Zoom

Här sitter Elsa Widding (SD) med antisemiter och rasideologer

Elsa Widding (SD) i frågepanel med en rad högerextrema profiler på en högerextrem konferens 2019.

Sverigedemokraternas nya stjärnskott Elsa Widding talade innan riksdagsinträdet på högerextrema och konspirationsteoretiska konferenser. Där stod hon sida vid sida med rasideologer, antisemiter och högerextrema profiler.

Nyligen valdes Elsa Widding in i riksdagen för Sverigedemokraterna. Sedan riksdagsinträdet har hon uppmärksammats för utspel i riksdagskammaren om att det inte finns vetenskapligt stöd för en klimatkris och hon har uppmanat Sverige att ”hjälpa fattiga länder att finansiera kolkraft”.

Utspelet i riksdagen fick mycket kritik, men i flera högerextrema alternativ-medier hyllades hon som en stjärna.

Känd i den klimatskeptiska miljön

Innan Elsa Widding fick Sveriges riksdag som plattform verkade hon i den organiserade miljö som ifrågasätter och förnekar klimatkrisen. Hon har bland annat skrivit under upprop till FN tillsammans med flera kända klimatförnekare om att det inte finns någon klimatkris.

– Det är samma namn som dyker upp i princip hela tiden i den här miljön. I den är Widding ett känt namn. Elsa Widding är i dag i en internationell gemenskap där huvudbudskapet går ut på att FN:s klimatpanel IPCC är politiskt korrupt. Man har från att helt ha förnekat klimatuppvärmningen nu medgett att det sker en viss uppvärmning, men man tonar ned eller förnekar riskerna med den, säger Maths Nilsson.

– Tittar man på vilka Widding omger sig med och vilka hon hänvisar till så är det personer i den klimatskeptiska miljön, fortsätter han.

Maths Nilsson har länge granskat kilmatförnekandet på sin hemsida och har skrivit boken ”Spelet om klimatet”. Han har inte minst följt Elsa Widding i det arbetet.

Sida vid sida med högerextremister

Elsa Widding har hittat en publik i den svenska ytterhögern och i konspirationsteoretiska miljöer. Hon har varit gäst på Sverigedemokraternas mediekanal Riks, men även deltagit på högerextrema konferenser för att sprida sitt budskap.

Under 2019 anordnade den konspirationsteoretiska och högerextrema sajten Swebbtv två konferenser som Widding deltog på.

Widding kom upp på scen efter att rasideologen och den antisemitiska konspirationsteoretikern Karl-Olov Arnstberg hållit en föreläsning på Swebbtvs höstkonferens i oktober 2019

På sin blogg skriver Arnstberg om ”icke-vita rasernas intrång på vita territorium”. Han har hävdat att judiska intellektuella har en ”dold agenda” att ”en gång för alla rasera den västerländska vita elitens hegemoni.”

EIsa Widding tonade i sitt föredrag ”Barnen och vetenskapen” ned människans påverkan på klimatet. Hon hävdade att det inte finns något akut klimathot och att det pågår en ”klimatalarmism”.

”Varför denna panik? Varför fortsätter vi inte att forska och ta reda på mer och ger ett något justerat uppdrag till IPCC att föra in den andra forskningen. Den som inte är så politisk istället för att bara rusa iväg och skrämma en hel värld och göra fullständigt meningslösa saker”, hävdade Widding.

Företrädare från Alternativ för Sverige

Lennart Matikainen håller tal på kampanjmöte för Alternativ för Sverige utanför Sveriges riksdag
Lennart Matikainen håller tal på kampanjmöte för Alternativ för Sverige utanför Sveriges riksdag.

På konferensen medverkade även Lennart Matikainen från högerextrema Alternativ för Sverige. Även de profilerade högerextremisterna Katerina Janouch och Ingrid Carlqvist deltog, samt klimatförnekaren och konspirationsteoretikern Lars Bern.

Ingrid Carlqvist menade att Sverige måste återgå till ett ”etniskt homogent” land och spred den högerextrema myten om ”folkutbytet”. Lars Bern hade ett konspirationsteoretiskt föredrag om ”globalisternas 8-stegsprogram”.

Bern hävdade bland annat att ”klimatalarmismen” skapats för att skrämma människor till underkastelse. Målet är att ”rasera alla nationella gränser”.

Konferensen avslutades med att Elsa Widding satt sida vid sida med konferensföreläsarna på en frågestund.

Sammanhanget som Elsa Widding närvarade vid var inte nytt för henne. Bara månader tidigare i maj hade hon medverkat på ytterligare en konferens anordnad av Swebbtv. Många av deltagarna var desamma, bland dem Arnstberg, Janouch och Carlqvist. Den gången höll Widding ett föredrag under rubriken ”Hur kan vi stoppa skrämselpropagandan kring klimatet?”

Förutom Elsa Widdings deltagande på högerextrema konferenser har hon varit en flitig gäst i videoinslag på Swebbtv.

Konspiratorisk rörelse

Maths Nilsson säger att den klimatskeptiska eller klimatförnekande miljön i regel är konspirationsteoretisk. I den högerextrema miljön har klimatfrågan inkorporerats i klassiska antisemitiska myter.

– Man behöver inte spendera många minuter i den här miljöns forum för att inse att det förekommer konspirationsteorier. Det går inte att förstå miljön utan den politiska dimensionen i den. Det är olika nivåer av konspirationsteorier som förekommer. Det hävdades tidigare att IPCC vill sprida världskommunism, säger han.

– När Greta Thunberg blev uppmärksammad så gav sig många högernationalistiska grupper in i frågan. Det var också då man kunde se att Swebbtv började rapportera mer om det här och där talas mer om de så kallade globalisterna. Både Rothschild, Rockefeller och Soros pekas ofta ut som de som ligger bakom en stor konspiration. Miljörörelsen är förutom invandring och massmedier ytterligare ett ben i deras krig mot etablissemanget, fortsätter han.

Maths Nilsson säger att de så kallat klimatskeptiska eller klimatförnekande miljöerna rör sig sömlöst med ytterhögern.

– Jag har inte hört Widding själv uttrycka åsikter om invandring och feminism och sådant. Men det verkar vara väldigt sömlöst mellan de här olika miljöerna. De hänvisar ofta till varandra, säger Nilsson.

Syre har tidigare uppmärksammat hur flera alternativmedier, som Nya dagbladet och Swebbtv, återkommande kopplar internationella samarbeten för att motverka klimatkrisen som en del av en övergripande världskonspiration.

Kometkarriär i SD

Widding i klimatdebatt i riksdagen
Widding i klimatdebatt i riksdagen. Foto: skärmdump Riksdagen

Elsa Widding har gjort kometkarriär i Sverigedemokraterna. Hon presenterades strax innan valet som Sverigedemokraternas särskilda utredare för ”Sveriges framtida energisystem” och placerades på Sveriges riksdagslista som tolfte namn.

Att Sverigedemokraterna tagit Elsa Widding till sig ser Maths Nilsson som ett tydligt ställningstagande i klimatfrågan. Nilsson säger även att den klimatskeptiska och klimatförnekande miljön i huvudsak förenas i en retorik mot det som de uppfattar som etablissemanget och miljörörelsen.

– Jag är inte det minsta förvånad att hon hamnade hos Sverigedemokraterna. SD:s ledning är självklart medvetna om hennes ståndpunkter i klimatfrågan. Den enda anledningen till att hon fick plats nummer tolv på deras riksdagslista kan bara vara att hon ska framföra den här typen av påståenden. Sverigedemokraterna vill attrahera väljare med de här åsikterna, säger Nilsson.

Sverigedemokraterna har gjort flera utspel som går i linje med Widdings påståenden om ”klimatalarmism”. I dagarna hävdade partiledare Jimmie Åkesson (SD) att den globala uppvärmingen inte är en ”kris i nuläget”. Sverigedemokraterna klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen sa till Syre att 2,5 graders uppvärmning inte vore en katastrof. Ett påstående som går emot forskningen.

Syre har sökt Elsa Widding för en kommentar.

Läs mer:

Klimatforskare om SD-utspel: Löjeväckande

SD: ”Ingen katastrof med 2,5 graders uppvärmning

Gröna studenter på pronazistisk sajt – ”rutinerna brast”