Piratpartiet gick något framåt i årets val jämfört med förra valet. I år fick de 9135 röster, vilket motsvarar 0,14 procent av rösterna. Förra valet fick de 7 326 röster.
– Jag är glad. Det är ingen stor ökning men det har varit ett extremt svårt val att vara ett litet parti i eftersom det har varit så tajt mellan blocken. Vi har vänt en negativ trend, säger Katarina Stensson, som också tillägger att partiet har fått många nya medlemmar på senare tid.
Orsaken tror hon har att göra med att många upplever att riksdagspartierna inte levererar något framtidshopp eller har några visioner eller analyser av samtiden. Dessutom har Piratpartiet jobbat mycket – både internt och utåt – med att ha en tydlig förankring till sin ideologi och även till kunskap och forskning, uppger Katarina Stensson.
De andra småpartierna som förespråkar basinkomst backade i stället i årets val. Fi fick bara 3157 röster, men hade visserligen gått ut med att de skulle satsa på kommunavlaen – en strategi som dock misslyckades, vilket Syre skrivit om tidigare.
Enhet fick 1 234 röster, vilket är en minskning jämfört med förra valet då de fick 4 647. Basinkomstpartiet fick 374 röster, jämfört med 632 förra valet. Partiet Vändpunkt ställde upp i riksdagsvalet för första gången i år och fick 419 röster.
Läs mer:
Partiet Vändpunkt vill ha universell basinkomst för miljöns skull
Därför vill Fi införa basinkomst: ”En frigörelsereform”
Piratpartiet: Inför basinkomst för frihetens skull
Minsta Basinkomstpartiet vill införa basinkomst åt alla
Enhet samarbetar med konspirationsteoretiker som har högerextrema kopplingar