Zoom

Ytterhögern reagerar på koranbränningen: ”We did it”

Rasmus Paludan bränner koranen vid turkiska ambassaden.

Den danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden fick geopolitiska konsekvenser. Efter att Syre avslöjade arrangörerna har reaktionerna varit många. Från Chang Fricks försök att distansera sig till högerextrema Exakt 24-reporterns segervissa utspel. ”We did it bois”.

Sverige, som inlett en process för att gå med i Nato, har stött på patrull från den turkiska regeringen som ställt en rad krav på Sverige. Detta i synnerhet kring hur Sverige förhåller sig och agerar gentemot kurdiska organisationer som i Turkiet klassas som terrorister.

Kraven har väckt protester och inte minst uppmärksammades en aktion där en Erdogandocka hade hängts utanför Stockholms stadshus. Aktivistorganisationen Rovajakommittéerna tog på sig den aktionen. Såväl statminister Ulf Kristersson som utrikesminister Tobias Billström fördömde aktionen.

”Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato”, skrev Tobias Billström i ett uttalande som publicerades av regeringskansliet.

Någon vecka efter dockaktionen planerades en demonstration i centrala Stockholm mot Turkiets krav på Sverige och mot Natomedlemskapet.

Alternativmedier drar igång koranbränning

Samtidigt planerade Chang Frick på högerpopulistiska tidningen Nyheter idag och programledare i den sverigedemokratriska kommunikationskanalen Riks en egen aktion. Den dansksvenske högerextremisten Rasmus Paludan skulle bränna koranen utanför den turkiska ambassaden.

Syre kunde avslöja att Chang Frick betalat Rasmus Paludans demonstrationstillstånd och att en reporter på den högerextrema sajten Exakt24 fungerat som en mellanhand som förmedlat kontakt mellan Frick och Paludan. I efterhand har det även kommit fram att Chang Frick, förutom avgiften för demonstrationstillstånd, även diskuterat och erbjudit Paludan betalning för flygresan tur och retur för att genomföra aktionen.

Avslöjandet fick stor uppmärksamhet inte minst på grund av Chang Fricks koppling till Sverigedemokraterna via hans uppdrag i Riks. Avslöjandet visade även att Frick samarbetat med extremhögern.

”Mission complete”

Exakt 24:s reporter har på sociala medier beskrivit konsekvenserna av koranbränningen, med fördömanden från Turkiet, uttalanden om att Natoansökan stoppas och demonstrationer mot Sverige i flera länder som en framgång. Han tycks roa sig över oroligheter runt om i världen.

”We did it bois”, skrev Exakt24:s reporter som kommentar till ett uttalande från Erdogan där han meddelade att Sverige inte kan förvänta sig några tjänster från Turkiet angående Natomedlemskapet.

På Telegram länkade reportern till en artikel från Expressen med rubriken ”Ilskan växer i Turkiet efter koranbränningen i Stockholm. I artikeln rapporteras bland annat om stora protester utanför Sveriges ambassad i Turkiet.

”Hahahahaha”, kommenterar reportern.

I ett annat Telegraminlägg lägger reportern ut en bild på kravallpolis som håller tillbaka demonstranter.

”Hahahaha fan vad Paludan ställt till”, kommenterar han den bilden.

Även chefredaktören på Exakt 24, den tidigare SD-politikern Erik Almqvist, hyllar Paludans aktion:

”Den här aktionen kan vara vad som räddar svensk självständighet, månghundraårig alliansfrihet och gör att vi slipper anpassa vår utrikes- och säkerhetspolitik efter Europas ärkefiende Turkiets nationella och islamiska intressen”.

Tonar ned sin roll

Chang Frick har istället valt att försöka tona ned sin roll i Paludans koranbränning. Han hävdar att hans ambition inte varit att Paludan skulle bränna en koran, utan att han ville att Paludan istället skulle ha bränt den turkiska flaggan.

På Twitter har Frick publicerat ett inlägg där han riktar sig till muslimer och skriver att han har ”för stor respekt för religion för att uppmana till något sådant”. Fricks uttalande har dock ifrågasatts då han i andra sammanhang uttalat sig uppmuntrande kring Paludans planer på att bränna koranen utanför den turkiska ambassaden.

Kopplingar till Ryssland synas

Efter koranbränningen har flera frågor väckts. Sverigedemokraterna har fått kritik för att som regeringsunderlag ha kopplingar till aktionen som försvårar Natoprocessen. Sverigedemokraterna har slagit ifrån sig kritiken och menar att partiet inte har någon koppling till Chang Frick trots hans uppdrag för mediekanalen Riks. Men även banden till Ryssland i ytterhögerns mediekanaler har lyfts, liksom Sverigedemokraternas närhet till dessa.

I en debattartikel på Aftonbladet, undertecknad av bland andra Expos vd Daniel Poohl och ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism Willy Silberstein, pekas just symbiosen mellan Sverigedemokraterna och de Kremlvänliga alternativmedierna ut.

”Vi kan konstatera att aktionerna från ytterhögerns ryss-kopplade alternativmedier lett till att svenska intressen, ekonomi, liv och hälsa just nu hotas på flera platser i världen; bojkotter mot svenska varor, uppmaningar till cyberattacker och ökad hotbild mot svenska beskickningar”, skriver författarna och fortsätter:

”Sverigedemokraterna måste bryta dubbelspelet med den ryssvänliga alternativa mediemiljön. Det är Sveriges säkerhet som står på spel i det värsta läget sedan andra världskriget. Lägesbeskrivningen är inte vår, utan statsminister Ulf Kristerssons (M).”

Läs mer:

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder