Radar · Politik

Partiet Nyans: ”Det har blivit en häxjakt på oss”

I dag har inte alla Nyans kandidater lämnat samtycke till att de kandiderar i valet, men partiledaren Mikail Yüksel garanterar att alla kommer vara valbara.

Av partiet Nyans 84 kandidater är bara fem faktiskt valbara. Partiledaren Mikail Yüksel lovar att alla kommer vara godkända till valdagen.
– Absolut, vi hade inte lagt pengar på att trycka valsedlar på kandidater som inte kan bli valda, säger han.

Partiet Nyans grundades 2019 av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel. De beskriver sig som “hela Sveriges parti” som är öppet för alla oavsett bakgrund, religion och etnicitet.

Målet i valet 2022 är att komma in i kommunfullmäktige i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö, någon eller några regionfullmäktige samt i riksdagen.

På sin hemsida presenterar partiet listor med 84 personer som kandiderar i valet. Men bara fem av dem är i nuläget valbara, vilket Svenska Dagbladet var först med att uppmärksamma.

Eftersom Nyans använder sig av öppna listor måste kandidaterna anmäla samtycke till att de ställer upp i valet och enligt Valmyndigheten har bara fem av kandidaterna gjort detta hittills.

De namn som för tillfället är valbara är partiledaren Mikail Yüksel och kandidater i Landskrona, Uppsala, Malmö och Upplands Väsby, uppger Svenska Dagbladet.

Den som vill kandidera på öppna listor har fram till den 9 september att anmäla sin kandidatur till Valmyndigheten.

Fler kandidater och kommuner

Mikail Yüksel säger till Syre att han inte är oroad, och att alla kandidater kommer att ha lämnat sitt samtycke i tid.

– Jag har försökt förklara snällt varför det har dröjt så länge. Vi har haft andra prioriteringar och vi har tid på oss fram till den 9 september, säger Mikail Yüksel och fortsätter:

– Man försöker göra ett drama av det hela, jag förstår inte vad tanken är med det. Det har blivit en häxjakt på oss.

Mikail Yüksel berättar att alla samtyckesblanketter är på väg in, och att i Stockholm och Västra Götaland borde de vara inne de närmaste dagarna.

Enligt honom har partiet fått flera kandidater och ställer upp i ytterligare tre kommuner: Trollhättan, Växjö och Åmål. Man har dessutom tryckt upp valsedlar till de kommuner där partiet kandiderar.

Så kandidaterna kommer att ha lämnat in sitt samtycke i tid, och väljarna kommer att kunna rösta på dem?

– Absolut, vi hade inte lagt pengar på att trycka valsedlar på kandidater som inte kan bli valda, säger Mikail Yüksel.

Mikail Yüksel är hoppfull och räknar med att partiet kommer in i åtminstone ett par kommuner.

– Definitivt, jag är mer hoppfull nu efter att ha varit på besök i Stockholm. Jag har varit där i två veckor och kampanjat. Jag känner ett väldigt starkt stöd, många känner till partiet Nyans och många kommer fram och visar sitt stöd och vi har haft kontakt med flera föreningar där som ger fullt stöd till partiet Nyans.

Kommer partiet, och därmed du, in i riksdagen?

– Vi kommer att komma in via Malmö och det kan bli en överraskning i Stockholm.

Läs mer:

Valet avgör hemkommun för partiledaren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV