Zoom

Nyans partiledare dras inför domstol

En rättsprocess har inletts mot Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Partiet Nyans Mikail Yüksel stäms av en av grundarna för att ha brutit mot partiets stadgar.
– Personen i frågan bedriver en personlig vendetta mot mig och jag är trött på hans dumheter, säger Mikail Yüksel.

Som Syre tidigare har berättat ställde partiet Partiet Nyans upp till val i 26  kommuner, tre regioner samt till riksdagen. Under valrörelsen var det stort fokus på partiledaren Mikail Yüksel som själv stod överst på 16 kommunlistor och sa till Syre att valresultatet fick avgöra hans framtida hemkommun.
Han lämnade sedan samtycke till att vara valbar i fyra kommuner varav en av dem var Botkyrka dit han flyttade efter det att partiet fått två mandat i kommunfullmäktige. Mikail Yüksel fick det ena och Hamza Akacha det andra.

Partiet Nyans fick även ett mandat i Landskrona och den platsen gick till Sead Busuladzic.

Interna stridigheter

Men om valet kunde ses som en framgång så har partiet sedan dess skakats av interna konflikter. Mikail Yüksel och hans ledarskap har blivit kraftigt ifrågasatt efter det att han valdes om som partiledare på en extrainsatt kongress i Folkets hus i Rinkeby den 10 december.

Kritiska röster kallade det för en politisk kupp. De pekade bland annat på att kongressen var stängd för allmänheten, inga journalister var välkomna och deltagandet byggde på ett system med först till kvarn-anmälan i stället för valda ombud.

En som deltog var Sead Busuladzic som utmanat Mikail Yüksel om partiledarposten.

– Han kallade till extrakongressen för att behålla sin makt, sa Sead Busuladzic till SVT Nyheter Stockholm.

Två av tre lämnar partiet

Kort därpå valde både Sead Busuladzicav och Hamza Akacha att lämna partiet. Båda sitter kvar på sina platser i Landskrona respektive Botlyrka som politiska vildar.

Hamza Akacha meddelade att han lämnar partiet på budgetfullmäktige bara dagar efter partikongressen.

– Enligt mig är partiet byggt på ett bra sätt, men det finns stora brister i ledningen. De som sitter där är inte pålitliga och de bedriver partiet på ett odemokratiskt sätt, sa Hamza Akacha till Mitt i Stockholm.

Han syftar på partikongressen där partiledaren Mikail Yüksel valdes om till partiledare och anser att hela förfarandet strider mot partiets stadgar.

– Det är ett slutkapitel för mig – att bedriva politik med en sådan här ledning som inte respekterar sina medlemmars ord eller partiets stadgar, sa Hamza Akacha.

Sead Busuladzic tog Partiet Nyans första mandat i en folkvald församling
Sead Busuladzic tog Partiet Nyans första mandat i en folkvald församling. Nu har han lämnat partiet och tänker bilda ett nytt. Foto: Johan Nilsson/TT och Twitter.

Startar nytt parti

Sead Busuladzicav vill bygga vidare på det förtroende som väljarna gav honom vid valet och tänker bilda ett nytt parti.

”I början av det nya året presenteras ett helt nytt parti som kommer ta upp frågor om inkludering på största allvar. Ett parti för alla människor baserad på respekt och intern demokrati som ska ge fler möjlighet att vara med och göra sina röster hörda!” skriver Sead Busuladzicav på Twitter.

Fler stridigheter råder inom partiet. Medgrundaren Hassan Khan lämnade partiet i oktober och gick då ut med ett inlägg på Facebook som innehåller anklagelser mot Mikail Yüksels sätt att leda partiet.

I november blev Hassan Khan utesluten ur partiet. I dag ser han sig som ledare för vad han kallar ”oppositionen” – en grupp som enligt honom består av omkring 25 aktiva personer, i och utanför partiet. Enligt honom kommer gruppen starta ett eget utbrytarparti.

Rättsprocess inleds

Nu går Hassan Khan vidare i konflikten och tar partiledaren till domstol vilket Flamman var först med att rapportera. Hassan Khan skriver på Twitter att oppositionen påbörjat en rättsprocess, en så kallad klandertalan, mot Mikail Yüksel för att ha brutit mot Nyans egna stadgar.

– Vi anser att vi har tillräckligt med bevis och underlag. Våra jurister säger att vi förhoppningsvis har goda chanser att lyckas, säger Hassan Khan till Flamman.

Enligt honom har Mikail Yüksel brutit mot stadgarna genom att låta valberedningen bestå av en enda person. Enligt stadgarna ska valberedningen bestå av tre till elva personer och är beslutsmässig när minst hälften av ledamöterna är närvarande.

Khan säger också att Yüksel har sett till att valberedningen har utgjorts av Yüksels personliga vänner.

– Han som är kvar i valberedningen i dag är en bekant till Mikail och har hjälpt honom innan. Att ha en sådan person i valberedningen är väldigt odemokratiskt, säger Hassan Khan.

Talan som undertecknats av N&K Juristbyrå ska lämnas in till Göteborgs tingsrätt men hade inte kommit in under torsdagsmorgonen.

"Bör lära sig hur ett parti fungerar"

Mikail Yüksel slår ifrån sig anklagelserna från Hassan Khan, och verkar inte orolig inför en eventuellt kommande rättsprocess.

– Vi har ingen opposition i partiet. De har gått vidare för att bilda nytt parti. Personen ifråga bedriver en personlig vendetta mot mig och jag är trött på hans dumheter. Han bör lära sig vad stadgar är och hur ett parti fungerar innan han startar rättsprocess, säger Mikail Yüksel till Syre.

Hur du ser på att Hamza Akacha respektive Sead Busuladzic har lämnat partiet, och nu sitter kvar som politiska vildar i Botkyrka respektive Landskrona?

– Jag ser det som ett svek mot väljarna. De borde lämna sina platser.

Med den turbulens som har varit, hur ser du på Partiet Nyans framtid?

– Partiet Nyans har fått in många nya ansikten och fortsätter att växa. Jag ser allt detta som en förnyelse.

Syre har sökt Hassan Khan.

Läs mer:

Valet avgör hemkommun för partiledaren

Partiet Nyans: ”Det har blivit en häxjakt på oss”

Partiet Nyans näst största parti i Rosengård

Nyans störst bland småpartierna

Partiet Nyans invalda i två kommuner

Partiledaren flyttar till Botkyrka efter valet

Yüksel återvald som ledare – splittrar partiet Nyans