Radar · Politik

Partiledaren flyttar till Botkyrka efter valet

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel har flyttat till Botkyrka och kommer att sitta i kommunfullmäktige där.

Partiledare Mikail Yüksel flyttar till Botkyrka efter Partiet Nyans valframgångar, och överklagar valet i Göteborg och Malmö.

Som Syre kunde berätta i går kommer Partiet Nyans in i fullmäktige i två kommuner: Landskrona och Botkyrka.
I Landskrona får de ett mandat och den platsen går till Sead Busuladzic som är deras förstanamn på listan.
I Botkyrka får de två mandat och sannolikt går till de två första, och enda, namnen på listan där vilket innebär partiledaren Mikail Yüksel och Hamza Akacha.

– Det känns spännande, även om det var väntat eftersom vi har ett starkt stöd i de här kommunerna, säger Mikail Yüksel.

Enligt honom pågår nu en process hos valmyndigheten om vilka som ska sitta på de två mandaten, samt om partiet även får en ersättare i Botkyrka. Men att han som första namn får ett mandat utgår han ifrån.

Skrev sig i Botkyrka den 10 september

Inför valet stod Mikail Yüksel överst på partiets lista i 16 kommuner, liksom på flera listor till regioner och olika valkretsar till riksdagen och sa till Syre att valresultatet fick avgöra hans framtida hemkommun.

Han lämnade sedan samtycke till att vara valbar i fyra kommuner varav en av dem var just Botkyrka.
Även om han inte bodde där, och det därför inte var klart om han kunde få sitta i kommunfullmäktige.
Men nu har han flyttat dit.

– Sedan den 10 september är jag folkbokförd och bor i Botkyrka. Jag har pratat med valmyndigheten som bekräftar att man måste vara skriven senast valdagen för att kunna ta plats, säger Mikail Yüksel.

Så nu när vi pratar i telefon så är du i Botkyrka?

– Ja, precis. Jag befinner mig där.

Jag ställer en sportfråga: Hur känns det?

– Botkyrka är ganska bekant för mig. Jag har ett stort nätverk här, det finns många jag känner och jag har varit här många gånger tidigare så det känns bra.

Vilka frågor kommer ni att driva i Botkyrka kommun? 

– Det kommer kretsa mycket kring skolan, arbetslösheten och kriminalitet. Botkyrka har utmaningar som liknar storstäder och andra förorter där omkring.

Ni verkar att få något av en vågmästarroll i fullmäktige. Hur ser du på det?

– Just nu har vi en vågmästarroll enligt mandatfördelningen. Jag är positiv till att prata med alla partier som delar våra värderingar. För oss går Botkyrkas bästa före allt just nu. Jag tycker om att föra en dialog och är öppen för att föra en dialog med alla.

Överklagar valet i två kommuner

Mikail Yüksel anser att valet inte har skötts korrekt och berättar att de kommer att överklaga valet i både Göteborg och Malmö.

– Där har vi tyvärr haft incidenter där man inte har placerat ut våra valsedlar trots att de fanns i vallokalerna, man har misslett väljarna och sagt att man inte kan rösta på oss för att vi inte ställer upp i kommunvalet eller man har sagt att man inte kan rösta på oss för att det saknas valsedlar trots att man kan använda blanka valsedlar och skriva vårt partis namn på, säger Mikail Yüksel.

–  Tittar man särskilt på Malmö så ser vi att vi har missat att komma in med bara 300 röster och det är inte OK tycker jag.

I Malmö fick Partiet Nyans 2,88 procent, vilket gjorde att de missade målet med liten marginal eftersom den kommunen är uppdelad i två valkretsar och gränsen för att komma in i fullmäktige då blir 3 procent.

Enligt Mikail Yüksel fick de 2,93 procent vilket skulle innebära att marginalen de missade med är ännu mindre.

Partiet hade planerat att även överklaga valet i Botkyrka efter det att det gått ut information om att inte placera ut deras valsedlar där, men när de nu kom in i kommunfullmäktige kommer de inte att överklaga.

Läs mer:

Partiet Nyans invalda i två kommuner

Nyans och tidigare valchef kräver omval

Partiet Nyans näst största parti i Rosengård

Partiet Nyans: ”Det har blivit en häxjakt på oss”

Valet avgör hemkommun för partiledaren