Radar · Integritet

Facebook ställs tills svars för abortcensur

När USA tog ifrån folket dess konstitutionella rätt till abort började Meta som äger Facebook blockera information om lagliga vägar för att göra aborter.

Senatorer kräver att Meta, som äger Facebook och Instagram, svarar på anklagelser om att sociala mediejätten censurerar inlägg om aborter. Meta har till den 15 juli på sig att svara på hur många inlägg rörande aborter som plockats bort sedan USA:s högsta domstol rivit upp den nationella aborträtten.

Förra månaden rev USA:s högsta domstol upp sitt eget domslut från 1973, Roe vs Wade, som slog fast att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Högsta domstolens vändning har lett till starka protester i USA samtidigt som en rad stater införde totala förbud mot aborter. Ett par av dessa har gjort undantag för graviditeter som är resultatet av våldtäkt eller incest. New York Times rapporterar att minst nio stater förbjudit aborter, men att hälften av landets delstater förväntas införa förbud eller striktare restriktioner kring aborter. I flera stater har beslut om abortförbud blockerats i väntan på lokala domstolsbeslut.

Facebook tystar samtalet

Samtidigt har information spridits på sociala medier om hur man går till väga för att göra en laglig abort. Det har även spridits berättelser om egna erfarenheter och om hur abortlagarna drabbar enskilda medborgare. Nu anklagas Meta av senatorerna Amy Klobuchar och Elizabeth Warren från Demokraterna för att ha rensat bort inlägg om aborter.

”Rapporter indikerar att mängder av inlägg med korrekt information om hur man lagligt kan få hjälp med aborter plockats bort, ofta minuter efter inlägget postats”, skriver senatorerna i ett brev adresserat Metas ägare Mark Zuckerberg.

I det öppna brevet står det även att inlägg som nämner aborter taggats som ”känsliga” av Meta och att en icke-namngiven organisation som uppges sprida information om rättigheter kopplade till abort blockerats.

”Det är viktigare än någonsin att plattformar för sociala medier slutar att censurera sanningsenliga inlägg om abort. Speciellt eftersom människor runt om i landet vänder sig till gemenskaper online för att diskutera och hitta information om reproduktiva rättigheter”.

Senatorerna kräver svar på flera frågor, bland annat hur många så kallade hashtags kopplade till abort som företaget tagit bort eller blockerat sedan Högsta domstolen gav grönt ljus för abortförbud. Senatorerna vill också se företagets manual och guider till sina moderatorer gällande hur Meta hanterar inlägg kring aborter.

Meta hänvisar till tweet

Till nyhetsbyrån AFP har Meta hänvisat till ett twitterinlägg av talespersonen Andy Stone. Inlägget kommenterar dock inte senatorernas brev utan en artikel av tidningen Vice om att Meta blockerar inlägg som nämner att abortpiller kan postas.

Reportern på Vice som skrev frasen ”abortpiller kan skickas på posten” blockerades på Facebook i 24 timmar. Reportrar på Vice kunde dock utan problem skriva inlägg som ”smärtstillande kan skickas på posten”.

På Twitter skriver Stone att företaget inte tillåter användare att tillhandahålla eller anskaffa läkemedel på plattformen, men medger samtidigt att de ”upptäckt några tillfällen av inkorrekt tillämpning och korrigerar detta”.

I USA är det lagligt sedan 2021 att skicka abortpiller, men efter högsta domstolens beslut har flera stater förbjudit och kriminaliserat även det, eller planerar att göra det.