USA och världen svävar i ovisshet. Det amerikanska valet är långt ifrån avgjort. Samtidigt väcker Trumps krav på att stoppa rösträkningen både oro och vrede runt om i världen.
Miljoner röster återstod att räkna när Donald Trump vid halv niotiden klev in på scenen och utropade sig till segrare – och krävde att rösträkningen skulle avbrytas.
Flera mediebolag, däribland nyhetsbyrån Reuters, kände sig på onsdagsmorgonen tvungna att understryka att Donald Trumps påstående att hans seger var säkrad var ett falskt påstående.
– Vi kommer gå till Högsta domstolen. Vi vill inte att de ska hitta några röster fyra på morgonen och lägga till dem, sa Donald Trump i sitt tal.
I skrivande stund vet ingen om valet kommer att avgöras genom att man räknar färdigt rösterna – eller genom att man avbryter rösträkningen.
I Pennsylvania som kan bli avgörande för utgången beslöt Högsta domstolen före valet att man ska räkna röster som inkommit senast fredag och som är poststämplade på valdagen. Men de sena poströsterna hålls separerade, vilket öppnar för att Högsta domstolen kan ompröva beslutet.
Rysare i Georgia
Under hela hösten har Donald Trump ägnat mycket kraft åt att ifrågasätta poströstning med påståenden om att det leder till valfusk. Något som enligt experter helt saknar grund.
Timmarna efter att Donald Trump utropat sig själv till segrare knappade Joe Biden in på presidenten i flera viktiga delstater. Runt lunchtid på onsdagen förutspådde exempelvis New York Times en seger i för Biden i Georiga – en delstat som några timmar tidigare såg ut att vara avgjort till Trumps fördel och där presidenten fortfarande har ett knappt övertag sett till räknade röster.
Donald Trumps falska påstående att han säkrat en seger och krav på att stoppa rösträkningen möttes av starka reaktioner.
”Att Donald Trump i förtid utropar sig som segrare är illegitimt, farligt och auktoritärt. Räkna rösterna. Respektera resultaten”, twittrar den vänsterinriktade demokraten Alexandria Ocasio-Cortez som själv omvaldes till Representanthuset med bred marginal.
Också flera av dem som ses som allierade till Trump uttryckte stark kritik mot påståendet att han vunnit. Bland annat ifrågasattes det av flera journalister i den vanligen Trumpvänliga TV-kanalen Fox news. Kanalens kommentator Dana Perino kallade det ”djupt oansvarigt”.
Linde väntar in resultatet
Bland världens ledare är reaktionerna blandade och på många håll avvaktande. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger till Dagens nyheter att man får avvakta det slutgiltiga resultatet och ger uttryck för tillit till den amerikanska demokratin.
– USA är en rättsstat som har välutvecklade institutioner och de kommer att kunna hantera det här. Man har en lång rad kontrollinstanser som kommer att indikera om det skulle vara så att valet inte går rätt till, säger Ann Linde.
I Tyskland varnar försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer däremot för en ”explosiv situation”.
– Experter säger nu helt riktigt att det är en situation som kan leda till en konstitutionell kris i USA. Och det är något som ger oss alla stor anledning till oro, sa hon till TV-kanalen ZDF.
Le Pen hyllar Trump
Flera högerpopulistiska ledare världen riktar hejarop till Trump.
– Jag tror omvalet av Donald Trump är det bästa för Frankrike. För Donald Trump innebär nationens återkomst, sa Marine Le Pen, ledare för franska Nationell samling till fransk TV enligt Time.
Ali Khamenei, högsta ledare i Iran som varit på stark kollissionskurs med USA under Donald Trump, uttrycker sig avmätt.
”Det spelar ingen roll vem som vinner det amerikanska valet, det kommer inte påverka vår politik gentemot USA. En del partar om vad som kommer att hända om den eller den blir vald. Ja, vissa saker kommer att hända, men det oroar oss inte. Vår linje är tydlig och kalkylerad.”
Från Kina och Ryssland hade inga officiella kommentarer kommit på onsdagsförmiddagen. Konstantin Kosachev, som leder en utrikespolitisk kommitté och står president Vladimir Putin nära, resonerade kring att Kreml avstår från att uttala sig innan resultatet fastställs för att inte riskera att anklagas för att lägga sig i valet, i likhet med 2016.
– Det är bättre för Ryssland om det finns ett slutgiltigt resultat så att förloraren inte kan komma med påståenden om utländsk inblandning, säger Konstantin Kosachev till Times.
Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja
Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump
Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA
Sex frågor som avgör USA-valet
Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern
Kritik mot överdriven USA-bevakning
USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?
Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet