Zoom

SD-politiker vill se restriktioner mot pride: ”Destruktiv livsstil”

 SD-politikern och chefredaktören Simon O Pettersson kallar samkönade äktenskap något "väsensskilt" och menar att homosexualitet inte "problematiseras" Foto: Kollage.

Uppsalapolitikern Simon O Pettersson (SD) vill se restriktioner mot pride och skriver på sin sajt Insikt24 att den ”homosexuella livsstilen” som han kallar destruktiv ”måste diskuteras”. Uttalandet kommer i kölvattnet av rapporteringen om apkoppor.
– Retoriken leder till diskriminering, säger RFSL Ungdom.

SD-politikern och chefredaktören Simon O Pettersson i Uppsala skrev nyligen en ledare på sin sajt Insikt24 där han vill ”problematisera” vad han kallar den ”homosexuella livsstilen”. Petterson gör också en koppling till rapporteringen om apkoppor.

– Tyvärr så ser vi att det är många som använder spridningen av den här sjukdomen som en ytterligare motivering, en ytterligare anledning till att försöka reducera våra rättigheter och ytterst att nedmontera vår existens som hbtqi-personer, säger Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom.

”Något väsensskilt”

Insikt24 är en högerextrem nyhetssajt som ingår i samma koncern som uthängningssajten Exakt24. Simon O Pettersson är förutom politiker för Sverigedemokraterna Uppsala även chefredaktör för sajten.

Det var förra veckan som han publicerade en ledare med rubriken ”Den homosexuella livsstilen måste diskuteras”

”Bör vi hylla den homosexuella livsstilen? Är det något positivt att inte vara förmögen till att ha en vanlig relation med det motsatta könet? Frågan måste i alla fall kunna ställas”, skriver Pettersson och menar att de som ”väljer” en homorelation har valt en ”helt annan livsstil”.

”Det blir därför också vilseledande att tala om äktenskap eller familj i homosammanhanget, då det rör sig om något helt väsensskilt”, fortsätter han.

I en podd på Insikt24 menar en gäst att vaccinering mot apkoppsviruset ställer en ”mycket intressant etisk eller moralisk fråga”:

”Genom att vaccinera mot det säger statsmakten samtidigt att det är ok, fortsätt, nu ska vi se till att ni inte blir sjuka av det”, menar han.

Pettersson instämmer i podden:

”Nej det finns ingen vilja att problematisera livsstilen bakom, man agerar snarare på symptomen”.

”Är det verkligen rimligt att vi har en grupp människor som har så destruktiv livsstil och att den hyllas av etablissemanget. Att man ger den så mycket positiv uppmärksamhet, att alla partiledare ska gå i pride. Det finns ju väldigt lite problematisering av homosexuella och hur de lever helt enkelt”.

Förespråkar pride-restriktioner

Till Syre säger Pettersson att han vill se ”restriktioner mot pride”.

– Det skulle vara en enkel grej, med covid kunde man ju ta till hur hårda restriktioner som helst. Det skulle vara en enkel grej att ha restriktioner mot pride i det här läget.

Vad tycker du generellt om pride?

– Jag är generellt kritisk till Pride för att de förespråkar en kulturradikal inställning till sexualitet.

Använder du apkopporna som ett skäl, när du egentligen har en annan tanke bakom? Att det egentligen handlar om att du inte gillar pride.

– Det är två olika frågor. Apkoppor är aktuellt, man kan inte diskutera allt i samma text. Detta är en begränsad poäng utifrån apkoppsviruset. Sedan kan man i andra sammanhang diskutera Pride.

FN varnar för stigmatisering

12 186 person har diagnostiserats med apkoppor i EU/EAA-området enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. 98 procent av fallen har drabbat män som har sex med män. Samtidigt betonar Världshälsoorganisationen att viruset kan smitta alla oavsett sexuell läggning.

”Det är en tillfällighet att det började där och spreds i de grupperna”, säger Victor Westergren vid Venhälsan i Stockholm till TT.

FN har varnat för homofobiska och rasistiska stereotyper i rapporteringen, och beskriver det som ett hot mot sjukdomsbekämpningen.

”Erfarenhet visar att en stigmatiserande retorik snabbt kan ogiltigförklara evidensbaserade åtgärder genom att skapa rädsla och driva bort människor från sjukvården, försvåra identifiering och leda till ineffektiva och bestraffande åtgärder, skriver FN:s samlade program för Aidsbekämpning, UNAIDS, i ett pressmeddelande.

”SD tar kampen mot våra friheter”

Elias Fjellander, förbundsorsordförande för RFSL Ungdom Foto: Press
Elias Fjellander, förbundsorsordförande för RFSL Ungdom Foto: Press

Även RFSL Ungdom varnar för den typ av retorik som Simon O Pettersson ger uttryck för.

–  Vi vet att den här typen av retorik leder till splittring, polarisering och att den leder till diskriminering. Den leder att en grupp som redan är extra sårbar och extra utsatt får det ännu sämre, säger Elias Fjellander, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

Fjellander konstaterar att Simon O Pettersons utspel inte är speciellt unikt för sverigedemokrater.

– Sverigedemokraterna är det parti i Sverige som varje dag tar kampen, inte för att hissa pride-flaggan, inte för att säkra folks mänskliga rättigheter och friheter, utan för att hala regnbågsflaggan. Motarbeta att RFSL och RFSU ska få vara i skolor och motarbeta stöd till transjourer till exempel.

– Vi har ett parti i Sveriges riksdag som ena stunden uttrycker sig på ett sätt som att de vill värna hbtqi-personer och skydda dem från andra minoritetsgrupper. Man ställer grupper mot varandra. Samtidigt bedriver man en politik som är grovt destruktiv och förödande för oss, för våra avdelningar runt om i landet och för hbtqi-personer i vårt land, fortsätter han.

Fjellander tar upp RFSU och Acta publicas rapport Attacker och tystnad. I rapporten granskas hur partierna agerat i kommuner och regioner kopplat till sexualpolitiska frågor under 2019. Sverigedemokraterna sticker ut som både mest aktiva i dessa frågor och som ett parti som regelbundet försöker få inflytande över sexualundervisningen i skolan och dra tillbaka offentliga bidrag till hbtq-organisationer. Partiet försöker också stoppa kommuner från att använda regnbågsflaggan. Något som partiet lyckats få igenom i Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg

”I frågor som slöjförbud, aborter och genuspedagogik i förskolan är Sverigedemokraterna i det närmaste helt dominerande när det gäller lokal politisk aktivitet”, slår rapporten fast.

Motsätter sig hbtq-rättigheter i EU

Sverigedemokraterna har också uppmärksammats för sin politik i Europaparlamentet. Partiet har lagt ned sina röster när unionen fördömt diskriminerande lagar riktade mot hbtq-personer i Ungern och Polen. När EU röstade igenom en resolution om att regnsbågsfamiljer ska erkännas i hela EU och att samkönade äktenskap ska erkännas så lade Sverigedemokraterna återigen ned sina röster.

Sverigedemokraterna lade även ned sina röster när EU-parlamentet utropade unionen till en frihetszon för hbtq-personer förra året.

SD vill inte kommentera

Syre har sökt Sverigedemokraternas presstjänst för en kommentar om Simon O Petterson utan att få svar.

– En partiledning som inte agerar när företrädare för partiet beter sig på det här viset är en partiledning som också är delaktig i det. Det visar symboliskt att detta inte är en anledning till att man inte kan företräda partiet. Om man ska kolla på den sverigedemokratiska ledningen och dess riksdagsgrupp så är det ju inte så att de beter sig annorlunda, säger Elias Fjellander

– Det är ett parti som har en genomrutten hbtqi-politik. De vill inte förbättra våra levnadsvillkor utan verkar snarare för att nedmontera det demokratiska samtalet och steg för steg nedmontera våra mänskliga rättigheter.

Förnyat förtroende trots extremism

Sverigedemokraterna känner till Simon O Pettersons roll i Insikt24, en sajt som ägs av kända högerextremister. I mars beviljades sajten 4,7 miljoner kronor i driftstöd.

Tidningens mest profilerade skribent är Christian Peterson, politiker i Alternativ för Sverige. Syre har tidigare rapporterat om hur Christian Peterson på Exakt24, som ingår i koncernen, stått för en rad uthängningar och hans nära kontakter med sajter kopplade till den nazistiska miljön. På torsdagen rapporterade Expo att Christian Peterson nu åtalats för grovt förtal efter att han hängt ut en familj på Twitter.

Den lokala ordföranden i SD Uppland gick förra året ut i Uppsala nya tidning och berättade att han ser allvarligt på Simon O Petterssons roll i nyhetssajten och att partiet inlett en internutredning, något som senare dementerades av Sverigedemokraterna. Idag står Pettersson på Sverigedemokraternas valsedel för SD i Uppsala i både kommun- och regionval .

Läs mer:

Valet och hbtqi – så agerar riksdagspartierna

RFSL: Viktigare än någonsin att gå i paraden

Motstånd mot hbtq och kvinnors rättigheter mobiliserar extremhögern

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV