Zoom

Basinkomst i USA utvärderas – så användes pengarna

I flera av de projekt med basinkomst som har utvärderats i USA har deltagarna lagt mycket av pengarna på mat.

Nu har minst fyra av de många basinkomstprojekt som pågår i USA  utvärderats. Resultaten är positiva. I flera av projekten använde deltagarna basinkomsten främst till nödvändigheter som mat eller hyra.

I USA finns just nu 43 projekt med basinkomst som pågår eller som det nyligen har beslutats om. Det har Syre skrivit om tidigare. Men i den artikeln nämndes inte att det dessutom finns minst fyra amerikanska basinkomstprojekt som har pågått så pass länge att de har hunnit avslutas och utvärderas.

I alla fyra basinkomstprojekt har deltagarna mått bra av basinkomsten. De finns inget som tyder på att den skulle ha använts till droger eller alkohol – något som skeptiker till basinkomst ofta framför som en fara – utan basinkomsten har snarare lagts på nödvändigheter.

Hungern minskade

I Washington DC fick 590 deltagare 5 500 dollar, antingen som en klumpsumma eller som 1 100 dollar vid fem olika tillfällen.

Innan de började få basinkomsten svarade mer än en tredjedel av deltagarna att de ”ibland” eller ”ofta” inte hade tillräckligt med mat. Efter basinkomsten minskade antalet till mindre än en femtedel, rapporterar radiokanalen Wamu.

De höga hyrorna i Washington DC gjorde det vårt att få ekonomin att gå ihop för deltagarna i basinkomstprojektet i staden, framkom i studiens utvärdering
De höga hyrorna i Washington DC gjorde det vårt att få ekonomin att gå ihop för deltagarna i basinkomstprojektet i staden, framkom i studiens utvärdering. Foto: Marianne Løvland/TT

Deltagarna valdes ut genom att de bodde i ett särskilt bostadsområde som var så utsatt att det saknade en mataffär fram till 1998, rapporterar CNBC. Majoriteten hade låga inkomster, 98 procent var svarta och 85 procent var kvinnor.

Projektet kallades för Thrive – east of the river och när det nyligen utvärderades visade det sig att majoriteten använde basinkomsten till att betala sin hyra. I andra hand lades basinkomsten på mat. Många berättade att de mådde bättre psykiskt när de inte behövde oroa sig lika mycket över att ha tillräckligt med mat till sina familjer.

Många olika villkor i det vanliga systemet

Det vanliga skyddsnätet i USA går ut på att det finns en en uppsjö av olika stödprogram, med olika villkor för varje program. Vissa stödprogram ges till exempel enbart till hemlösa under vissa förutsättningar medan andra går till en del personer som har barn under andra förutsättningar.

För att få ekonomiskt stöd till mat kan folk ansöka om pengar från SNAP som står för Supplemental nutrition assistance program. Men för att beviljas pengarna måste du uppfylla en rad villkor när det gäller jobb. Bland annat måste du delta i ett annat stödprogram för att få arbete och ansöka eller ha ett jobb. SNAP är tidsbegränsat för dem som anses vara arbetsföra. Regeln är att det inte ska delas ut mer än under tre månader under tre års tid. Enbart under vissa förutsättningar kan det förlängas.

Det går inte heller att använda pengarna från SNAP överallt, utan på hemsidan hänvisas till att den som vill handla online behöver köpa mat från särskilda affärer. Dessutom kontrolleras det hur du använder pengarna. Man får till exempel inte använda SNAP till hygienprodukter.

Mary Bogle, en av forskarna som utvärderat Thrive, anser att dagens stödprogram fungerar dåligt.

”Om vi hade haft en skyddsnät eller ett system som hjälpte folk i det här landet som baserades på evidens, hade vi inte haft det system vi har i dag, säger hon.

Så blir skillnaden med basinkomst

Basinkomst – å andra sidan – delas ut utan krav på hur pengarna ska användas. Dessutom ska det inte finnas några som helst villkor för varför du ska få dem, enligt principen om universell basinkomst.

De flesta av projekten i USA delar dock enbart ut basinkomst till låginkomsttagare. I vissa projekt är detta det enda kravet. I andra har man varit intresserad av att undersöka hur särskilda grupper påverkas av de extra pengarna, exempelvis transpersoner eller svarta mödrar. Men det saknas krav på att arbeta eller andra av de detaljerade regelverk som kännetecknar de vanliga stödprogrammen i USA.

Mat, mer sysselsättning och minskad hemlöshet

Även i basinkomstprojektet Chelsea eats i staden Chelsea användes mycket av basinkomsten till mat. De runt 2 000 deltagarna fick kontokort med 200-400 dollar varje månad, beroende på hur stort hushållet var, under sex månaders tid. Pengarna fick de använda till vad de ville, men hela 73,3 procent användes till köpa mat i mataffären eller att äta ute, rapporterar Boston.com.

Andra program som också har utvärderats är USA:s första pilotstudie om basinkomst som initierades av en politiker – projektet i Stockton i Stockton, Kalifornien. Där visade det sig att basinkomsten ledde till att sysselsättningen ökade dubbelt så mycket jämfört med dem som inte fick stödet, vilket Syre skrivit om tidigare.

I ett annat mindre projekt i San Francisco fick 14 hemlösa personer basinkomst och stöd under sex månaders tid av en ideell organisation. Efter det hade fem av dem lyckats hitta permanent boende, vilket Syre också skrivit om tidigare.

Läs mer: 

Basinkomst delas ut på minst 43 platser i USA – här är hela listan

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Sex förslag: Så skulle en basinkomst kunna se ut i Sverige

5 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd

Professor: Jobbskatteavdraget kan delfinansiera en basinkomst

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV