Radar · Djurrätt

Gemensamt upprop: stäng minkfarmerna permanent

Under pandemin har minkar på en mängd minkfarmer visat sig smittade av coronaviruset, vilket fått flera länder att agera mot pälsdjursindustrin.

Djurens rätt och 44 andra organisationer uppmanar nu Sveriges regering och riksdag att stänga alla minkfarmer permanent. Avelsförbudet från tidigare i år räcker inte, skriver organisationerna.

– Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri som hör hemma i historieböckerna. Det har blivit smärtsamt tydligt under rådande pandemi att vi inte kan hålla djur tätt i små gallerburar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Därför har organisationen tagit initiativ till ett upprop som 4 andra organisationer skrivit under och som riktar sig till Sveriges riksdag och regering. Uppmaningen är att snarast ta fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige.

”Minkuppfödningen bör stängas permanent med beaktande av de omfattande riskerna för smittspridning som är nära knutna till den oetiska hållningen av minkar”, skriver de i uppropet.

Sverige sticker ut

De konstaterar också att närmare 20 länder i Europa valt att fasa ut eller avveckla pälsdjursindustrin, medan Sverige inte vidtagit några andra åtgärder än det beslut om avelsförbud som togs i januari. På det sättet sticker Sverige ut internationellt, menar de, och lyfter grannlandet Danmarks agerande tidigare i år som ett exempel.

”I Danmark beslutade regeringen att avliva samtliga minkar som en följd av viruset som spreds okontrollerbart på minkfarmerna med risk för människors hälsa. Muterade varianter av SARS-CoV-2 kan försämra funktionaliteten hos de vaccin som tas fram”, skriver de.

Samtidigt uppmanar organisationen landsbygdsminister Jennie Nilsson att ta tillvara på tillfället att jobba för en utfasning av pälsdjursindustrin i hela EU när hon och de andra jordbruksministrarna möts på måndag och tisdag i nästa vecka. På agendan finns redan ett förslag om att utreda ett förbud mot pälsuppfödning i EU.

Här kan du se vilka organisationer som skrivit under och läsa uppropet.

Läs mer:
Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna
Djurens rätt: Stäng svenska pälsdjursfarmer

Coronavirus på ytterligare nio svenska minkfarmar

Fontänminkar ska få minkfarmar att stänga: ”Positivt mottagande”
Beslutat: Nya kullar av mink förbjuds i år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV