Zoom

SD-toppar i rasistiskt drev mot Centerns partiledarkandidat

Centerpartiets valberedningen presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet vid en pressträff på Centerpartiets partikansli.

Sverigedemokraternas mediekanal Riks, till SD-närstående medier, nazistiska organisationer och liberala politiker – gemensamt rasar de mot Centerns nominerade partiledares etnicitet eller religion. ”Skallturken Muharren Demirok föreslås bli nya C-ledare”, skriver Samnytt. Sajtens bevakning ges spridning av toppolitiker i SD.

På onsdagen föreslog Centerpartiets valberedningen Muharrem Demirok som sin kandidat för att ta över partiledarposten efter Annie Lööf.

”’Skallturken’ Muharrem Demirok föreslås bli ny C-ledare”, rapporterar sajten Samnytt som profileras av den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD).

SD-topparna sprider rasismen

Tobias Andersson (SD) sprider Samnytts rapportering
Tobias Andersson (SD) sprider Samnytts rapportering.

En som tagit del av Samnytts bevakning om den nominerade centerledaren är ordföranden i näringsutskottet Tobias Andersson (SD): ”haha va? Centerpartiets valberedning vill verkligen inte partiet väl”, skriver han.

Sverigedemokraternas partiideolog Mattias Karlsson skriver på Twitter: ”Är Centerpartiets (sannolikt) nya partiledare rasist? Jag tycker det.” Inlägget delas vidare av justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD).

Jimmie Åkessons högra hand Mattias Karlsson använder raderat tweet
Jimmie Åkessons högra hand Mattias Karlsson använder raderat tweet

Det narrativ som drivs om att Demirok skulle vara rasist som Mattias Karlsson påstår bygger på ett borttaget Twitterinlägg från 2021. Demirok kommenterade tweeten redan 2021. Något som Mattias Karlsson inte nämner.

Demirok kommenterade och tog bort sitt Twitterinlägg redan 2021,
Demirok kommenterade och tog bort sitt Twitterinlägg redan 2021,

Drev i högerextrema medier

Drevet på högerextrema och högerpopulistiska plattformar, som amplifieras av bland andra SD-politiker, bygger på två rasistiska teser. Den ena är att Muharren Demiroks lojalitet mot Sverige kan ifrågasättas på grund av hans turkiska bakgrund, den andra att han beskriver sig som kulturell muslim.

Det handlar om traditionella rasistiska föreställningar om att minoriteter drivs av ett hat mot vita och att Demirok, genom att vara muslim, drivs av en dold agenda och inte verkar för Sveriges bästa.

Den rasistiska världsbilden präglar mycket av Sverigedemokraternas politik. Den rasism som Sverigedemokraterna betraktar som problematisk är minoriteters påstådda rasism mot majoritetssamhället.

Idén om att majoritetssamhället är utsatt och offer för minoriteter har en lång historia inom extremhögern och är fortfarande central för Sverigedemokraterna, vars företrädare regelbundet lägger politiska förslag om att bekämpa vad de kallar ”svenskfientligheten”.

Att peka ut minoriteter som illojala är också det centralt inom extremhögern och högerextrema konspirationsteorier, så väl antimuslimska som antisemitiska. Även minoriteters röster vid val ifrågasätts ofta och tillskrivs mindre betydelse, då minoritetspersoner förväntas följa en kollektiv agenda.

Rasistisk nidbild som sprids i flera högerextrema trådar på Twitter
Rasistisk nidbild som sprids i flera högerextrema trådar på Twitter.

Driver C-politik – misstänkliggörs som muslim

För att legitimera de rasistiska stereotyperna mot Demirok får han kritik för att han driver klassisk centerpolitik. De politiska ställningstagandena blir misstänkliggjorda på grund av Demiroks etnicitet.

Att Demirok inte drivit på ett förbud mot böneutrop, vilket inte heller Centerpartiet har gjort, och att han liksom Centerpartiet inte vill förbjuda moskéer, används som belägg för att Demirok är illojal och har en muslimsk agenda.

 Dick Erixon ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas mediekanaler Samtiden och Riks deltar i drevet mot Demirok
 Dick Erixon ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas mediekanaler Samtiden och Riks deltar i drevet mot Demirok.

”Det blir ett parti för de som gillar grön färg. Grön färg har ju i Sverige stått för naturen. Men grön färg i Mellanöstern står ju för islam”, säger ansvarige utgivare Dick Erixon i Sverigedemokraternas mediekanal Riks.

”Anti-vit politik”, är vinjetten på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt.

”Muharrem Demirok tycker äldre, vita män ska hålla käften – föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet”, skriver nazistsajten.

Den högerextrema sajten Fria tiders rubrik: ”Tilltänkte C-ledarens hat mot svenskar”

Men det är inte bara Sverigedemokraterna, rasistiska alternativmedier och nazistiska organisationer som gett sig in i det rasistiska drevet mot Demirok.

Riksdagsledamoten för Liberalerna och vice ordförande i kulturutskottet, Robert Hannah, betonar Demiroks religion:

Robert Hannah skriver till Syre att han velat ”påtala att det är ologisk att som muslim var medlem i en kyrka.” och att det ”varken är rasistiskt eller baserat på etnicitet”.

Den högerpopulistiska sajten Ledarsidorna pekar ut Demirok som ett säkerhetshot och det insinueras att Demirok skulle ha lojalitet till Turkiet. Anledningen är att Demiroks föräldrar uppges komma från en stad där det turkiska regeringspartiet har starkt stöd:

”Demiroks familj, inklusive föräldrar, kommer från staden Kulu i Konya-provinsen. Denna provins domineras politiskt av det turkiska regeringsbärande partiet AKP. I själva staden Kulu, Demiroks föräldrars hemstad, kontrollerar AKP det lokala parlamentet samt borgmästarämbetet sedan partiet grundades.”

Ledarsidornas artikel är bildsatt med ett montage av den turkiska flaggan och en bild på Muharrem Demirok.

Den kristna tidningen Världen idag har satt rubriken ”Muslimske Demirok föreslås leda C – kristen politiker avfärdas av CUF”.

Den avgående partiledaren för Centerpartiet Annie Lööf har även hon utsatts för högerextrema drev.

Texten uppdaterades 230113. Texten är uppdaterad med Robert Hannahs kommentar.

Läs mer

SD-topparna i hatdrev mot uthängd lärare

Här sitter Elsa Widding (SD) med antisemiter och rasideologer

Antisemitiskt drev efter Söders attack mot Silberstein

SD-kandidat på högerextrem valvaka

SD-politiker vill se restriktioner mot pride: ”Destruktiv livsstil”