Radar · Politik

Partiet Nyans näst största parti i Rosengård

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel och Anwar Al Saleh, första kandidat i Malmö, delade ut valmaterial på Rosengård dagen innan valet.

Partiet Nyans, som för första gången ställde upp i det svenska valet hade siktet inställt på att ta tolv procent av rösterna i Malmö. I valdistriktet Rosengård centrum blev man näst största parti efter Socialdemokraterna med hela 30,9 procent, men i Malmö som helhet ligger man när cirka hälften av rösterna är räknade kring tre procent totalt.

Det kan bli tillräckligt med röster för att ta plats i Malmös kommunfullmäktige om riksdagsvalet avspeglar valet till kommunfullmäktige, men långt ifrån en plats i riksdagen, där endast partier som får minst fyra procent av rösterna i riksdagsvalet får plats. Undantaget är just om ett parti lyckas ta tolv procent eller mer i en enskild valkrets. Det har dock aldrig tidigare inträffat.

Resultatet från kommunvalet i Rosengård centrum
Resultatet från kommunvalet i Rosengård centrum. Grafik från Valmyndigheten.

Det finns partier som varit relativt nära. Ett exempel är Kristdemokraterna 1988 (då hette partiet KDS) som fick drygt tio procent av rösterna i Jönköping. I valet 2002 lyckades Norrbottenspartiet få drygt nio procent av rösterna i Norrbotten och så sent som 2014 röstade drygt sju procent i Stockholms kommun på Feministiskt initiativ.