Radar · Politik

Nyans splittras och nytt parti bildas

Sead Busuladzic har lämnat Partiet Nyans och siktar nu på att bilda ett nytt parti som lyfter väljarnas frågor.

Det nya partiet satsar lokalt och hoppas få behålla väljarna.
– Det finns goda förutsättningar för att ta tillvara på den stora grupp människor som har röstat på oss, säger Sead Busuladzic.

Som Syre tidigare har berättat har Partiet Nyans tid efter valet skakats av interna konflikter. Partiledaren Mikail Yüksel stäms av en av partiets grundare för att ha brutit mot partiets egna stadgar efter det att han valdes om som partiledare på en extrainsatt kongress i december. Kritiska röster kallade det för en politisk kupp. De pekade bland annat på att kongressen var stängd för allmänheten, inga journalister var välkomna och deltagandet byggde på ett system med först till kvarn-anmälan i stället för valda ombud.

Mikail Yüksel är också den enda som sitter kvar på sitt mandat för partiet. Han och Hamza Akacha fick båda mandat i kommunfullmäktige i Botkyrka men Hamza Akacha har lämnat partiet.

Partiet Nyans fick även ett mandat i Landskrona och den platsen gick till Sead Busuladzic. Även han har lämnat partiet.

Båda sitter nu kvar på sina platser i Botkyrka och Landskrona som politiska vildar.

Även ersättarna till dem i respektive kommun har lämnat partiet.

Startar nytt parti tillsammans

Nu vill avhopparna bygga vidare på det förtroende som väljarna gav dem vid valet och bilda ett nytt gemensamt parti.

– Jag tycker politiken har varit rätt OK, men själva retoriken har varit felaktig.  Vi kan ta hand om många av frågorna som Partiet Nyans har drivit på riksnivå och driva dem så att väljarna som har röstat på oss tycker att vi är ett parti som driver deras frågor och vi inte tappar bort väljarna, säger Sead Busuladzic till Syre.

– Jag tycker att man ska formulera sig på andra sätt och bygga broar istället för att skapa konflikt och splittring i samhället, fortsätter han.

Sead Busuladzic återkommer till att utvecklingen för Partiet Nyans ”blivit väldigt tråkig” och de interna konflikterna inom partiet, främst med partiledare Mikail Yüksel, har lett till att partiet har splittrats.

– Det blev ohållbart till slut, säger Sead Busuladzic.

– Jag tycker att det har saknats kompetens att kunna leda partiet. Han har sett det som personangrepp. Det är två olika saker. Om man kritiserar någons ledarstil eller honom som partiledare är inte det samma sak som att attackera honom som person. Men han har haft svårt att hålla isär de olika rollerna.

Hur ser du på Partiet Nyans framtid?

– Jag ser inte att det finns någon framtid.

Satsar lokalt först

Avhopparna, tidigare styrelseledamöter och andra aktiva kommer nu att starta ett nytt gemensamt parti som kommer att ”ta upp frågor om inkludering på största allvar. Ett parti för alla människor baserad på respekt och intern demokrati som ska ge fler möjlighet att vara med och göra sina röster hörda!”

Det interna arbetet pågår för fullt, och nästa månad kommer det nya partinamnet att presenteras.

– Det finns goda förutsättningar för att ta tillvara på den stora grupp människor som har röstat på oss. Som har röstat på ett parti som ska fokusera på minoriteters rättigheter och frågor, som berör en grupp som annars inte känner att de är representerade, säger Sead Busuladzic.

Partiet kommer till att börja med att satsa på kommunpolitiken runt om i landet, för att lyfta frågorna och bygga upp en väljarbas, istället för att även sikta på riksdagen som Partiet Nyans gjorde.

– Att direkt satsa på riksdagen var en felberäkning. Det är inte uteslutet att vi också kandiderar till riksdagen men först ska vi satsa lokalt och förankra oss där. Det är bättre och vettigare att göra på det sättet.

Läs mer:

Valet avgör hemkommun för partiledaren

Partiet Nyans: ”Det har blivit en häxjakt på oss”

Partiet Nyans näst största parti i Rosengård

Nyans störst bland småpartierna

Partiet Nyans invalda i två kommuner

Partiledaren flyttar till Botkyrka efter valet

Yüksel återvald som ledare – splittrar partiet Nyans

Nyans partiledare dras inför domstol