Radar · Utrikes

Transporterade sprängämnen till Washington DC för att stoppa Joe Biden

6 januari-kommissionens utfrågningar fortsätter i representanthuset.

Tidigare ledare i den högerextrema milisgruppen Oath keepers väntas vittna för representanthusets 6 januari-kommitté på tisdagen. Samtidigt har justitiedepartementet offentliggjort att gruppen haft dödslistor och att sprängämnen transporterades till Washington DC inför stormningen av Kapitolium.

Den senaste månaden har en rad vittnen frågats ut om stormningen av Kapitolium, upprinnelsen till den och den tidigare presidenten Donald Trump och Vita Husets roll vid den. Fokuset har hittills varit på Donald Trumps så kallade ”stora lögn” om valfusk, samt huruvida Trump har haft kännedom om planen på att storma Kapitolium på förhand och om det funnits kopplingar till de högerextrema milisgrupperna. I utredningen har speciellt de högerextrema milisgrupperna Oath keepers och Proud boys varit högintressanta.

På tisdagen väntas Jason Van Tatenhove, tidigare talesperson för Oath keepers, vittna inför 6 januari-kommittén. Källor till NBC uppger att Tatenhove kommer prata om gruppens radikalisering och hur dess ledare Stewart Rhodes utnyttjat konspirationsteorier för att värva medlemmar och samla in pengar.

Tränade attacker ur bakhåll

De tyngsta rättegångarna är fortfarande att vänta mot ledargestalter i Oath keepers och Proud boys som anklagas för bland annat uppvigling.  

I fredags släppte justitiedepartementet nya uppgifter där nio Oath keepers-medlemmar anklagas för noggrann planering av våldsanvändning i Washington DC den 6 januari med målet att stoppa Joe Biden från att utropas till president. Justitiedepartementet uppger att de hittat dödslistor i en av de åtalades hem. På listorna fanns bland annat namnen på en valförrättare i Georgia och dennes familj. Valförrättaren var drabbad av falska anklagelser om valfusk. Den misstänkta förnekar anklagelserna i ett uttalande till CNN.

Justitiedepartementet anklagar tre av Oath keepers avdelningar för att inför stormningen av Kapitolium anordnat militärträning för ”okonventionell krigföring” och att de tränade på att genomföra snabba attacker ur bakhåll.

Sedan tidigare har Oath keepers anklagats för att ha bunkrat vapen nära Washington DC. Även en skåpbil i Washington DC ska ha fyllts med vapen. På fredagen kom det fram att Justitiedepartementet även menar att minst en aktivist ska ha transporterat sprängämnen och granater till Washington DC.
Under utredningen har illegala vapen och recept för bombtillverkning konfiskerats.

Sedan tidigare har Justitiedepartementet säkrat samarbete i utredningen från sju medlemmar i Oath keepers; tre av dem har erkänt brottet uppvigling.

Samtidigt utreds hundratals personer av det amerikanska justitiedepartementet. Ungefär 2000 personer beräknas ha brutit sig in i kongressbyggnaden och efter stormningen har 855 personer åtalats. 325 har erkänt brott, rapporterar Politico.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV