Radar · Basinkomst

Tillfällig ”basinkomst” bidrog till minskad hemlöshet

Personer inom organisationen Miracle messages nominerade de hemlösa som sedan fick vara med i basinkomstprojektet.

I San Francisco, USA, fick 14 hemlösa personer basinkomst på 500 dollar i månaden. Ett halvår senare hade fem av dem lyckats få ett permanent boende. ”De använde pengarna på sätt som var bättre än vad jag någonsin hade kunnat sagt åt dem att göra, säger Kevin F Adler, projektansvarig.

Den ideella organisationen Miracle messages, som jobbar med hemlösa i San Francisco, USA, såg hur coronapandemin drabbade gruppen hårt. I december förra året började de därför samla in pengar till ett projekt där de skulle ge hemlösa basinkomst.

Två månader senare hade de – tack vare privata donatorer – fått ihop 50 000 dollar. Det räckte till att ge 500 dollar (motsvarande drygt 4 300 dollar) i månaden under ett halvårs tid till 14 hemlösa personer.

Basinkomst innebär bland annat att du får utbetalningar regelbundet, och får göra vad du vill med pengarna. Samma sak gällde även dessa 14 personer. Inga krav fanns på hur pengarna skulle användas.

Förutom basinkomsten blev de också ihop-parade med en ”kompis” eller så kallad kamratstödjare från Miracle messages. Om de ville kunde de även få råd av en ekonomisk rådgivare kring hur de skulle använda sig av den nya inkomsten.

Fem av deltagarna fick permanent boende

Kevin F Adler, projektansvarig och grundare till Miracle message, beskriver de första resultaten från basinkomst-utbetalningarna som ”häpnadsväckande”. Orsaken: 35 procent, alltså fem av deltagarna, hade lyckats fixa permanent boende.

– Jag förväntade mig inte att någon skulle hitta boende. Det var inte ens något vi mätte först, säger han till tv-kanalen Cnbc.

Förutom att använda pengarna för att få tag på boende har de hemlösa bland annat köpt assistanshundar och apparater de behövde.

– De använde pengarna på sätt som var bättre än vad jag någonsin hade kunnat säga åt dem att göra, säger Kevin F Adler.

Studie i Kanada gav snarlikt resultat

Även i Kanada har en liknande studie gjorts på just hemlösa. Där fick 50 personer en engångssumma på 7 500 dollar, som de fick använda till vad de ville. På samma sätt som i USA bidrog pengarna till att hemlösheten minskade och deltagarna mådde generellt bättre, vilket Syre skrivit om tidigare.

– En sak vi borde göra är att lita på den påhittighet och uppfinningsrikedom som en del personer som lever i hemlöshet har, och se vilka hinder för att få ett boende och inkomst som de har konfronterats med, säger Kevin F Adler.

Nu jobbar Miracle messages med att försöka hitta pengar för att fortsätta dela ut basinkomst. Bland annat söker de samarbete med andra städer och organisationer som vill utveckla liknande program.

Läs mer: 
Vad är basinkomst eller medborgarlön – här är grunderna (Syre 25/3-2021)
Intressanta utvecklingen: Här kan basinkomst testas i Sverige (Syre 17/4-2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV