja samarbeta med till exempel Nordiska motståndsrörelsen?

– Nej, det skulle jag inte vilja.

Läs mer:

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Ytterhögern reagerar på koranbränningen: ”We did it”

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV