Zoom

Gröna studenter på pronazistisk sajt – ”rutinerna brast”

Genrebild Miljöpartiet.

Strax inför valet publicerade den pronazistiska sajten Nya Dagbladet en debattartikel från Gröna studenter. Gröna studenter beklagar publiceringen och uppger att de ändrat rutiner. Syre kan även visa att Nya Dagbladet i flera år publicerade texter från Miljömagasinet mot deras vilja.

– Varken styrelsen eller redaktionen kände till att Nya dagbladet publicerade våra artiklar. När vi fick reda på det kontaktade vi dem och sa till dem att de inte får publicera våra texter. Ingen i vår tidningen ville bli republicerad hos dem, säger Peter Eller, ställföreträdande ansvarig utgivare på Miljömagasinet.

Det var den 6 september, inför valet, som den högerextrema och konspirationsteoretiska sajten Nya Dagbladet publicerade debattartikeln från Gröna studenter: ”Vad handlar valet om egentligen”.

I artikeln argumenteras för att ”säkerhetspolitik är klimatpolitik”. Att en konsekvens av miljöförstöringen är ”massmigration” som kommer leda till oroligheter och ”utnyttjas av auktoritära länder för att destabilisera vår del av världen”.

Insändaren är undertecknad av bland andra Gröna studenter språkrör Felicia Olsson och Sigurður Andersson.

Till Syre skriver Felicia Olsson att de verkligen beklagar att deras debattartikel hamnade hos Nya Dagbladet.

”Texten skickades ut brett av en hjälpsam men oerfaren medlem, utan förankring med oss som undertecknar. Medlemmen i fråga hade inte koll på vad det här var för tidskrift. Vi har försökt få dem att ta ner artikeln, men de har vägrat. Efter detta misstag har vi förtydligat rutinerna för insändare och debattartiklar för alla aktiva medlemmar.”

Vit makt-veteran bakom tidningen

Nya Dagbladet grundades 2012. Sedan 2013 har sajten drivits av den tidigare nationaldemokraten Markus Andersson, som är chefredaktör och ansvarig utgivare. Sajten har sedan starten präglats öppen antisemitism, konspirationism, rasideologi och pronazism.

Bland annat har den ledande svenska förintelseförnekaren Lars Adelskogh publicerat rent förintelseförnekande artiklar på sajten. Tidningen har gått ut till försvar för den ökända förintelseförnekaren och rasideologen David Duke som tidigare varit ledare i Ku klux klan.

Chefredaktören Marcus Andersson förnekar själv Förintelsen i en ledare i tidningen från 2020.

”…falska mijonmordsanklagelser” skriver Andersson i en text som bland annat angriper förintelseöverlevandes vittnesmål.

”Få knappast några, vågar påtala ohållbarheterna i den officiella berättelsen om den förintelse som vi idag talar om i singular och skriver med ett stort F”, skriver Andersson.

Den judiska världskonspirationen

Med antisemitismen som en röd tråd sprider Nya Dagbladets en rad konspirationsteorier. Huvudbudskapet bygger på en rasistisk världsbild där olika etniciteter ska hållas isär, eller som tidningen skriver ”harmonisk separation”.

Andersson beskriver mångkultur som en form av ”folkmord”. En gigantisk världskonspiration målas upp i tidningen som fiende till ”folken” och dess ”särarter”. I olika artiklar har fienden olika benämningar som ”eliten” ”globalister” eller ”judiska intressegrupper”. Begrepp vanliga i klassiska antisemitiska föreställningar som inte minst propagerades i Nazityskland.

”Judiska intressegrupper har varit och är fortfarande den mest drivande kraften bakom förvandlingen av västerländska samhällen till mångkulturella och mångetniska samhällen”, skriver Nya Dagbladet i en analys inför årets val.

Stöder Nordiska motståndsrörelsen

I artikeln argumenterar Nya Dagbladet för att nationalister ska rösta på nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det högerextrema Alternativ för Sverige anses inte tillräckligt radikalt.

”Om AfS inte har för avsikt att återskapa ett svenskt Sverige, avskaffa den judiska lobbyns inflytande (…)  varför ska hederliga nationalister överväga att rösta på AfS när de kan rösta på NMR? NMR må ha sina brister och delar av deras politik kan kritiseras. Associationerna till Tredje riket och den något amerikaniserade versionen av nationalism är i undertecknads personliga tycke olyckliga, men deras grundläggande mål, däribland att inte kompromissa kring frågan om de nordiska folkens överlevnad och kamp mot judisk rasism, har visat sig vara konsekventa och allvarligt menade.”

Kremlpropaganda

Strax efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fick läsarna en utläggning av konspirationsteoretikern och högerextremisten Lars Bern:

”Mycket förenklat rör det pågående kalla kriget sig om en kamp mellan den nationalism som präglar flertalet av världens länder och västvärldens globalism.”

Resonemanget är som hämtat från Kreml och dess rättfärdigande av kriget och dess inhemska propaganda. Bern går vidare in på att denna destruktiva ”världsomspännande makt” släpptes fri efter andra världskriget.

”Globalismen eller den västliga hegemonin handlar om den världsomspännande makt som likt en stor bläckfisk utövas av några hundra globala megaföretag och den hyperförmögna oligarki som är deras huvudägare. Dessa har efter WWII samlat på sig enorma ekonomiska resurser och kan med dem utöva den verkliga makten i västvärlden.”

Stora kriser i världen beskrivs regelbundet på Nya Dagbladet som en del av en destruktiv agenda. Folket förtrycks av allt från internationella samarbeten för klimatet, planerade energikriser, covid-vaccin, manipulerad mat och 5-g nätverk.

Vänder sig till miljörörelsen

Greta Thunberg beskrivs som en ”klimatalarmist” och SMHI anklagas för att elda på ”klimathets”, global uppvärmning sätts regelbundet inom citationstecken i tidningen och beskrivs som ett ”politiskt styrt narrativ”. Samtidigt försöker sajten aktivt locka till sig miljörörelsen. Miljö presenteras som ett huvudämne i tidningens bevakning.

Mellan 2013 fram till 2018 återpublicerade Nya Dagbladet artiklar från Miljömagasinet. Nya Dagbladet hävdar i en artikel i februari 2018 att ett samarbete mellan tidningarna avbrutits. Än idag publiceras texter av en tidigare ledarskribent från Miljömagasinet på Nya dagbladet på sajten.

”De stal våra texter”

Att något samarbete existerat är något som Peter Eller, ställföreträdande ansvarig utgivare på Miljömagasinet dementerar. Han säger till Syre att Nya Dagbladet försökt vinna legitimitet genom att helt enkelt stjäla deras artiklar.

– Genom att ta in våra texter så kunde de låtsas som de inte var några nazister eller rasister. Går man igenom deras texter så framstår det mycket tydligt att de har den inriktningen, säger Eller.

Eller säger att varken han eller någon i styrelsen ingått något som helst samarbete med Nya dagbladet. När det kom till deras kännedom att Nya Dagbladet använde deras texter säger Eller att han agerade direkt.

– Personalen upptäckte att mellan 300 till 500 texter blivit publicerade utan att redaktionen eller författarna någonsin kände till det, inklusive mig och andra i styrelsen. De har tagit texterna. Samma dag som jag fick texterna i min hand så agerade jag. Vi satte omedelbart ned foten.

– Både personalen och styrelsen har sagt till Nya dagbladet att de inte får publicera våra texter. Det framfördes också att de skulle plocka bort våra texter. Efter ett tag gjorde de också det.

Men texter finns ju fortfarande kvar?

– Finns vi där nu? Det är ju stöld. De försöker öka sin trovärdighet med Miljömagasinet och dölja sin högerextremism, men deras grundare har varit medlem i ultrahögern och Nationaldemokraterna. Jag kommer att ta upp det här med styrelsen och redaktionen och vi måste hantera detta igen, säger Eller.

Peter Eller uppger att det varit olustigt både för redaktionen och honom att ha med Nya Dagbladet att göra.

– Jag har sedan detta uppdagades pekats ut som att jag förföljt människor med deras värdegrund. Jag har velat skydda tidningen från idioti. De här krafterna finns i hela samhället och tyvärr även i miljörörelsen, fortsätter han.

Syre har förgäves försökt nå Marcus Andersson på Nya Dagbladet för en kommentar.