Zoom

Läckt inspelning avslöjar Trumps strategi att strunta i valresultatet

I hittills okända inspelningar förklarar Trumps rådgivare att Donald Trump aldrig tänkt respektera valresultatet.

En inspelning från strax innan valet har läckt där Donald Trumps tidigare rådgivare och chefsstrateg Steve Bannon förklarar att Trumps strategi är att förklara sig som segrare vare sig han vinner valet eller inte. På måndagen ställs Bannon själv inför rätta för att ha vägrat vittna inför 6 januari-kommittén.

Den politiska strategen Steve Bannon anslöt sig till Donald Trumps administration som rådgivare och chefstrateg när Trump fick nyckeln till vita huset. Redan innan valet hade Bannon varit en viktig länk för att nå den amerikanska ytterhögern.

Bannon drev mediesajten Breitbart som han gjorde till en plattform för den rasistiska och extrema alternativhögern.

Inte ens ett år in i Trumps administration var Bannon tvungen att lämna. Vid den tiden spekulerades i att Trump tyckte att Bannon tog åt sig för mycket ära för vita husets politik. Bannon anklagades även för att läcka information till pressen.

Byggde allianser i Europa

Steve Bannon inledde istället ett projekt inför EU-valet 2019 att försöka bygga allianser mellan europeiska högerextrema och högerpopulistiska partier. Till en början såg det ut som att Bannon kunde hitta samarbetsmöjligheter med Ungerns premiärminister Viktor Orbán och den dåvarande italienska inrikesministern i Italien Matteo Salvini, partiledare för Lega.

Men projektet var dödfött och när EU-valet närmade sig tog flera partier avstånd från Bannons projekt, inklusive Sverigedemokraterna. Franska Nationell samling hade initialt visat ett större intresse för Bannons projekt, men på en presskonferens förklarade partiledaren Marine Le Pen att ”Bannon är amerikan” och ”det är bara vi som formar den politiska kraft som Europavalen kommer att ge oss”.

Inför rätta i USA

Länge hördes inte mycket från Steve Bannon, fram till förra året då representanthusets 6 januari-kommitté, som utreder stormningen av Kapitolium, kallade honom att vittna. Bannon vägrade och i november åtalades han för att trotsat kongressen.

Bannon har försökt skjuta upp rättegången, bland annat med motiveringen att domstolen skulle kunna påverkas av de offentliga utfrågningarna som just nu pågår i den amerikanska kongressen angående stormningen.

I dagarna meddelade Bannon dock att han visst kan tänka sig att vittna för 6 januari-kommittén, men domstolen har avfärdat hans önskemål om att skjuta på rättegången och på måndag ställs han inför rätta.

Samtidigt kommer uppgifter fram, både från 6 januari-kommitten och ett läckt samtal som Mother Jones publicerade på onsdagen, som visar att Donald Trump och Steve Bannon haft kontakt med varandra under Trumps valrörelse 2020 och fram till åtminstone stormningen av Kapitolium.

Mother Jones har fått tillgång till en bandinspelning från tre dagar innan presidentvalet. Steve Bannon ska ha träffat anhängare till den kinesiska miljardären och politikern Guo Wengui i exil, en person som Bannon tidigare hjälpt att lansera högerradikala hemsidor till stöd för Trump, rapporterar Mother Jones.

Trump kommer utropa seger

På inspelningen förklarade Steve Bannon hur Donald Trump skulle hantera valresultatet i USA.

”Det Trump kommer att göra är att utropa seger. Han kommer att utropa seger, men det betyder inte att han vunnit, han kommer bara säga att han är vinnaren”, säger Bannon i inspelningen.

Bannon förklarade även det amerikanska valsystemet och att republikaner är mer benägna att personligen rösta på valdagen, samtidigt som demokrater är mer benägna att poströsta. Detta innebär att de första valresultaten kommer visa bättre siffror för Trump och skapa ett narrativ att Trump är vinnaren.

”Trump kommer att utnyttja detta, det är vår strategi. Han kommer utropa sig till vinnare (…) så när du vaknar på onsdagsmorgonen kommer det vara en skitstorm. Du kommer se antifa, galna. Media, galna, domstolarna kommer bli galna. Trump kommer bara sitta där och retas och twittra.Du förlorade jag vann. Jag är kung”

Mother Jones rapporterar även att Bannon tillsammans med flera andra nära Trump ingick i en grupp som agerade rådgivare åt Donald Trump i hans försök att behålla makten.

"Helvetet släpps lös imorgon"

I 6 januari-kommittens presentationer över sin utredning av stormningen av Kapitolium har det framkommit att Donald Trump och Steve Bannon dagen innan stormningen haft två telefonsamtal med varandra.

Den 5 januari efter ett elva minuter långt samtal med Trump går Bannon ut i en podcast och säger:

”Helvetet kommer släppas lös imorgon. (…) Allt sammanstrålar och nu är vi, som man säger, vid angreppspunkten”.

Ett par veckor tidigare hade Donald Trump twittrat:

”Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till”,

Innan stormningen den 6 januari höll Donald Trump ett tal i Washington DC under parollen ”Rädda Amerika”. Inför samlingen ska Trump fått reda på att flera av hans tusentals anhängare var beväpnade.

Trumps reaktion på uppgifterna ska ha varit ”De är inte här för att skada mig”. I talet uppmanade han anhängarna att tåga mot Kapitolium.

”Om du inte slåss som fan så kommer du inte att ha något land längre”, sa Trump i sitt tal.

Över 2000 personer uppskattas ha stormat Kapitolium, där fem människor miste livet. Rörbomber hittades även vid så väl demokraternas som republikanernas högkvarter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV