Radar · Utrikes

Motstånd mot hbtq och kvinnors rättigheter mobiliserar extremhögern

En kartläggning visar att den högerextrema organsationen Proud boys det senaste året koncentrerat sig på angrepp mot hbtq-event.

Amerikanska högerextrema Proud boys, som är i blickfånget för sin roll i stormningen av Kapitolium, har ägnat första halvan av året åt att störa hbtq-event och sammankomster för reproduktiva rättigheter.

Den högerextrema organisationen Proud boys blev världskända i valdebatten mellan Joe Biden och Donald Trump, när den dåvarande presidenten Trump tilltalade gruppen:

”Stå tillbaka och var redo.”

Idag är även 40 medlemmar i organisationen åtalade för stormningen av Kapitolium den 6 januari  2021. I amerikansk media beskrivs händelsen ofta som ett regelrätt uppror och representanthusets 6 januari-kommittés ordförande beskriver attacken som ett kuppförsök

Koncentrerar sig på att störa hbtq-event

Men Proud boys har inte upphört med sina aktiviteter efter 6 januari. Tvärtom har gruppen nästan växt till det dubbla i antal lokalavdelningar, från 43 stycken år 2020 till 72 år 2021.

Den amerikanska människorättsorganisationen Southern poverty law center, SPLC, som granskar den amerikanska extremhögern, rapporterar att gruppens fokus det senaste halvåret har varit aktioner mot evenemang kopplade till den feministiska och hbtq-rörelsen och i synnerhet mot transpersoner. Proud boys har motdemonstrerat eller trakasserat människor vid minst 28 event sedan årsskiftet.

Aktiviteterna eskalerade i juni då gruppen fokuserade på Pride-event. Den 26 juni samlades maskerade aktivister i Proud boys svartgula uniformer utanför ett bibliotek i Nevada, där drag queens höll en lässtund. De höll plakat som anklagade de närvarande för att antasta barn och skrek till föräldrar att de var ”sjuka”. En aktivist närmade sig byggnaden beväpnad och skapade panik bland åhörarna, bland dem barn.

I Texas genomfördes liknande aktioner mot ett bibliotek, en aktivist var öppet beväpnad med en pistol, samtidigt som andra aktivister hade militärutstyrsel och pepparsprej.

Ett bibliotek i Kalifornien stormades av Proud boys-anhängare som skrek homofobiska slagord. Den händelsen utreds som ett hatbrott. SPLC rapporterar att polisen har kritiserats i samband med Proud boys aktioner. Vid ett tillfälle ska de lämnat platsen och vid ett annat tillfälle ”fistbumpade” polisen med de högerextrema aktivisterna, enligt ögonvittnen.

Under demonstrationer mot Högsta domstolens beslut att upphäva aborter som federal rättighet har Proud boys dykt upp som motdemonstranter vid flera tillfällen och på flera orter. Organisationen har även hyllat attacker mot abortkliniker.

Momentum för kvinno- och hbtqfientlig politik

SPLC menar att motståndet mot hbtq och kvinnliga rättigheter inte kommer sig av en slump. Opinionen har ett momentum i USA med Högsta domstolens beslut om att abortförbud inte bryter mot konstitutionen och med en rad stater som förbjudit aborter. Domaren Clarence Thomas i Högsta domstolen har öppnat för att även se över om rätten till preventivmedel och rätten till samkönade äktenskap fortsatt ska skyddas av konstitutionen, rapporterar SPLC.

Det är inte bara i USA som extremhögern ökat sitt fokus på hbtq-personer och kvinnors rättigheter. En granskning genomförd av den brittiska antirasistiska människorättsorganisationen Hope not hate konstaterar att extremhögern i England och internationellt de senaste åren riktat in sig mot just dessa grupper.

”Transpersoner är nu det huvudsakliga målet för våldsamma högerextrema grupper. Några av de mest extrema fascistorganisationerna är också aggressivt transfobiska och i en del fall har de omvandlat sina idéer till handling” skriver Hope not hate.

Även i Sverige är i synnerhet Pride i fokus för högerextrema grupperingars utfall. Aktivister i Nordiska motståndsrörelsen har dömts för våldsamma attacker mot Pride. Från Sverigedemokratiska företrädare kommer regelbundet homofobiska utspel. I förarbetet till sin självbiografi Satis Polito skrev partiledaren Jimmie Åkesson att Jonas Gardell representerar ”böglobbyn” och ”de smaklösa figurerna i Prideparaden”.

Läs mer:

Transporterade sprängämnen till Washington DC för att stoppa Joe Biden

Läckt inspelning avslöjar Trumps strategi att strunta i valresultatet

Facebook ställs tills svars för abortcensur